Πιερ Σουλάζ, ο τεχνίτης του μαύρου χρώματος

Πιερ Σουλάζ, ο τεχνίτης του μαύρου χρώματος

«Το εργαλείο μου δεν είναι το μαύρο χρώμα, αλλά το φως που αντανακλάται σε αυτό», έλεγε συχνά ο Γάλλος ζωγράφος Πιερ Σουλάζ που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το εργαλείο μου δεν είναι το μαύρο χρώμα, αλλά το φως που αντανακλάται σε αυτό», έλεγε συχνά ο Γάλλος ζωγράφος Πιερ Σουλάζ που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.

Ο καλλιτέχνης που γεννήθηκε το 1919 και που επέλεξε αντί των σπουδών στη φημισμένη Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι τις επισκέψεις σε αίθουσες τέχνης, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς καλλιτέχνες της αφηρημένης τέχνης στην Ευρώπη με έργα που πωλούνται σε τιμές που αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια δολάρια.

Το μαύρο χρώμα –το οποίο ο ίδιος θεωρούσε «μη χρώμα, είναι μια άλλη χώρα για μένα»– τον γοήτευε από μικρή ηλικία.

Οι μαύρες, καφέ και σε αποχρώσεις της ώχρας γραμμές του ξένισαν στην αρχή της πορείας του αλλά αργότερα αναγνωρίστηκαν και οι ειδικοί είδαν στο έργο του τη γέννηση της ζωής από το σκοτάδι και τη φύση της ανθρώπινης ψυχής. Δεν είναι τυχαίο που το Λούβρο γιόρτασε τα 100 του χρόνια με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, ένα «δώρο» που επιφύλαξε μόνο για τους Πικάσο και Σαντάλ όσο ήταν εν ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή