Νέος φορέας με ΕΚΟΜΕ και ΕΚΚ

Νέος φορέας με ΕΚΟΜΕ και ΕΚΚ

Yπό την ομπρέλα του υπουργείου Πολιτισμού περνάει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το οποίο επί του παρόντος υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπό την ομπρέλα του υπουργείου Πολιτισμού περνάει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το οποίο επί του παρόντος υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ως γνωστόν, ο φορέας που λειτουργεί από το 2017 θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την προσέλκυση μεγάλων ξένων παραγωγών στη χώρα μας, καθώς και για τον όψιμο χείμαρρο ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, λόγω του συστήματος cash rebate.

Μοναδικός πραγματικός «παραπονούμενος» έως τώρα ήταν το ελληνικό σινεμά και οι Ελληνες κινηματογραφικοί παραγωγοί γενικότερα, οι οποίοι κατήγγειλαν προβλήματα συνεννόησης, καθυστερήσεις πληρωμών κ.ά. από την πλευρά του ΕΚΟΜΕ.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, βέβαια, είναι πως η μετακόμιση σημαίνει και… συνένωση. Συγκεκριμένα αυτή μεταξύ του ΕΚΟΜΕ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, τα οποία πλέον θα υπαχθούν σε έναν κοινό οργανισμό, που πρόκειται να δημιουργηθεί με σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2023.

Εκεί θα καθοριστεί φυσικά και το πιο κρίσιμο ζήτημα, τουλάχιστον όσον αφορά τον κινηματογράφο, το οποίο έχει να κάνει με τη νέα διάρθρωση και την τύχη των μέχρι τώρα αρμοδιοτήτων του ΕΚΚ, δεδομένου πως το (επιτυχημένο) cash rebate θα μείνει λογικά απείραχτο. Σε σχετική ερώτησή μας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι ο νέος φορέας θα εκφράζει μια ενιαία εθνική οπτικοακουστική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή