Ρόαλντ Νταλ: Η πολιτική ορθότητα «ξαναγράφει» τα βιβλία του

Ρόαλντ Νταλ: Η πολιτική ορθότητα «ξαναγράφει» τα βιβλία του

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Ρόαλντ Νταλ δεν ήταν άγγελος, αλλά αυτό είναι παράλογη λογοκρισία», έγραψε στο Twitter ο συγγραφέας των «Σατανικών στίχων» Σαλμάν Ρουσντί. «Η Puffin Books και το Estate Dahl πρέπει να ντρέπονται». Την ίδια θέση φαίνεται να εκφράζει και ο συγγραφέας Φίλιπ Πούλμαν, ο οποίος προτείνει, αντί για παρεμβάσεις και διορθώσεις, το έργο του Νταλ να «αφεθεί να ξεθωριάσει και να αντικατασταθεί από πιο σύγχρονους συγγραφείς». Το θέμα που έχει προκύψει στη Βρετανία αφορά έναν από τους πιο διάσημους συγγραφείς παιδικών βιβλίων της χώρας και διεθνώς και τις αλλαγές που έγιναν στα βιβλία του για λόγους πολιτικής ορθότητας, με πρωτοβουλία του εκδοτικού του οίκου. Οι αλλαγές πυροδότησαν έντονες συζητήσεις μεταξύ συγγραφέων και αναγνωστών, και χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ παρενέβη στη διαμάχη παρουσιάζοντας τις «διορθώσεις» στο κείμενο του Νταλ ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βιβλία όπως «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», «Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» και «Ματίλντα» έχουν αφαιρεθεί αναφορές που σχετίζονται με την εμφάνιση, το βάρος και τον χαρακτήρα των προσώπων. Για παράδειγμα, ο Αύγουστος Γκλουπ από το «Εργοστάσιο σοκολάτας» περιγράφεται τώρα ως «τεράστιος», με τη λέξη «χοντρός» να έχει αφαιρεθεί από κάθε βιβλίο, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph. Η κυρία Τουίτ δεν είναι πια «άσχημη και θηριώδης», αλλά απλώς «θηριώδης». Οι λέξεις «τρελός» και «παλαβός» αφαιρέθηκαν επίσης από ευαισθησία στα θέματα ψυχικής υγείας. Η Roald Dahl Story Company και η Puffin Books είπαν ότι είχαν ενημερωθεί και δέχτηκαν τις αλλαγές προκειμένου τα βιβλία να γίνουν πιο κατάλληλα για το σύγχρονο κοινό. Τυχόν τροποποιήσεις που προήλθαν από τη διαδικασία αναθεώρησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2020, ήταν «μικρές και εξετάστηκαν προσεκτικά», δήλωσαν. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Σούνακ σχολίασε: «Οταν πρόκειται για την πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά μας, ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τον Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα (ΜΦΓ) ότι δεν πρέπει να μασάμε τα λόγια μας. Νομίζω ότι είναι σημαντικό τα έργα λογοτεχνίας και τα έργα μυθοπλασίας να διατηρούνται και να μην υφίστανται διόρθωση. Πάντα υπερασπιζόμασταν το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή