Φίλιππος Τσιμπόγλου: Ευγενής, σεμνός, δίκαιος

Φίλιππος Τσιμπόγλου: Ευγενής, σεμνός, δίκαιος

Αποχαιρετισμός στον γενικό διευθυντή της ΕΒΕ Φίλιππο Χ. Τσιμπόγλου

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, ευγενικός, σεμνός, δίκαιος, χωρίς αλαζονεία, ένας άνθρωπος με ιδανικά και ιδεώδη. Αγαπούσε αυτό που έκανε, είχε πάθος με την Εθνική Βιβλιοθήκη και αναλώθηκε στην υπηρεσία της», σχολιάζει στην «Κ» για τον Φίλιππο Χ. Τσιμπόγλου ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης (ΕΒΕ). «Επί δέκα χρόνια συνεργαστήκαμε ανέφελα», συμπληρώνει, και μας μιλάει με συγκίνηση για την εξαιρετική σχέση που τον συνέδεε με τον γενικό διευθυντή της ΕΒΕ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες έπειτα από ολιγοήμερη ασθένεια.

Η αδόκητη απώλεια αυτού του αφοσιωμένου δημόσιου λειτουργού, που όπως υπογραμμίζουν όσοι εργάστηκαν κοντά του προέβαλλε και αναδείκνυε πάντοτε την αξία των συνεργατών, έχει αγγίξει βαθιά τους ανθρώπους της Βιβλιοθήκης. «Χωρίς κανένα εγωισμό χαιρόταν πάντα τις πρωτοβουλίες των άλλων», λέει ο κ. Ζουμπουλάκης, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία με την οποία ο εκλιπών αντιμετώπισε τις αντιξοότητες και προκλήσεις κατά την πολύχρονη θητεία του.

O Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 στα Φάρσαλα. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη Βιβλιοθηκονομία-Επιστήμη Πληροφόρησης στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 1983 έως το 1999 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / ΕΙΕ ως υπεύθυνος ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Από το 1999 έως το 2014 υπηρέτησε ως διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της ΕΒΕ ανέλαβε το 2014, έπειτα από μια μακρά περίοδο που τη συγκεκριμένη θέση κάλυπταν αναπληρωτές, και η Βιβλιοθήκη πορευόταν κυρίως χάρη στις προσπάθειες του Εφορευτικού της Συμβουλίου και των υπαλλήλων της.

Η μετεγκατάσταση

Επιδίωξε από την αρχή να εκσυγχρονιστεί η Βιβλιοθήκη ώστε να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια και να διαδραματίσει κοινωνικό ρόλο ως προς τη γνώση και τη μάθηση.

Το έργο του από την αρχή ήταν δύσκολο αφού έπρεπε όχι μόνο να διαχειριστεί τα χρόνια προβλήματα του οργανισμού, αλλά επίσης να οργανώσει την ιστορική μετεγκατάσταση της ΕΒΕ από το Βαλλιάνειο Μέγαρο στο ΚΠΙΣΝ. Βαθύς γνώστης της βιβλιοθηκονομίας και έμπειρος ως προς την ανάπτυξη ψηφιακών προγραμμάτων επεδίωξε από την αρχή να εκσυγχρονιστεί η Βιβλιοθήκη ώστε να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια και να διαδραματίσει κοινωνικό ρόλο ως προς τη γνώση και τη μάθηση.

«Το στοίχημα του εκσυγχρονισμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε συστηματικά να καλύψουμε τα κενά δεκαετιών για να μπούμε στο μέλλον. Δουλεύουμε γι’ αυτό βάζοντας διάθεση, μυαλό, καρδιά. Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι ένας κρυφός θησαυρός και το στοίχημα είναι να τον αναδείξουμε», είχε πει ο ίδιος αναφερόμενος στην απαιτητική εργασία και στην αφοσίωση που απαιτούσε το πέρασμα της Βιβλιοθήκης σε μια νέα εποχή. Η προετοιμασία του προγράμματος εφαρμογής της μεταστέγασης στηρίχθηκε σε σειρά εκτεταμένων και ειδικών μελετών. Ο σχεδιασμός, η εκτέλεση και ο συντονισμός τους αποτέλεσαν έργο μιας άτυπης ομάδας στελεχών και ειδικών συμβούλων, που συγκροτήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου ήταν ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος και για τις λεπτομέρειες διαμόρφωσης του προγράμματος και χρήσης της δωρεάς ΙΣΝ, αλλά και για την άμεση διασύνδεση της ΕΒΕ –συλλογές, λειτουργίες, προσωπικό– με οποιοδήποτε έργο, σκέψη, προοπτική ή απόφαση αφορούσε τη Βιβλιοθήκη και το μέλλον της.

Φίλιππος Τσιμπόγλου: Ευγενής, σεμνός, δίκαιος-1
Στόχος της ΕΒΕ ήταν εξαρχής να καταστεί κέντρο μελέτης των ελληνικών σπουδών διεθνούς εμβέλειας. Με αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες και διασύνδεση με άλλες βιβλιοθήκες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μπορεί να εξασφαλίσει σε επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίως τη βέλτιστη πρόσβαση σε πλούσιο έντυπο και ψηφιακό υλικό για τον Ελληνισμό.

Αφού ολοκληρώθηκε το τεράστιο έργο της μετεγκατάστασης, επόμενος στρατηγικός στόχος για την ΕΒΕ ήταν να εξασφαλίσει σε επιστήμονες και ερευνητές τη βέλτιστη πρόσβαση σε πλούσιο έντυπο και ψηφιακό υλικό για τον Ελληνισμό με αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες και διασύνδεση με άλλες βιβλιοθήκες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

«Ισως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο του στη Βιβλιοθήκη», καταλήγει ο κ. Ζουμπουλάκης, «αλλά αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία πολλών, καθώς και υψηλούς προϋπολογισμούς». Ο ίδιος πάντως, σε συνέντευξη στο περιοδικό «Κ» (12.6.17), είχε πει: «Δεν μπορώ να μην αισθάνομαι συγκίνηση όταν σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από το γραφείο μου βρίσκεται το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στην ελληνική γλώσσα, το 1476. Είναι τύχη αγαθή να είμαι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν την ευθύνη να διασώσουν βιβλία όπως αυτό».

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 π.μ. στον Ι.Ν. Αγ. Κων/νου του Δημοτικού Κοιμητηρίου Ζωγράφου. Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων να κατατεθούν σε ορισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς δωρεές για τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή