Η σύνθεση των ομάδων εργασίας για τους καλλιτέχνες

Η σύνθεση των ομάδων εργασίας για τους καλλιτέχνες

Αποκλειστικά θεσμικά πρόσωπα φαίνεται πως θα απαρτίζουν τις ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν με την αναβάθμιση και τη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικοποιήθηκε, όπως όλα δείχνουν, η σύνθεση των διυπουργικών «ομάδων εργασίας» (ή «μεικτών επιτροπών» όπως ήταν γνωστές μέχρι πρότινος) που θα αντιμετωπίσουν το θέμα της αναβάθμισης και της διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών, ζήτημα που έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση με το προεδρικό διάταγμα 85/2022 και τις επακόλουθες αντιδράσεις των καλλιτεχνών. Οι ομάδες εργασίας φαίνεται ότι τελικά θα αποτελούνται αποκλειστικά από θεσμικούς φορείς, ενώ θα διαβουλεύονται με τα καλλιτεχνικά σωματεία και με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού, οι τρεις ομάδες –θέατρο, χορός, μουσική– θα αποτελούνται κατ’ αρχάς από ορισμένα κοινά πρόσωπα. Στις ομάδες θα προεδρεύει η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, ενώ θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βούτσινος και Οδυσσέας Ζώρας, καθώς και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης. Κοινό μέλος των ομάδων θα είναι επίσης η διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Ιωάννα Λυτρίβη, αλλά και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας.

Ειδικά στην ομάδα εργασίας του θεάτρου, θα συμμετέχει επίσης η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη, αλλά και ο διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας. Η ομάδα εργασίας του χορού θα περιλαμβάνει ακόμη τον διευθυντή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Δάφνι Κόκκινο, μαζί με εκπρόσωπο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ενδεχομένως τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή της), ενώ, τέλος, η ομάδα της μουσικής θα έχει στις τάξεις της τον διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Γεώργιο Ιούλιο Παπαδόπουλο και τον διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμο Παπάνα.

Συμμετέχουν εκπρό- σωποι των κρατικών θεάτρων, της ορχήστρας και του ωδείου Θεσσαλονίκης, της ΕΛΣ και της ΚΣΟΤ.

«Συστήνουμε τις ομάδες εργασίας με θεσμικά πρόσωπα, ανθρώπους από φορείς κρατικούς, που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα, διότι δραστηριοποιούνται και διδάσκουν στις καλλιτεχνικές σχολές», δήλωσε στην «Κ» ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, οι ομάδες εργασίας θα διαβουλεύονται υποχρεωτικά με τους αντίστοιχους συνδικαλιστικούς φορείς και με τα σωματεία των καλλιτεχνών, ενώ θα μπορούν να διαβουλευθούν και με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και με όποιον άλλον κρίνουν απαραίτητο».

Αμεσα επίσης αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, προκειμένου να τεθούν προς ψήφιση την προσεχή Πέμπτη, και οι δύο νομοθετικές διατάξεις που ανακοίνωσε με την πρόσφατη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός: η μεν πρώτη θα εξαιρεί τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο από το Π.Δ., ενώ η δεύτερη θα επεκτείνει νομοθετικά και στους δήμους την υποχρέωση για χρήση ειδικού μισθολογίου για τους καλλιτέχνες.

Η πρόσφατη ανάρτηση του πρωθυπουργού για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής παραστατικών τεχνών έως το 2025 αξιολογήθηκε θετικά από θεσμικά πρόσωπα, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης, ο οποίος δήλωσε στην «Κ» ότι το περιεχόμενό τους «δείχνει ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη η ανησυχία των καλλιτεχνών για το τι μέλλει γενέσθαι». Θετικά έκρινε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Θεάτρου που εκπροσωπεί τους παραγωγούς, ο οποίος εκτιμά ότι έτσι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα. «Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων που πλήττουν το θέατρο», πρόσθεσε ο κ. Λυκιαρδόπουλος αναφερόμενος στις απεργίες που έχουν προκηρύξει για την 1η και τις 2 Φεβρουαρίου το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος.

Οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τους, ενώ πλέον έχουν και τη στήριξη άλλων σωματείων. Τέλος, οι διδάσκοντες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που συνεδρίασαν χθες, εμμένουν στην απόφασή τους να παραιτηθούν εάν δεν τροποποιηθεί το Π.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή