Αρχαία Τενέα: Αποκαλύφθηκε κτίριο των κλασικών χρόνων

Αρχαία Τενέα: Αποκαλύφθηκε κτίριο των κλασικών χρόνων

Την Αρχαία Τενέα, όχι μόνο των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών, αλλά πλέον και των κλασικών χρόνων, έφερε στο φως το 2022 η συστηματική αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια στην αρχαία πόλη των Κορινθίων, κοντά στο σημερινό Χιλιομόδι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Αρχαία Τενέα, όχι μόνο των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών, αλλά πλέον και των κλασικών χρόνων, έφερε στο φως το 2022 η συστηματική αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια στην αρχαία πόλη των Κορινθίων, κοντά στο σημερινό Χιλιομόδι.

Ειδικότερα, η πρόσφατη ανασκαφή στην Αρχαία Τενέα (όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ανατράφηκε ο Οιδίποδας από τον Πόλυβο και ο Αγαμέμνονας επέτρεψε την εγκατάσταση αιχμαλώτων από την Τροία) ανέδειξε μεταξύ άλλων ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο της πρώιμης κλασικής περιόδου, έκτασης 145 τ.μ., στο οποίο εντοπίστηκαν κεραμικά, νομίσματα και κυρίως αρχαϊκά αναθηματικά ειδώλια, ενώ βρέθηκε και ένα ισχυρό αναλημματικό τείχος της ίδιας εποχής, μήκους 18 μέτρων, το οποίο φαίνεται να διακόπηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους για να κατασκευαστεί μια υπερμεγέθης δεξαμενή υδροδότησης. Τα δύο ευρήματα σκιαγραφούν για πρώτη φορά την περιοχή εγκατάστασης της πόλης κατά τους κλασικούς χρόνους.

«Είναι ένα δημόσιο κτίριο ακριβώς στο κέντρο της πόλης και με ειδώλια αρχαϊκά, που παραπέμπουν σε λατρείες εντοπισμένες και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αρχαίας Τενέας», λέει η δρ Ελενα Κόρκα, που διευθύνει τις έρευνες. Οπως εξηγεί, τα ειδώλια που απεικονίζουν θεότητες, συμποσιαστές, πτηνά και άλλα ζώα, θα μπορούσαν πιθανώς να σχετίζονται με τη θεά Αφροδίτη, η λατρεία της οποίας ήταν ισχυρή στην περιοχή, σε διάφορες περιόδους. Το ίδιο το κτίριο συνιστά μια μεγάλη, στιβαρή και δημόσια δομή, που είχε σχέση με τη λατρεία και που η πλήρης έκτασή του –ενδεχομένως αρκετά μεγαλύτερη από τα 145 τ.μ.– αναμένεται να αποκαλυφθεί την επόμενη ανασκαφική περίοδο.

«Σίγουρα είχε μεγάλα κτίρια η Τενέα. Μόνο τα λουτρά, που είναι ρωμαϊκά, φτάνουν τα 1.000 τ.μ.», λέει η κ. Κόρκα. «Το να βρούμε όμως ένα κτίριο, που σίγουρα σχετίζεται με τη λατρεία των κλασικών χρόνων, είναι κάτι το ιδιαίτερο, το αξιοσημείωτο. Γιατί έρχεται πια στο φως η κλασική Τενέα, που μέσα από τα ειδώλια παραπέμπει και στην αρχαϊκή».

Στην τάφρο θεμελίωσης του αναλημματικού τείχους που ανασκάφηκε βρέθηκαν κεραμικά της πρώιμης κλασικής περιόδου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα περίπου 2.100 νομίσματα που βρέθηκαν στα ρωμαϊκά καταστήματα της πόλης και πιθανόν ταυτίζονται με έδρα μεταγενέστερου τοπικού αξιωματούχου. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η υπερμεγέθης δεξαμενή υδροδότησης (περίπου 130 τ.μ.), η οποία ενισχύει την υπόθεση ότι στα ρωμαϊκά χρόνια η Τενέα ήταν τόσο εκτεταμένη, που είχε ανάγκη από μεγάλα έργα για την υδροδότησή της.

Το ερευνητικό πρόγραμμα της Αρχαίας Τενέας υπό τη διεύθυνση της κ. Κόρκα πραγματοποιείται με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα με υπεύθυνους την Π. Ευαγγέλογλου και τους Κ. Λαγό, Χ. Παπαγεωργοπούλου και Α. Γεωργόπουλο. Σημαντική είναι και η υποστήριξη χορηγών, τοπικών αρχών και κατοίκων.

Αρχαία Τενέα: Αποκαλύφθηκε κτίριο των κλασικών χρόνων-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT