Περπατώντας στο νέο Τατόι: Η διαδρομή των επισκεπτών στο μουσείο του

Περπατώντας στο νέο Τατόι: Η διαδρομή των επισκεπτών στο μουσείο του

Η βασική διαδρομή των επισκεπτών και το μουσειακό αφήγημα

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα χρόνια του Γεωργίου Α΄ θα ξεκινά το μουσειακό αφήγημα των πρώην βασιλικών ανακτόρων του Τατοΐου που μετατρέπονται σε μουσείο. Στο ισόγειο, ο επισκέπτης θα βλέπει το γραφείο του Γεωργίου και έπειτα θα ανεβαίνει στον όροφο και στη σοφίτα περνώντας, από τον 19ο, στον 20ό αιώνα και στο σήμερα. Η βασική διαδρομή θα καταλήγει στο υπόγειο και στην κινηματογραφική αίθουσα του ανακτόρου για να δει στα Επίκαιρα και στο εποπτικό υλικό του μουσείου το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, το αποτυχημένο αντικίνημα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την αποχώρησή του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, οι άξονες πάνω στους οποίους θα σχεδιαστεί το νέο μουσείο είναι τρεις: η ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία που εστιάζεται στις σχέσεις της πρώην βασιλικής οικογένειας με τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης και σε κομβικά ιστορικά γεγονότα (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), η εθνική ιστορία που παρουσιάζεται μέσα από τη διαδοχή των βασιλέων και την απομάκρυνσή τους, και η τοπική ιστορία που επικεντρώνεται στο κτήμα του Τατοΐου.

Η μόνιμη έκθεση των αντικειμένων που βρέθηκαν στους χώρους του (πάνω από 5.500 αντικείμενα στο ανάκτορο και πάνω από 100.000 στα κτίρια του ιστορικού πυρήνα) στοχεύει να αναδείξει την ιστορία του χώρου από το 1872 έως σήμερα, τα ιστορικά (και ακανθώδη) ζητήματα με τα οποία συνδέθηκε και την αποτύπωση των τάσεων στην τέχνη, στη μόδα και στη διακόσμηση στις διάφορες εποχές, μέσα από τις επιλογές της πρώην βασιλικής οικογένειας. Πρόκειται για μια «άσκηση δημόσιας ιστορίας» και διατήρηση μιας λεπτής ισορροπίας ανάμεσα «στην ανάδειξη των μνημείων και στις ερμηνείες», όπως αναφέρεται στη μελέτη.

Περπατώντας στο νέο Τατόι: Η διαδρομή των επισκεπτών στο μουσείο του-1
Την ευρωπαϊκή και εθνική ιστορία από τα χρόνια του Γεωργίου Α΄ μέχρι σήμερα περιλαμβάνει η μουσειο-λογική μελέτη για τη μετατροπή του Τατοΐου σε μουσείο. Ανασυστήνονται το γραφείο του Γεωργίου και τα διαμερίσματα της Ολγας, ενώ από τις ιστορικές αναφορές δεν λείπουν η περίοδος της χούντας και η δικαστική διαμάχη για τη βασιλική περιουσία. Σελ. 15 Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ.

«Εχουμε προτείνει τρεις διαδρομές, που καλύπτουν επισκέπτες με ένα γενικό ενδιαφέρον για το ανάκτορο και το κτήμα, επισκέπτες με ένα ειδικότερο ενδιαφέρον για την ιστορία και τα αντικείμενα, και ένα ειδικό κοινό για τη συλλογή έργων τέχνης του Τατοΐου», σημειώνει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Σταυρούλα Φωτοπούλου, για τον μουσειακό σχεδιασμό του ανακτόρου. Ειδική διαδρομή θα γίνει και για άτομα με κινητικά προβλήματα, όρασης και ακοής, ενώ η πρόσβασή τους θα εξασφαλιστεί με ειδικό ασανσέρ.

Η βασική διαδρομή που θα ακολουθούν οι επισκέπτες θα ξεκινά από την κύρια είσοδο του πρώην ανακτόρου και το ισόγειο, όπου θα ανασυσταθούν το γραφείο και τα διαμερίσματα του Γεωργίου Α΄. Επειτα θα περνούν μέσα από το σαλόνι και την τραπεζαρία –όπου θα παρουσιάζεται το χρονολόγιο της βασιλικής οικογένειας μέσα από τεκμήρια του κτιρίου–, θα συνεχίζουν στα διαμερίσματα της βασίλισσας Ολγας (θα ανασυσταθούν το λουτρό και το υπνοδωμάτιό της) και θα παρουσιάζονται τα πρόσωπα της αυλής της εποχής του Γεωργίου Α΄ και οι επίγονοί του. Παράλληλα, θα παρουσιάζονται η καθημερινότητα της οικογένειας, οι εκδηλώσεις, η διατροφή, η διασκέδαση και η αρχιτεκτονική ιστορία της έπαυλης.

Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την πολυεπίπεδη ιστορία του κτήματος, των θερινών ανακτόρων και της πρώην βασιλικής οικογενείας.

Από τις σκάλες, οι επισκέπτες θα συνεχίζουν στον όροφο του ανακτόρου και θα γνωρίσουν την ιστορία του Κωνσταντίνου Α΄, των γιων του Αλέξανδρου και Γεώργιου Β΄. Η περιήγηση θα συνεχίζεται με την ιστορία του Παύλου και της Φρειδερίκης και θα καταλήγει στο βασιλικό υπνοδωμάτιο του Κωνσταντίνου Β΄ και της Αννας-Μαρίας, και στην ενότητα που θα παρουσιάζει το τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα. Στη σοφίτα θα δοθεί έμφαση στα αθλήματα και στην ανατροφή των βασιλοπαίδων.

Η κάθοδος στο υπόγειο οδηγεί μέσα από τα μαγειρεία σε ενότητες σχετικές με το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των μαγειρείων, τις ιστορικές φάσεις του κτήματος και της έπαυλης, την παραγωγή οίνου και αγροτικών προϊόντων. Η περιήγηση κλείνει με την παρουσίαση του πραξικοπήματος του 1967 στην αίθουσα κινηματογράφου και την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Β΄ από την Ελλάδα. Στο υπόγειο χωροθετούνται σύμφωνα με τη μελέτη και οι αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων και περιοδικών εκθέσεων.

Αναφορές θα υπάρχουν επίσης στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, στο δικαστικό ζήτημα της βασιλικής περιουσίας, στις λεηλασίες που σημειώθηκαν, στην αμηχανία του κράτους για την αξιοποίηση του κτήματος, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται μέσω του σχεδίου βιωσιμότητας του Τατοΐου.

Περπατώντας στο νέο Τατόι: Η διαδρομή των επισκεπτών στο μουσείο του-2
Η διαδρομή των επισκεπτών θα καταλήγει στην αίθουσα προβολής του πρώην ανακτόρου και στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Στην ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων εγκρίθηκε και η μουσειογραφική προμελέτη, η οποία περιγράφει τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα πλαισιωθεί το μουσειακό αφήγημα. Στους χώρους, μαζί με τα πρωτότυπα αντικείμενα θα φιλοξενούνται ψηφιακά μέσα, κατασκευές, πολυμεσικό υλικό και εφαρμογές ακόμη και μέσα σε «συρτάρια» των μουσειακών κατασκευών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΠΟΑ, τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο για να παραδοθεί στο κοινό το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών (οικία Δασοφύλακα), όπου θα φιλοξενούνται μια μεγάλη μακέτα του χώρου και πληροφοριακό υλικό. Το 2024 θα παραδοθεί το μουσείο των αμαξών και το 2025 το σύνολο των μουσείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή