Μια λεκάνη με καζανάκι, ηλικίας 2.400 ετών ανακαλύφθηκε στην Κίνα

Μια λεκάνη με καζανάκι, ηλικίας 2.400 ετών ανακαλύφθηκε στην Κίνα

Υπηρέτες πιθανότατα έριχναν νερό στη λεκάνη μετά από κάθε χρήση. 

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν τα απομεινάρια της, ενδεχομένως παλαιότερης, γνωστής λεκάνης με «καζανάκι» στον κόσμο.

Θραύσματα της τουαλέτας ηλικίας 2.400 ετών, καθώς και ένας λυγισμένος σωλήνας, αποκαλύφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από μια ερευνητική ομάδα ανάμεσα σε ερείπια αρχαίων ανακτόρων στον αρχαιολογικό χώρο Yueyang στην πόλη Σιάν.

Λεπτομέρειες για την ανακάλυψη δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας ένα σπάνιο «παράθυρο» στη ζωή των αρχαίων, προνομιούχων ελίτ που ζούσαν κάποτε στην Κίνα.

Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για «αντικείμενο πολυτελείας», καθώς η τουαλέτα πιστεύεται ότι βρισκόταν στο εσωτερικό του παλατιού και ο σωλήνας οδηγούσε τα περιττώματα σε έναν υπαίθριο λάκκο, όπως έγραψε η κρατική εφημερίδα China Daily.

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Λιου Ρούι, εξήγησε ότι η τουαλέτα πιθανότατα προοριζόταν για υψηλόβαθμους αξιωματούχους κατά την περίοδο των Εμπόλεμων Βασιλείων (475-221 π.Χ.), αλλά και κατά τη δυναστεία Χαν (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.). Υπηρέτες πιθανότατα έριχναν νερό στη λεκάνη μετά από κάθε χρήση. 

«Η τουαλέτα με καζανάκι είναι απτή απόδειξη της σημασίας που έδιναν οι αρχαίοι Κινέζοι στην υγιεινή», δήλωσε ο Λιου, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν πολύ λίγες καταγραφές για εσωτερικές τουαλέτες στην αρχαιότητα.

Πριν από τη νέα ανακάλυψη που ανακοινώθηκε πρόσφατα, η εφεύρεση της πρώτης τουαλέτας με καζανάκι αποδιδόταν, ευρέως, στον Άγγλο Τζον Χάρινγκτον, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε εγκαταστήσει μία πρωτότυπη, για τα δεδομένα της εποχής, λεκάνη για τη βασίλισσα Ελισάβετ τον 16ο αιώνα. Ωστόσο στη βορειοδυτική Ινδία έχουν βρεθεί συστήματα αποχέτευσης ηλικίας 4.000 ετών που θα μπορούσαν να συνδέονται με τουαλέτες.

Το πρόσφατο εύρημα συνεισφέρει στην ευρύτερη προσπάθεια κατανόησης των αρχαίων κινεζικών δυναστειών και του τρόπου με τον οποίο ζούσαν οι άνθρωποι, καθώς και του τρόπου με τον οποίο κατασκευάζονταν οι πόλεις τους, ανέφερε το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του για την ανακάλυψη.

Οι αρχαιολόγοι αναλύουν τώρα δείγματα χώματος που συλλέχθηκαν από την τουαλέτα με την ελπίδα να ανακαλύψουν ίχνη που θα τους διαφωτίσουν για τη διατροφή εκείνης της εποχής. 

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή