Εθνικό, Μέγαρο, Λυρική: μεταξύ πολυελαίων και φωτοβολταϊκών

Εθνικό, Μέγαρο, Λυρική: μεταξύ πολυελαίων και φωτοβολταϊκών

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους πλήττει και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι περιορίζουν όσο μπορούν την κατανάλωση ενέργειας.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους πλήττει και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι περιορίζουν όσο μπορούν την κατανάλωση ενέργειας.

Στο Εθνικό Θέατρο το πρόβλημα έγινε αντιληπτό το φθινόπωρο του 2021 και κορυφώθηκε το 2022. Οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 300%, του ρεύματος γύρω στο 150%-200%, ενώ τα έξοδα για καύσιμα αυξήθηκαν κατά το ήμισυ. «Η πιο ενεργοβόρα δραστηριότητά μας είναι η λειτουργία των θεατρικών αιθουσών μας, καθώς οι θεατρικοί προβολείς απαιτούν πολλές κιλοβατώρες για να λειτουργήσουν», λέει στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος.

Προκειμένου οι κιλοβατώρες να μειωθούν, το Εθνικό Θέατρο εφαρμόζει την ΚΥΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο (η οποία περιλαμβάνει μείωση της έντασης των κλιματιστικών, κλείσιμο του διακόπτη φωτιστικών σωμάτων και υπολογιστών όταν δεν χρησιμοποιούνται, ορισμό υπευθύνου ενεργειακών υποδομών κ.ά.), ενώ εξετάζεται και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όσα κτίρια είναι εφικτό.

Σημαντικό όφελος αναμένεται από τη σχεδιαζόμενη ανακαίνιση του θεάτρου Ρεξ, τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων του θεάτρου, ενώ θα γίνει και προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων. «Οι οικονομικές συνθήκες θα είναι δύσκολες για τους θεατές», σημειώνει ο κ. Μόσχος, «και οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους ώστε να μη στερηθούν το θέατρο. Γι’ αυτόν τον λόγο θα κάνουμε ειδικές προσφορές για να βοηθήσουμε την προσέλευση του κοινού και να αυξήσουμε τον αριθμό των εισιτηρίων μας. Παράλληλα γίνεται συστηματική προσπάθεια για αύξηση των ιδιωτικών δωρεών και χορηγιών, που φαίνεται ότι σύντομα θα αποδώσει καρπούς».

«Η πιο ενεργοβόρα δραστηριότητά μας είναι η λειτουργία των θεατρικών αιθουσών μας», λέει ο Γιάννης Μόσχος.

Τον Νοέμβριο του 2021 άρχισαν να γίνονται αισθητές και από το Μέγαρο Μουσικής οι αυξήσεις στην ενέργεια, με το κόστος της ΔΕΗ να διπλασιάζεται για τον οργανισμό το 2022. Η περίοδος Οκτωβρίου – Μαΐου είναι πιο ενεργοβόρα λόγω των παραστάσεων που απαιτούν θεατρικό φωτισμό και θέρμανση, ωστόσο «παρότι το καλοκαίρι οι εκδηλώσεις μας είναι σε μεγάλο ποσοστό στον Κήπο, το κόστος παραμένει υψηλό λόγω διεξαγωγής μεγάλων συνεδρίων που είναι αρκετά απαιτητικά σε ενέργεια», εξηγούν οι Κώστας Σταμένης και Θεόδωρος Σταθόπουλος, οικονομικός διευθυντής και τεχνικός διευθυντής εγκαταστάσεων του Μεγάρου.

Ο οργανισμός βρισκόταν ήδη σε τροχιά εξοικονόμησης ενέργειας, με αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων με led, μείωση του φωτισμού στο γκαράζ και στην πρόσοψη, περιορισμό των ωρών λειτουργίας στις κυλιόμενες σκάλες, σβήσιμο υπολογιστών και κλιματιστικών με το πέρας των εργασιών κ.ά. «Θα πρέπει βέβαια να ληφθεί υπόψη ότι μεγάλο μέρος του κτιρίου είναι υπόγειο, με μεγάλες ανάγκες αερισμού», υπογραμμίζουν οι ίδιοι και προσθέτουν: «Αναμένουμε και κάποιες διευκρινίσεις από το υπουργείου Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την ανώτερη και την κατώτερη θερμοκρασία σε χώρους κοινού, κατά τη διάρκεια παραστάσεων, συναυλιών και συνεδρίων, οπότε και πιθανόν να χρειάζονται ειδικοί κανόνες και προσαρμογές».

Πιο ευνοημένη, λόγω της στέγασής της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φαίνεται η Εθνική Λυρική Σκηνή. Σε επικοινωνία μας με το ΚΠΙΣΝ μας μετέφεραν ότι «το 24% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε καλύπτεται από τα δέκα στρέμματα φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό στέγαστρο, το οποίο βρίσκεται δεκαεπτά μέτρα πάνω από το κτίριο της ΕΛΣ. Επίσης, από τη συνολική ενεργειακή μας κατανάλωση, σχεδόν μόνο το 25% αντιστοιχεί σε φυσικό αέριο –γίνονται προσπάθειες και για περαιτέρω μείωσή του–, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από ηλεκτρική ενέργεια και ΑΠΕ».

Oπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης, «είναι εκτός συζήτησης θέματα αυξήσεων εισιτηρίων ή θέματα που σχετίζονται με αλλαγές στον προγραμματισμό μας. Η δύναμη της τέχνης μας κρατάει αισιόδοξους ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή