Οι δημιουργοί ανοίγουν φτερά

Οι δημιουργοί ανοίγουν φτερά

Ελληνες σκηνοθέτες κεντρίζουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστή η αγορά από πλευράς του Netflix των παγκόσμιων δικαιωμάτων για τη σειρά «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, την πρώτη ελληνικής παραγωγής που θα κυκλοφορήσει στη δημοφιλή πλατφόρμα. Η είδηση προφανώς ευχάριστη, αλλά και ενδεικτική της δουλειάς που γίνεται παρασκηνιακά από τους Ελληνες παραγωγούς προκειμένου να ανοίξουν ακόμη περισσότερο οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ελληνικού σινεμά – τηλεόρασης και παγκόσμιας αγοράς. Χθες μάθαμε ακόμη πως τα «Μήλα», η ταινία του Χρήστου Νίκου που εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Οσκαρ του 2021, αγοράστηκε (ως δικαιώματα) από τους επιφανείς παραγωγούς Τζέισον Σουόρτσμαν και Ιαν Ριντ, προκειμένου να μεταφερθούν σε μίνι σειρά.

Πίσω από το πρότζεκτ βρίσκεται επίσης ο ισχυρός μάνατζερ –στους πελάτες του ανήκει, για παράδειγμα, ο σπουδαίος Μπονγκ Τζουν-χο– και παραγωγός Ζερόμ Ντουμπόζ, όπως και η εταιρεία Dirty Films της Κέιτ Μπλάνσετ. Η τελευταία άλλωστε είχε υποστηρίξει με ζέση τα κινηματογραφικά «Μήλα» στη φεστιβαλική τους πορεία, με αποκορύφωμα την επιλογή της ταινίας από το πολύ εκλεκτικό Telluride και το «άνοιγμα» στο τμήμα «Ορίζοντες» της Μόστρας.

«Η πορεία της ταινίας στο εξωτερικό ήταν σπουδαία. Εκανε τεράστια εντύπωση σε σημαντικούς ανθρώπους του σινεμά, μπήκε σε λίστες με τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς και πουλήθηκε σε περίπου 70 χώρες. Η μεγάλη ατυχία ήταν ότι κυκλοφόρησε την πρώτη χρονιά της πανδημίας και έτσι δεν απέκτησε το κοινό και τη δημοφιλία που της άξιζε, ενώ και στην Ελλάδα υποτιμήθηκε φανερά και άδικα», μας λέει ο παραγωγός (Boo Production) Ηρακλής Μαυροειδής.

Ο ίδιος μας πληροφορεί πως ο Χρήστος Νίκου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Τορόντο για τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας του με τίτλο «Fingernails». Το σενάριο, το οποίο υπογράφει ξανά μαζί με τον μόνιμο συνοδοιπόρο του, Σταύρο Ράπτη, θέλει την πρωταγωνίστρια Αννα να αμφιβάλλει για τη σχέση με τον μακροχρόνιο σύντροφό της και να καταφεύγει σε ένα μυστηριώδες ίδρυμα, το οποίο «τεστάρει» το ποσοστό… αγάπης ανάμεσα στα ζευγάρια. Το αστεράτο καστ αποτελείται από την Τζέσι Μπάκλεϊ («The Lost Daughter»), τον Ριζ Αχμεντ («Sound of Metal»), ένα από τα πιο καυτά ονόματα του ανεξάρτητου σινεμά σήμερα, αλλά και τον Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ, ο οποίος είδε τις μετοχές του να εκτοξεύονται με το τηλεοπτικό «The Bear».

Οι δημιουργοί ανοίγουν φτερά-1
To «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη θα κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα του Netflix.

Η εξωστρέφεια των κινηματογραφιστών είναι ενδεικτική της δουλειάς που γίνεται παρασκηνιακά από τους Ελληνες παραγωγούς.

Τα «Μήλα» σε σειρά

Πίσω στα τηλεοπτικά «Μήλα» και τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ίδιος ο Χρήστος Νίκου θα αναλάβει τη σκηνοθεσία, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη δεδομένο. Το σίγουρο είναι πως θα γίνει κάποιου είδους σεναριακή διασκευή, προκειμένου ο πολύ ιδιαίτερος κόσμος της ταινίας, τοποθετημένος, θυμίζουμε, στην εποχή μιας επιδημίας αμνησίας, να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. «Είναι λίγο δύσκολο να το φανταστώ ως σειρά, πιθανότατα θα κρατήσουν ως έχει την κεντρική ιδέα και από εκεί και πέρα θα αλλάξει πολύ», σημειώνει ο κ. Μαυροειδής, συμπληρώνοντας πάντως πως κάτι τέτοιο αποτελεί κοινή πρακτική.

Ο ίδιος ήταν παραγωγός και στον «Κυνόδοντα», εκεί όπου ο νεαρός τότε Χρήστος Νίκου ήρθε να εργαστεί αμισθί ως δεύτερος βοηθός σκηνοθέτη. «Αυτό που έκανε ο Γιώργος Λάνθιμος σίγουρα άνοιξε ένα δρόμο· από εκεί και έπειτα διάφοροι ήταν αυτοί που ακολούθησαν παίρνοντας τις δικές τους κατευθύνσεις». Πράγματι η μίνι κοσμογονία του «Κυνόδοντα» γέννησε όχι ένα νέο (weird) κύμα στο ελληνικό σινεμά, όπως αρκετοί ισχυρίστηκαν στην αρχή, αλλά μια πίστη στις δυνατότητες και κυρίως στην εξωστρέφεια των νέων κινηματογραφιστών, σκηνοθετών κ.ο.κ. Τα παραδείγματα είναι αρκετά.

Οι δημιουργοί ανοίγουν φτερά-2
Τα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση αγοράστηκαν πρόσφατα από την πλατφόρμα του HBO Max.

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη ήταν παραγωγός στο εξαιρετικό «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, το οποίο επίσης τράβηξε τα βλέμματα στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2020 ακριβώς πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτές τις μέρες ο Ελληνας σκηνοθέτης ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Ταλίν, προκειμένου να προωθήσει μια δική του ιδέα για μίνι σειρά σε αγγλική παραγωγή. Οταν του επισημαίνω πως οι κινηματογραφιστές της γενιάς του μοιάζουν πιο ανοιχτοί στον κόσμο της σύγχρονης τηλεόρασης συμφωνεί δίχως δισταγμό: «Ειδικά οι μίνι σειρές σήμερα είναι ουσιαστικά μια άλλη εκδοχή του κινηματογράφου. Πιστεύω πως και οι διεθνείς συμπαραγωγές στο μέλλον θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό σειρές και αυτό είναι εξαιρετικό εφόσον το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα παραμένει υψηλού επιπέδου».

Στο τελικό στάδιο παραγωγής της δικής του σειράς με τίτλο «Milky Way» βρίσκεται και ο Βασίλης Κεκάτος, νικητής του Χρυσού Φοίνικα με το μικρού μήκους «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς». Την ίδια στιγμή, πλην του «Maestro», διεθνή διανομή μέσω του HBO Max θα πάρουν και τα «Μαγνητικά πεδία», η ταινία-έκπληξη του Γιώργου Γούση, την οποία η πλατφόρμα θα προβάλει κυρίως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και το σύνολο των Βαλκανίων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή