Home Cinema: Ο παραλογισμός του πολέμου χωρίς στυλιζάρισμα

Home Cinema: Ο παραλογισμός του πολέμου χωρίς στυλιζάρισμα

Το κλασικό μυθιστόρημα του Εριχ Μαρία Ρεμάρκ αποκτά μια καινούργια κινηματογραφική μεταφορά διά χειρός Εντουαρντ Μπέργκερ («Deutchland 83») και Netflix

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο ★★★½
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Εντουαρντ Μπέργκερ
Ερμηνείες: Φίλιξ Κάμερερ, Αλμπρεχτ Σουχ

Το κλασικό μυθιστόρημα του Εριχ Μαρία Ρεμάρκ αποκτά μια καινούργια κινηματογραφική μεταφορά διά χειρός Εντουαρντ Μπέργκερ («Deutchland 83») και Netflix. Η διαδικτυακή πλατφόρμα επενδύει σε μια πλούσια παραγωγή, η οποία επιτυγχάνει να μας μεταφέρει στα αιματοβαμμένα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο άγριας ίσως και σφαγιαστικής πολεμικής αναμέτρησης όλων των εποχών. Βασικοί ήρωες εδώ είναι μια μικρή ομάδα νεαρών Γερμανών στρατιωτών, οι οποίοι έπειτα από σύντομη εκπαίδευση στέλνονται κατευθείαν στη βόρεια Γαλλία και στο δυτικό μέτωπο. Εκεί θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη φρίκη του πολέμου και θα μάθουν περισσότερα σχετικά με τα όρια –φυσικά και πνευματικά– της ανθρώπινης φύσης.

Με εικονοποιία που συχνά σοκάρει και υποδειγματική ατμόσφαιρα, ο Μπέργκερ καταφέρνει να αποδώσει τη σύγκρουση των χαρακωμάτων σε όλο της το ανατριχιαστικό μεγαλείο. Από τις μεγάλης κλίμακας μάχες μέχρι την πρόχειρη «επιχείρηση» για την κλοπή μιας τροφαντής χήνας, τα πάντα εδώ αποπνέουν αυθεντικότητα, δίχως ωραιοποιήσεις και στυλιζάρισμα.

Το δε παράλογο του πολέμου, που είναι τόσο τραγικά επίκαιρο και σήμερα, αποτελεί το πραγματικό θέμα της ταινίας, ιδιαίτερα όπως απεικονίζεται στο τελευταίο κομμάτι της.

Home Cinema: Ο παραλογισμός του πολέμου χωρίς στυλιζάρισμα-1
Ο Ζόρντι Πουγιόλ Ντόλσετ πρωταγωνιστεί στο φιλμ «Οι ροδακινιές του Αλκαράς» που θα είναι διαθέσιμο στο Cinobo από τις 8 Νοεμβρίου

Οι ροδακινιές του Αλκαράς ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Κάρλα Σιμόν
Ερμηνείες: Ζόρντι Πουγιόλ Ντόλσετ, Αννα Οτιν

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε την ταινία που κέρδισε την τελευταία Χρυσή Αρκτο του Βερολίνου. Στο Αλκαράς, ένα μικρό χωριό της καταλανικής επαρχίας, μια οικογένεια ροδακινοπαραγωγών βρίσκεται εν μέσω των εργασιών της συγκομιδής. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ολόκληρη περιοχή –και μαζί ο ιδιοκτήτης της γης που καλλιεργούν– έχει μπει στον πυρετό των φωτοβολταϊκών πάνελ και ετοιμάζεται να πουλήσει τα χωράφια της.

Η Κάρλα Σιμόν συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε με το γεμάτο λιακάδα και παιδική αθωότητα ντεμπούτο της («1993»), βάζοντας αυτή τη φορά, όμως, αρκετά περισσότερα θέματα στο τραπέζι. Το τέλος μιας εποχής, με τους αγρότες να αναγκάζονται να αλλάξουν έναν τρόπο ζωής αιώνων, αποτελεί εδώ το συγκινητικό επίκεντρο, δίχως πάντως η ταινία να ξεπέσει καθόλου στο μελόδραμα. Αντιθέτως, είναι ξανά η γεμάτη ζωντάνια παιδική ματιά αυτή που φτιάχνει ένα σύνολο γλυκόπικρο μεν, πολύ ευχάριστο στο μάτι δε. Τα μικρά πράγματα κυριαρχούν εδώ: το ανέμελο παιδικό παιχνίδι, ένα απολαυστικό οικογενειακό γεύμα, ένα τοπικό πανηγύρι· η ίδια η ζωή που με τα απρόοπτα και τις αναποδιές της συνεχίζεται με λαχτάρα για την επόμενη ημέρα. Η ταινία κυκλοφορεί στις 8/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή