Ακτιβισμός και τροφή… για σκέψη

Ακτιβισμός και τροφή… για σκέψη

Οι κρατήσεις είχαν γίνει αρκετό καιρό πριν, άλλωστε το να βρεις τραπέζι στο συγκεκριμένο εστιατόριο δεν είναι απλή υπόθεση, χρειάζεται προγραμματισμό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κρατήσεις είχαν γίνει αρκετό καιρό πριν, άλλωστε το να βρεις τραπέζι στο συγκεκριμένο εστιατόριο δεν είναι απλή υπόθεση, χρειάζεται προγραμματισμό. Σάββατο απόγευμα λοιπόν, στις 6, όπως είχαν συμφωνήσει μπήκαν και οι 14 μέσα, κάθισαν στα τραπέζια τους και άρχισαν να διαβάζουν τα ψεύτικα μενού που είχαν φέρει μαζί τους.

Σε αυτά δεν υπήρχαν τα εμβληματικά πιάτα του βραβευμένου με τρία αστέρια Μισελέν εστιατορίου, ούτε η πλούσια λίστα πανάκριβων κρασιών και αποσταγμάτων, αλλά στοιχεία και αριθμοί που αναδεικνύουν τα προβλήματα από την εντατική κτηνοτροφία, τη διατροφική κρίση, τις ανισότητες και την τρέλα του fine dining, όπου κάποιος πληρώνει 200 βρετανικές λίρες για το φαγητό του τη στιγμή που δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία βασίζονται στις τράπεζες τροφίμων.

Δεν αναφέρω τυχαία τη Βρετανία γιατί εκεί έγινε η διαμαρτυρία, από τους 14 βίγκαν-ακτιβιστές της οργάνωσης Animal Rebellion, οι οποίοι αφού κάθισαν (χωρίς φυσικά να φάνε) επί δύο ώρες στο εστιατόριο του διάσημου και εκκεντρικού σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ στο Τσέλσι του Λονδίνου, μετά αποχώρησαν ειρηνικά. Ο στόχος, βέβαια, επιτεύχθηκε, η διαμαρτυρία τους έγινε γνωστή στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η ομάδα Animal Rebellion είναι γνωστή από διάφορες «δράσεις» τέτοιου τύπου. Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και κατά της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, έριξαν κόκκινη μπογιά στο νερό δύο σιντριβανιών στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Πιο πρόσφατα μπήκαν σε σούπερ μάρκετ και άρχισαν να αδειάζουν γάλατα στο πάτωμα, ενώ οι ίδιοι έστησαν «οδοφράγματα» σε σημεία διανομής των McDonald’s ζητώντας από την εταιρεία να δεσμευθεί για τη χρήση πλήρως φυτικών προϊόντων έως το 2025.

Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν θεωρούσα αποτελεσματικό αυτού του είδους τον ακτιβισμό. Σίγουρα υπάρχουν άλλοι τρόποι ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όταν είδα το βίντεο που δημοσίευσε ο Γκόρντον Ράμσεϊ στο TikTok, όπου βρίσκεται σε μια φάρμα και κυνηγάει αρνάκια τρίβοντας τα χέρια του και φωνάζοντας «ποιο θα μπει πρώτο στον φούρνο;», σκέφθηκα καλά να πάθεις!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή