Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μπαίνει σε μια καφετέρια, προμηθεύεται καφέ, νερό, κολατσιό και κατευθύνεται στην κοντινή παραλία. Τρώει και πίνει απολαμβάνοντας την όμορφη μέρα και αποκοιμιέται στην ξαπλώστρα, ενώ το κύμα παρασύρει σιγά σιγά τα σκουπίδια του προς τα ανοιχτά. Oταν ξυπνάει, πεινασμένος, οδηγάει μέχρι ένα κοντινό εστιατόριο σούσι. Την ώρα όμως που ετοιμάζεται να απολαύσει την πρώτη μπουκιά, βλέπει ένα κομμάτι πλαστικό στο κέντρο του ρολού του.
Καθώς πέφτουν οι τίτλοι τέλους του επεισοδίου της σειράς «Save your planet», ακούω την κόρη μου να λέει σοκαρισμένη: «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να τρώμε πλαστικά από τη θάλασσα. Εννοείται ότι δεν θα πετούσα πλαστικά, αλλά τώρα έχω έναν λόγο παραπάνω». Σε ό,τι αφορά αυτό το παιδί, η σειρά του Τάσου Κότσιρα (σε παραγωγή nurbs productions), πέτυχε τον στόχο της. Το «Save your planet», η πρώτη σειρά 3D animation που έγινε στην Ελλάδα, αποτελείται από είκοσι δίλεπτα επεισόδια και απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες. Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει να προβάλλεται στην ΕΡΤ2 και είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πλατφόρμα ΕRTflix.
Μέσα από καλαίσθητα, χαριτωμένα και εύκολα να ταυτιστεί κανείς μαζί τους –ιδίως τα παιδιά– κινούμενα σχέδια και ευφάνταστες ιστορίες, η σειρά πραγματεύεται μερικά από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας, όπως τα πλαστικά μιας χρήσης, η σπατάλη νερού, φαγητού και ενέργειας κ.ά. «Το θέμα του περιβάλλοντος, η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας, ο περιορισμός της σπατάλης των πόρων της Γης είναι πολύ σημαντικά θέματα με διεθνή απήχηση και εμένα προσωπικά –και ως πατέρα ενός οκτάχρονου παιδιού– με αγγίζουν και με κινητοποιούν πολύ», μου λέει ο Τάσος Κότσιρας.
Συνέλαβε την ιδέα για αυτή τη σειρά στην αρχή της οικονομικής κρίσης, θυμάται, όταν περιορίστηκαν τα πρότζεκτ που αναλάμβανε ως 3D animator σε μεγάλες εταιρείες παραγωγής και βρέθηκε με αρκετό ελεύθερο χρόνο, έμπνευση και μεράκι να πραγματοποιήσει ένα όνειρό του – να δημιουργήσει κάτι δικό του. Και η σειρά «Save your planet» είναι ολόδική του, την έχει δουλέψει μόνος του από την αρχή ώς το τέλος. «Γι’ αυτό έκανα και πολλά λάθη» μου λέει. «Eκανα ένα δίλεπτο φορμάτ όταν δεν το προτιμούσε κανείς, ενώ δεν είχα ιδέα για το πώς να προωθήσω τη σειρά μου».
Παρ’ όλα αυτά, βρήκε τον δρόμο σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ animation στον κόσμο, όπως το Annecy στη Γαλλία (γνωστό ως τα Oσκαρ του animation) και τα Golden Panda Awards στην Κίνα, ενώ προβάλλεται ήδη από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και πλατφόρμες streaming σε όλον τον κόσμο (Ευρώπη, Ασία, Αμερική). Το φορμάτ που πριν από λίγα χρόνια ήταν ασυνήθιστο, τώρα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές. «Ο κόσμος βλέπει περιεχόμενο από το κινητό και το YouTube, γι’ αυτό έχει συνηθίσει και θέλει να βλέπει σύντομα πράγματα», σημειώνει.
Εκτός του «Save your planet» κυκλοφορεί και η σειρά «Save your planet-baby» για παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και δύο παιδικά βιβλία με τίτλο «Τα παιδιά σε αποστολή για να σώσουν τη θαλάσσια ζωή» και «Τα παιδιά σε αποστολή για να σώσουν τον πλανήτη, ξεκινώντας όμως πρώτα από το ίδιο τους το σπίτι».