Καζαντζάκης: «Ο Ανήφορος» σκαρφάλωσε στα 26.000 αντίτυπα

Καζαντζάκης: «Ο Ανήφορος» σκαρφάλωσε στα 26.000 αντίτυπα

Η κυκλοφορία του ανέκδοτου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Ο ανήφορος», προμετωπίδα της εξαγοράς των δικαιωμάτων του συνόλου του έργου του μεγάλου Ελληνα συγγραφέα του 20ού αιώνα από τις εκδόσεις «Δίοπτρα», εξελίσσεται σε εκδοτικό success story.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένα από τα εκδοτικά στοιχήματα της χρονιάς. Η κυκλοφορία του ανέκδοτου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Ο ανήφορος», προμετωπίδα της εξαγοράς των δικαιωμάτων του συνόλου του έργου του μεγάλου Ελληνα συγγραφέα του 20ού αιώνα από τις εκδόσεις «Δίοπτρα», εξελίσσεται σε εκδοτικό success story, καθώς με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έξοδό του στα βιβλιοπωλεία καταγράφονται πωλήσεις μεγαλύτερες των 26.000 αντιτύπων.

«Το να αντικρίζεις τις λίστες των ευπώλητων στις κυριακάτικες εφημερίδες και να βλέπεις καρφωμένο στην πρώτη θέση τον Νίκο Καζαντζάκη 65 χρόνια μετά τον θάνατό του μας γεμίζει όλους με συγκίνηση αλλά και ικανοποίηση ότι ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες», δηλώνει στην «Κ» ο εκδότης της «Διόπτρας», Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Και προσθέτει: «Νομίζω ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε για να αποδώσουμε τιμή στο έργο του φέρνοντάς το σε όρους του 21ου αιώνα και άρα προσβάσιμο στους αναγνώστες του σήμερα. Ημουν απόλυτα σίγουρος ότι θα τα καταφέρναμε να ξεκινήσουμε πολύ δυνατά και τώρα περνάμε στην επόμενη φάση: στην καθολική επικοινωνία όλου του έργου του με τις νέες εκδόσεις που ήδη κυκλοφορούν». Οσο για την αντανάκλαση της εμπορικής απήχησης στη φυσιογνωμία της «Διόπτρας», ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος σημειώνει: «Μετακινηθήκαμε ως εκδοτικός οίκος. Τo νιώθουμε όλοι ότι η μεγαλοσύνη του έργου του αλλά και της προσωπικότητάς του επηρέασε την καθημερινότητά μας και το πώς αντιμετωπίζουμε το εκδοτικό τοπίο αλλά και πώς μας αντιμετωπίζουν. Ο Νίκος Καζαντζάκης και το έργο του νιώθω ότι γύρισαν σελίδα και νιώθω μεγάλη τιμή που η “Διόπτρα” είναι μέρος της ιστορικής αυτής αλλαγής».

Εκδοτική επιτυχία το ανέκδοτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου από τη «Διόπτρα».

Αλλά ο «Ανήφορος» ήταν μόνο η αρχή. Τον Νοέμβριο κυκλοφόρησαν ο «Καπετάν Μιχάλης», ο «Φτωχούλης του Θεού», οι «Αδερφοφάδες» και ο «Βραχόκηπος». Επονται τον Φεβρουάριο του 2023 η «Ασκητική», «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ο τελευταίος πειρασμός» και η «Αναφορά στον Γκρέκο», ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των νέων εκδόσεων. Και ακολουθούν τον Απρίλιο οι επανεκδόσεις των παιδικών του έργων. Ομως βασική συνιστώσα της προσέγγισης των ανθρώπων της «Διόπτρας» θα είναι η έκδοση graphic novels με θέμα τα μεγαλύτερα έργα του παγκόσμιου Ελληνα: τον «Βίο και την πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» θα τον επανασυστήσει ο Soloup και τον «Καπετάν Μιχάλη» ο Pan-pan με τη συμβολή του Γιώργου Γούση στην επιμέλεια. Αμφότερα θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023. «Το 2024 θα παρουσιάσουμε τη νέα αισθητική των ταξιδιωτικών του έργων, που αποτελούν βασική συνιστώσα της σκέψης και της γραφής του», συμπληρώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας της «Διόπτρας», Αλεξάνδρα Αυγερινού. «Γνωρίζοντας ότι ο κόσμος του Καζαντζάκη δεν αγαπάει τις σταθερές, γι’ αυτό και επανεφευρίσκεται διαρκώς, είμαστε και εμείς διαρκώς σε κίνηση για να ανταποκριθούμε στη διάδοση του συνόλου του έργου αυτού του τεράστιου πνεύματος».

Η δράση του «Ανήφορου» εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο, σε Κρήτη και Αγγλία. Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργό συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής.

Καζαντζάκης: «Ο Ανήφορος» σκαρφάλωσε στα 26.000 αντίτυπα-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή