Προβολή για τους αγώνες των Αφροαμερικανών

Προβολή για τους αγώνες των Αφροαμερικανών

Με αφορμή τον «Μήνα Αφροαμερικανικής Παράδοσης» (Black History Month), η Ελληνοαμερικανική Eνωση σε συνεργασία με τη Mooviereel και το «Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους» παρουσιάζουν την κλασική ταινία του Ντάνιελ Πέτρι, με τον Σίντνεϊ Πουατιέ, «Eνα σταφύλι στον ήλιο / A raisin in the sun» (1961)

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τον «Μήνα Αφροαμερικανικής Παράδοσης» (Black History Month), η Ελληνοαμερικανική Eνωση σε συνεργασία με τη Mooviereel και το «Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους» παρουσιάζουν την κλασική ταινία του Ντάνιελ Πέτρι, με τον Σίντνεϊ Πουατιέ, «Eνα σταφύλι στον ήλιο / A raisin in the sun» (1961). Η ταινία προβάλλεται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 19.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο Σικάγο του 1960, μια οικογένεια Αφροαμερικανών παλεύει για την επιβίωση στριμωγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα. Ελπίδα για όλους φαίνεται να είναι μια επιταγή 10.000 δολαρίων που πρόκειται να εισπράξουν από μια ασφαλιστική εταιρεία. Οπως φαίνεται, όμως, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για τα διαφορετικά όνειρα που κάνει ο καθένας τους σχετικά με το μέλλον.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Λορέιν Χάνσμπερι, της πρώτης Αφροαμερικανίδας γυναίκας της οποίας έργο παίχτηκε σε παράσταση στο Μπρόντγουεϊ το 1959, ενώ ο τίτλος του προέρχεται από το ποίημα «Χάρλεμ» του Λάνγκστον Χιουζ. Μολονότι οι δημιουργοί της παράστασης δεν πίστευαν πως θα έχει επιτυχία, αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο. Τόσο το θεατρικό έργο όσο και το φιλμ ήρθαν σε μια κρίσιμη περίοδο για τον αγώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων των μαύρων στην Αμερική. Είχε προηγηθεί η φυλάκιση της Ρόα Παρκς το 1954 επειδή αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε λευκό επιβάτη λεωφορείου και, βέβαια, το άγριο λιντσάρισμα του μικρού Εμετ Τιλ ένα χρόνο μετά, το 1955. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε ήδη εμφανιστεί στο προσκήνιο και, καθώς έμπαινε η δεκαετία του ’60, το θερμόμετρο ανέβαινε επικίνδυνα.

Οι πρωταγωνιστές Σίντνεϊ Πουατιέ και Κλόντια Μακνίλ προτάθηκαν για Χρυσή Σφαίρα για τις ερμηνείες τους. Το 2005 η ταινία επιλέχθηκε από το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ως εξαιρετικής σημασίας «πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά».

Την ταινία προλογίζει ο Ζερόμ Καλούτα. Τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός, ο Καλούτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Κονγκό. Η μουσική του συνδυάζει τις αφροευρωπαϊκές επιρροές του με φανκ, σόουλ, ρέγκε και ντίσκο. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Κακλέα, Φωκά Ευαγγελινό, Δήμητρα Παπαδοπούλου κ.ά., ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Πρώτος προσωπικός του δίσκος ήταν το «Afrogreco», που αποτελείται από 11 τραγούδια τραγουδισμένα σε 5 γλώσσες, το οποίο κυκλοφόρησε από το ομώνυμο δισκογραφικό του label.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή