Το Λονδίνο γιορτάζει 160 χρόνια μητροπολιτικού σιδηροδρόμου

Το Λονδίνο γιορτάζει 160 χρόνια μητροπολιτικού σιδηροδρόμου

Τον Ιανουάριο του 1863, το Λονδίνο υποδέχθηκε μια καινοτομία που άλλαξε έκτοτε την καθημερινότητά του. Ηταν τότε που γεννήθηκε ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος, αρχικά με επτά κεντρικούς σταθμούς ανάμεσα στο Πάντινγκτον και το Φάρινγκτον

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 1863, το Λονδίνο υποδέχθηκε μια καινοτομία που άλλαξε έκτοτε την καθημερινότητά του. Ηταν τότε που γεννήθηκε ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος, αρχικά με επτά κεντρικούς σταθμούς ανάμεσα στο Πάντινγκτον και το Φάρινγκτον. Η εξέλιξη ήταν αρχικά αργή έως ότου υπάρξει ηλεκτροδότηση στα τέλη της δεκαετίας του 1880 και εμπιστοσύνη των επενδυτών στο καινοτόμο μέσο. Εκτοτε αναπτύσσεται διαρκώς αλλά ήδη από το 1900 ήταν ένα κανονικό μετρό όπως το εννοούμε σήμερα. Αλλωστε, το Λονδίνο που στη διάρκεια της βικτωριανής εποχής έγινε μια μεγάλη μητρόπολη, με όλα τα θετικά και αρνητικά αυτής της εξέλιξης, ενσωμάτωνε διαρκώς όλες τις καινοτομίες με κύρια ανταγωνίστρια πόλη το Παρίσι, που στη δεκαετία του 1860 άλλαζε συθέμελα με την εφαρμογή του σχεδίου Haussmann επί Ναπολέοντος Γ΄. Το νέο Παρίσι γεννιόταν, αλλά μαζί γεννιόταν και το νέο Λονδίνο. Η ένταση των μεταβολών στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα ήταν μεγάλη και η επέτειος των 160 ετών λειτουργίας του tube μας οδηγεί σε σκέψεις για την πορεία των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Στο Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου, στο Κόβεντ Γκάρντεν, η ίδια η ιστορία των σιδηροδρόμων και του μετρό αποθεώνεται με τον πλέον ελκυστικό τρόπο. Μία παράμετρος είναι τα διαφημιστικά πόστερ του λονδρέζικου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, μια οπτική και ψυχική απόλαυση της ιστορίας των γραφιστικών τεχνών στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Τα πόστερ του tube έχουν αφήσει εποχή και τα βρίσκει κανείς σε αφίσες, κάρτες και άλλα είδη εμπορικής χρήσης καθώς είναι και μια περίληψη της βρετανικής κοινωνίας. Οι αφίσες εκείνες συνδέονταν με ιδέες για χρήση του ελεύθερου χρόνου, ως επί το πλείστον, κάτι στο οποίο θα μπορούσε να συνδράμει ο σιδηρόδρομος, υπόγειος και υπέργειος. Το 1933 είναι έτος-σταθμός καθώς όλες οι εταιρείες που διαχειρίζονται το μετρό του Λονδίνου περιέρχονται σε κρατικό έλεγχο με τη γέννηση ενιαίου φορέα για όλες τις συγκοινωνίες. Τότε, στη δεκαετία του 1930 γίνονται πολλά έργα αναβάθμισης και επέκτασης του δικτύου και των σταθμών, και έχουμε ενδιαφέρουσα αισθητική κληρονομιά από εκείνη την περίοδο με όλη την ατμόσφαιρα της βρετανικής αρ ντεκό. Το μετρό του Λονδίνου συνδέθηκε με το αεροδρόμιο Χίθροου το 1977 και το 1979 εγκαινιάστηκε η γραμμή Jubilee. Μια ιστορία 160 χρόνων…

Ματιές στον κόσμο

Το Λονδίνο γιορτάζει 160 χρόνια μητροπολιτικού σιδηροδρόμου-1
Φωτ. BEGAS HAUS

ΑΜΒΟΥΡΓΟ
Μοιραίες γυναίκες
Η Πινακοθήκη του Αμβούργου παρουσιάζει την έκθεση «Μοιραίες γυναίκες: Βλέμμα – Εξουσία – Φύλο» συγκεντρώνοντας πάνω από 200 έργα τέχνης που διαπραγματεύονται τη στερεότυπη εικόνα της φαμ φατάλ. Η έκθεση προσφέρει πλούτο με προραφαηλίτες, συμβολιστές, εξπρεσιονιστές, μοντέρνους και φεμινίστριες. Η ιδέα της φαμ φατάλ, με ρίζες στη Βίβλο και στη μυθολογία, ανανεώνεται διαρκώς μέσα από την εικονογραφία και τα νέα μέσα.

Το Λονδίνο γιορτάζει 160 χρόνια μητροπολιτικού σιδηροδρόμου-2
Φωτ. MoMA

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Μαρκ Ρόθκο
Η ιστορία του Μαρκ Ρόθκο ταυτίζεται με αυτή των ιδεών στον 20ό αιώνα. Μετανάστης από τη Λετονία στις ΗΠΑ, απέδωσε μια τέτοια ιερότητα στη μελέτη του χρώματος που τα έργα του είναι πηγές συγκίνησης. Ελεγε πως μέσα από τη σπουδή του πάνω στις δυνατότητες της αφαίρεσης επιχειρούσε να αποδώσει φόρο τιμής σε όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Εκθεση έργων του παρουσιάζεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Το Λονδίνο γιορτάζει 160 χρόνια μητροπολιτικού σιδηροδρόμου-3
Φωτ. Allstar/Cinetext /Allied Artists

ΣΙΝΕΜΑ
Τζίνα Λολομπριτζίντα
Απόλυτη σταρ στις δεκαετίες ’50 και ’60, η Τζίνα Λολομπριτζίντα συμβόλισε τη διεθνή απήχηση των ηθοποιών από την Ιταλία. Παράλληλα, με την ανάπτυξη του σινεμά στη χώρα άρχισε και η εξαγωγή αστέρων στο Χόλιγουντ. Πάρα πολλές οι περιπτώσεις, ανδρών και γυναικών, που δοκίμασαν την τύχη τους. Η Σοφία Λόρεν ήταν λαμπρή εξαίρεση που έγινε γνωστή στις ΗΠΑ, όπως και η Λολομπριτζίντα που ήδη από το 1953 μπήκε στα μεγάλα στούντιο.    

Το Λονδίνο γιορτάζει 160 χρόνια μητροπολιτικού σιδηροδρόμου-4
Φωτ. PACE GALLERY

ΒΟΣΤΩΝΗ
Η αγκαλιά
Το νέο δημόσιο γλυπτό στη Βοστώνη έχει βαθιά συναισθηματική ιστορία. Συμβολίζει τον εναγκαλισμό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ με τη γυναίκα του, Κορέτα, όταν άκουσε ότι τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης το 1964. Είναι έργο του 47χρονου Νεοϋρκέζου γλύπτη Χανκ Γουίλις Τόμας, που εκπροσωπείται από την γκαλερί Pace. Το γλυπτό, ύψους έξι μέτρων, αποτελεί πλέον σύμβολο ενός πνεύματος ελευθερίας και συναδέλφωσης.  

Το Λονδίνο γιορτάζει 160 χρόνια μητροπολιτικού σιδηροδρόμου-5
Φωτ. MUSEU GULBENKIAN

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ 
Η αίγλη της Αιγύπτου 
Στο Μουσείο Καλούστ Γκιουλμπενκιάν η έκθεση «Σούπερ σταρ Φαραώ» διερευνά την πολιτισμική διείσδυση των αρχετυπικών συμβόλων της αρχαίας Αιγύπτου στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ακόμη και προβολές ταινιών του βωβού κινηματογράφου με θέμα την Κλεοπάτρα εντάσσονται σε μια πολύπτυχη παρουσίαση με σκοπό την προσέγγιση ενός γοητευτικού θέματος που επί της ουσίας μιλάει για το πώς η αρχαία Αίγυπτος πέρασε στο κοινό φαντασιακό.     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή