Στο κενό η συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Penguin Random House και Simon & Schuster

Στο κενό η συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Penguin Random House και Simon & Schuster

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ την απαγόρευσε, με την αιτιολογία ότι θα έβλαπτε σημαντικά τον διεθνή ανταγωνισμό. Εστω κι έτσι όμως, η συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Penguin Random House και Simon & Schuster, συνολικής αξίας 2,2 δισ. δολαρίων, θα μπορούσε να υλοποιηθεί, αν οι δύο οίκοι συμφωνούσαν να ασκήσουν έφεση στην απαγόρευση, όπως είχε ακουστεί τότε. Τελικά, σύμφωνα με το Reuters, ο οίκος Simon & Schuster άφησε χθες την προθεσμία για την έφεση να εκπνεύσει, καθώς οι ιδιοκτήτες του (ο όμιλος Paramount Global) δεν πείστηκαν για το εγχείρημα από τους ιδιοκτήτες του οίκου Penguin (τον όμιλο Bertelsmann). Πλέον, ο Simon & Schuster έχει να λαβαίνει αποζημίωση 200 εκατ. δολαρίων από τον Penguin, ενώ μπορεί να αναζητήσει νέο μνηστήρα, όπως οι οίκοι HarperCollins, Lagardere και Hachette, που στο παρελθόν έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.

Βιβλία από το TikTok

Είναι ίσως το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εξίσου μεγάλη φαίνεται πως είναι και η δύναμή του να επηρεάζει την αγορά βιβλίων: ο λόγος για το TikTok και συγκεκριμένα για το hashtag του #BookTok, που όχι μόνο έχει αγγίξει τις 90 δισ. θεάσεις μέχρι σήμερα, αλλά και έχει κατορθώσει να αυξήσει κατά δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα τις πωλήσεις βιβλίων που αναφέρθηκαν σε δημοφιλή βίντεό του. Η πλατφόρμα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πλέον θα προσφέρει τη δυνατότητα και για απευθείας αγορά βιβλίων, μέσα από το προφίλ εκδοτικών οίκων και πωλητών λιανικής που έχουν λογαριασμό στο TikTok και που μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τους HarperCollins UK, WH Smith, Bloomsbury και το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο bookshop.org.

Προεξοφλημένη δίκη

Ισως είχε με έναν τρόπο προαποφασιστεί. Από τον ίδιο τον διχασμό δύο παρατάξεων που κατηγορούσαν η μία την άλλη για προδοσία, που εξέφραζαν ξεχωριστές πολιτικές και οικονομικές στοχεύσεις, αλλά που στην πραγματικότητα αποτελούσαν διαφορετικές εκφάνσεις του ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού και εθνικισμού. Σε κάθε περίπτωση, η Δίκη των Εξι άφησε το 1922 βαθύ αποτύπωμα στη χώρα το οποίο φωτίζει ο καθηγητής, αρθρογράφος και συγγραφέας Θανάσης Διαμαντόπουλος στο βιβλίο του «Ο Εθνικός Διχασμός και η κορύφωσή του. Η Δίκη των “Εξι”. Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;» (εκδ. Πατάκη). Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή