Τζορτζ Οσμπορν: Γλυπτά σε Αθήνα και Λονδίνο

Τζορτζ Οσμπορν: Γλυπτά σε Αθήνα και Λονδίνο

Το σενάριο που θέλει ένα μέρος των Γλυπτών του Παρθενώνα να έρχεται στην Αθήνα και ένα άλλο να παραμένει στο Λονδίνο, επανέλαβε χθες ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σενάριο που θέλει ένα μέρος των Γλυπτών του Παρθενώνα να έρχεται στην Αθήνα και ένα άλλο να παραμένει στο Λονδίνο, επανέλαβε χθες ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, στην πρώτη του δήλωση για το ζήτημα έπειτα από καιρό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Οσμπορν επιβεβαίωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται σε εποικοδομητικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο θέμα των Γλυπτών. «Είναι ένα πρόβλημα πολύ δύσκολο να λυθεί», είπε ο Οσμπορν και συνέχισε: «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια μελλοντική προοπτική, στην οποία αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να ιδωθούν και στο Λονδίνο και στην Αθήνα, και αυτό θα αποτελεί μια συμφωνία “win-win” για την Ελλάδα και εμάς». Ερωτώμενος εάν τα παραπάνω προϋποθέτουν μια δανειακή συμφωνία, ο Οσμπορν αποκρίθηκε: «Συζητάμε γι’ αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, για μια νέα διευθέτηση και αυτό που δεν θέλησα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Ελληνες να δεχτούν πράγματα που τα θεωρούν αδύνατα, όπως εξίσου δεν μπορούν να επιβάλουν σε εμάς πράγματα που θα τα βρίσκαμε αδύνατα».

«Είναι ένα πρόβλημα πολύ δύσκολο να λυθεί, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια μελλοντική προοπτική».

Το σενάριο που απέκλεισε, λόγω της νομοθεσίας της Μεγάλης Βρετανίας, ήταν εκείνο της μόνιμης παράδοσης των Γλυπτών στην Αθήνα. «Αν θέλαμε να στείλουμε πίσω όλα τα Ελγίνεια, θα χρειαζόταν μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πάνω από τις αρμοδιότητές μου», δήλωσε. «Αυτό ωστόσο που μπορεί να κάνει το μουσείο, είναι να προσπαθήσει να συνάψει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή