ΗΠΑ: Τιμητικά βραβεία από το Kennedy Center στους Τζορτζ Κλούνεϊ, Εϊμι Γκραντ, U2

ΗΠΑ: Τιμητικά βραβεία από το Kennedy Center στους Τζορτζ Κλούνεϊ, Εϊμι Γκραντ, U2

Η εκδήλωση αναγνωρίζει καλλιτέχνες της μουσικής, της οθόνης και του θεάτρου για την προσφορά τους στην κουλτούρα της Αμερικής

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηθοποιός και κινηματογραφιστής Τζορτζ Κλούνεϊ, η τραγουδίστρια/τραγουδοποιός Εϊμι Γκραντ, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Γκλάντις Νάιτ, η συνθέτρια Τάνια Λεόν και το ροκ συγκρότημα U2 τιμήθηκαν την Κυριακή από το Kennedy Center για τη συνεισφορά τους στην τέχνη. Η δεξίωση δόθηκε στον Λευκό Οίκο. 

Η εκδήλωση του Kennedy Center (Κέντρο Κένεντι) – που φέτος συμπλήρωσε 45 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση – αναγνωρίζει καλλιτέχνες της μουσικής, της οθόνης και του θεάτρου για όλα όσα έχουν προσφέρει στην κουλτούρα της Αμερικής. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στον κάθε καλλιτέχνη προσωπικά, επαινώντας τα ταλέντα του καθενός και λέγοντας ότι αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της χώρας. «Απόψε, τιμούμε μια πραγματικά εκπληκτική ομάδα καλλιτεχνών που ενσαρκώνουν το πνεύμα του “We the People», ανέφερε. 

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από προσωπικότητες του Χόλιγουντ και όχι μόνο. Ανάμεσά τους, ξεχώρισαν οι Τζούλια Ρόμπερτς, Ματ Ντέιμον, Κέιτι Κούρικ, Έντι Βέντερ, Μάικλ Φάνον. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο σύζυγός της Πολ, ο οποίος αναρρώνει ακόμη από την επίθεση που δέχτηκε τον Οκτώβριο στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο, εμφανίστηκαν σε ένα από τα θεωρεία και το κοινό τους υποδέχθηκε με θερμό χειροκρότημα όταν τους προσφώνησε ο πρόεδρος του Κέντρου Κένεντι, Ντέιβιντ Ρούμπινσταϊν.

O Κλούνεϊ, ο οποίος υποδυόταν έναν γιατρό στη δημοφιλή σειρά του NBC «ER» («Στην Εντατική») προτού ξεκινήσει την κινηματογραφική καριέρα, η οποία στη συνέχεια του χάρισε δύο Όσκαρ, δήλωσε ότι του προκαλεί δέος που τιμάται από το Kennedy Center.

«Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη του Κεντάκι και το έβλεπα στην τηλεόραση. Είναι εντυπωσιακή αδελφότητα για να ανήκει κάποιος σε αυτήν», είπε ο καλλιτέχνης στους δημοσιογράφους επικαλούμενος παλαιότερους βραβευθέντες όπως ο Τζίμι Στιούαρτ και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

ΗΠΑ: Τιμητικά βραβεία από το Kennedy Center στους Τζορτζ Κλούνεϊ, Εϊμι Γκραντ, U2-1
Από αριστερά: Η Αμάλ Αλαμουντίν, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Νικ Κλούνεϊ και η Νίνα Μπρους Γουόρεν. Φωτ. AP/Kevin Wolf

Η Ρόμπερτς και ο πατέρας του Κλούνεϊ, Νικ, μαζί με τον Ματ Ντέιμον και τους ηθοποιούς Ντον Τσιντλ και Ρίτσαρντ Κάιντ, εμφανίστηκαν στη σκηνή του Κέντρου Κένεντι για να τιμήσουν τον καλλιτέχνη.

Η Γκραντ έγινε γνωστή ως τραγουδίστρια της γκόσπελ και στη συνέχεια μεταπήδησε στην ποπ μουσική και βραβεύτηκε με έξι Γκράμι. «Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς όλους εκείνους με τους οποίους συνεργάστηκα επί τέσσερις δεκαετίες. Χρειάζεται η συνεργασία όλων για να επιτευχθεί ένας σκοπός», είπε.

Οι τραγουδίστριες και τραγουδιστές Σέριλ Κρόου, Μπράντι Κάρλαϊλ, Σι Σι Γουάινανς και Μπι Μπι Γουάινανς είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που τίμησαν την Γκραντ ερμηνεύοντας μερικές από τις επιτυχίες της.

Η βραβευμένη με επτά Γκράμι Γκλάντις Νάιτ είναι γνωστή για επιτυχίες της όπως «I Heard It Through the Grapevine» και «Midnight Train to Georgia». Επιπλέον, υπήρξε τραγουδίστρια του συγκροτήματος «The Pips», το οποίο το 1962 μετονομάστηκε σε «Gladys Knight & The Pips».

Η – γεννημένη στην Κούβα – Τάνια Λεόν είναι μαέστρος και συνθέτρια με το ορχηστρικό της κομμάτι «Stride» να της χαρίζει το 2021 το βραβείο Πούλιτζερ Μουσικής. Τελευταίο τιμήθηκε το ιρλανδικό συγκρότημα U2, τα μέλη του οποίου–Μπόνο, The Edge, Άνταμ Κλέιτον και Λάρι Μάλεν τζούνιορ–έχουν κερδίσει συνολικά 22 Γκράμι. 

ΗΠΑ: Τιμητικά βραβεία από το Kennedy Center στους Τζορτζ Κλούνεϊ, Εϊμι Γκραντ, U2-2
Ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο και η σύζυγός του Άλι Χιούσον Φωτ. AP/Kevin Wolf

«Σε μια περίοδο όπου υπάρχει τόσο μίσος, τόση οργή, τόση διχόνοια εδώ στην Αμερική και ειλικρινά σε όλο τον κόσμο, πρέπει σήμερα να θυμηθούμε ότι “We’re one, but we’re not the same. We get to carry each other’” (“Είμαστε ένα, αλλά δεν είμαστε ίδιοι. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον”)», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος σε έναν στίχο των U2.

Η Κάρλαϊλ επισήμανε την υποστήριξη που παρέχουν οι U2 και η Γκραντ προς τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ εκπροσωπώντας ταυτόχρονα την χριστιανική τους πίστη στην παγκόσμια κοινότητα.

«’Οταν έχεις άτομα σαν τον Μπόνο και τον The Edge και άτομα σαν την Έιμι Γκραντ να αποκαλύπτει το φύλο για να στηρίξει τα queer άτομα με τον τρόπο που το κάνει, είναι πολύ γενναίο», είπε.

Με πληροφορίες από το Reuters, το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή