«Κόκκινο στην πράσινη γραμμή»: Δωρεά χειρογράφου

«Κόκκινο στην πράσινη γραμμή»: Δωρεά χειρογράφου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών, που κατά την έκδοσή του προκάλεσε συζητήσεις, αντιδράσεις και κυρίως αναγνώσεις, το «Κόκκινο στην πράσινη γραμμή» (εκδ. Μεταίχμιο) του συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη τιμάται από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Ο συγγραφέας θα δωρίσει το χειρόγραφο του βιβλίου στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του ιδρύματος, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στη Λευκωσία. Για το βιβλίο, που περιγράφει την κάθοδο στην Κύπρο και την επίσκεψη στα κατεχόμενα μιας ομάδας βετεράνων της ΕΛΔΥΚ, θα μιλήσουν ο Παντελής Βουτουρής, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Αγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η βίαιη επίθεση στον Ρουσντί

Την όραση από το ένα του μάτι και την κίνηση από το ένα του χέρι έχασε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, μετά τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι που είχε δεχθεί από νεαρό άνδρα τον Αύγουστο, ενώ ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη στη Νέα Υόρκη. Η σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του συγγραφέα, που μέχρι τώρα παρέμενε αδιευκρίνιστη, έγινε γνωστή από τον ατζέντη του, Αντριου Γουάιλι, ο οποίος επιβεβαίωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι ο Ρουσντί είχε δεχθεί μια ιδιαίτερα βίαιη επίθεση. Ο 75χρονος συγγραφέας δεχόταν απειλές για τη ζωή του ήδη από το θρησκευτικό διάταγμα που είχε εκδώσει εις βάρος του το 1989 ο Αγιατολάχ Χομεϊνί για το βιβλίο του «Σατανικοί στίχοι», ωστόσο είχε δηλώσει εσχάτως πως η ζωή του ήταν και πάλι «αρκετά φυσιολογική».

Κλέβοντας το φεγγάρι

Χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρώσει το μυθιστόρημα «Τα επτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα», που πρόσφατα του χάρισε το λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ. Επόμενο ήταν, λοιπόν, να μη χαρεί ιδιαιτέρως όταν διαπίστωσε ότι στα social media της πατρίδας του, της Σρι Λάνκα, κυκλοφορεί μια πειρατική έκδοση του βιβλίου. Τελικά, με ανάρτηση στο Facebook και το Instagram, ο 47χρονος συγγραφέας Σεχάν Καρουνατιλάκα ζήτησε από τους αναγνώστες να σεβαστούν τους κόπους του και να τιμήσουν τη σριλανκέζικη λογοτεχνία γενικά, αποφεύγοντας τα παράνομα ηλεκτρονικά αντίτυπα του έργου του. Ο τίτλος της ανάρτησής του ήταν: «Μην κλέβετε το φεγγάρι».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT