Πτυχία καλλιτεχνών: Προς 24ωρη απεργία την Τετάρτη οι ηθοποιοί

Πτυχία καλλιτεχνών: Προς 24ωρη απεργία την Τετάρτη οι ηθοποιοί

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης «πέρασε» χθες από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που εξαιρεί από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 τις προσλήψεις των καλλιτεχνών στο Δημόσιο

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης «πέρασε» χθες από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που εξαιρεί από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 τις προσλήψεις των καλλιτεχνών στο Δημόσιο και επεκτείνει στους δήμους την υποχρέωση για χρήση ειδικού μισθολογίου για τους καλλιτέχνες, με αποδοχές που θα ορίζονται από κοινή υπουργική απόφαση. Κατά της τροπολογίας ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την πρόσφατη απόφασή του να μη συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Μιλώντας στη συζήτηση για την τροπολογία, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημείωσε ότι το άρθρο της που εξαιρεί τους καλλιτέχνες από το Π.Δ. αποτυπώνει διά νόμου την υφιστάμενη εξαίρεσή τους από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ενώ εκείνο που επεκτείνει το ειδικό μισθολόγιο στους δήμους στηρίχθηκε σε παλιότερη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως εξήγησε ο κ. Γιατρομανωλάκης, «παραμένουν σε ισχύ και παλιότερα άρθρα και αποφάσεις που αφορούν ήδη ρυθμισμένες μισθολογικά κατηγορίες. Με αυτά τα δύο άρθρα λοιπόν (…) επιστρέφουμε σε μια καθαρή κατάσταση, εξαιρούμε τους καλλιτέχνες από το Π.Δ. και βελτιώνουμε τα πεδία που ήταν αρρύθμιστα».

Οπως εξήγησε ο κ. Γιατρομανωλάκης, «παραμένουν σε ισχύ και παλιότερα άρθρα και αποφάσεις που αφορούν ήδη ρυθμισμένες μισθολογικά κατηγορίες».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, χαρακτήρισε την τροπολογία «εμβαλωματική», καθώς δεν εξαιρεί από το Π.Δ. τους καλλιτέχνες που απασχολούνται σε εκπαιδευτικές ή και διοικητικές θέσεις, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι θα θέσει σε κίνδυνο υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις. Σχόλιο στη συζήτηση έκανε και ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος παρατήρησε ότι δεν θα είχαν προκύψει τα πρόσφατα προβλήματα εάν τα συναρμόδια υπουργεία είχαν εισακούσει τις σχετικές παρεμβάσεις του, με τον κ. Γιατρομανωλάκη να αποκρίνεται ότι τις γνωρίζει και ασχολείται με το όλο θέμα από το 2021.

Από τη μεριά τους, τα καλλιτεχνικά σωματεία και εκπρόσωποι σπουδαστών δραματικών σχολών, έχοντας την υποστήριξη και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ζητώντας μεταξύ άλλων απόσυρση του Π.Δ. για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες και ένταξη των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.). Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει απευθυνθεί πολλές φορές στους αρμοδίους για τα ζητήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ενώ εξήγγειλε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και δράσεις όπως μηχανοκίνητη πορεία την Τρίτη, κρέμασμα μαύρων πανιών σε κεντρικά θέατρα κ.ά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος θα συμμετέχει επίσης στην απεργία και στη μηχανοκίνητη πορεία, ενώ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην τελετή έναρξης του θεσμού «2023 – Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

«Οι νόμοι ψηφίζονται για να διορθώνουμε αδικίες, όχι για να αδικούμε κατάφωρα κι άλλους ανθρώπους», δήλωσε στην «Κ» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος, που έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση των καλλιτεχνών. Όπως πρόσθεσε, «τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να ζητάμε πίσω τα Γλυπτά και να υποβαθμίζουμε τους γλύπτες που τα δημιούργησαν». Ο ηθοποιός Θανάσης Αλευράς, που επίσης βρέθηκε στο Σύνταγμα, παρατήρησε ότι «είναι σαν να θέλουν να εκπαιδεύσουν ανθρώπους χωρίς πνευματικότητα». Ενώ ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός σχολίασε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 πρέπει να γίνει αφορμή για περαιτέρω διάλογο: «Ακόμα και να τροποποιηθεί, υπάρχουν τόσα άλλα που πρέπει να συζητήσουμε», είπε στην «Κ» και συμπλήρωσε: «ας γίνει η έναρξη για μια σε βάθος αλλαγή στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση – από τα πρώτα της στάδια, μέχρι την πρόσβαση στο επάγγελμα και τις συλλογικές συμβάσεις. Όλα αυτά θα πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο καλής ενημέρωσης και ορθών πρακτικών».

Μετά το Σύνταγμα, καλλιτεχνικά σωματεία και εκπρόσωποι των σπουδαστών των δραματικών σχολών πραγματοποίησαν πορεία προς το Εθνικό Θέατρο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν να τους αποτρέψουν λίγο πριν το προσεγγίσουν, κάνοντας χρήση δακρυγόνου. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, τόνισε ότι «η εικόνα του Εθνικού Θεάτρου της χώρας περιφραγμένου από ένοπλους αστυνομικούς είναι μια εικόνα που πλήττει το δημοκρατικό αίσθημα και δεν αρμόζει σε ένα θέατρο που προασπίζει την ελευθερία της έκφρασης και των ιδεών».

Σημειώνεται ότι στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα συμμετείχαν και σωματεία εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, με αίτημα τη μη μετατροπή πέντε μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης και αφού συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα τεθεί προς ψήφιση, ενδεχομένως στις 13 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή