Home Cinema: Οι περιπέτειες της πρώτης Ιταλίδας δικηγόρου στην Ιστορία

Home Cinema: Οι περιπέτειες της πρώτης Ιταλίδας δικηγόρου στην Ιστορία

Μια ολοκαίνουργια σειρά του Netflix μάς έρχεται από την Ιταλία για να μας αφηγηθεί την (αληθινή) ιστορία της πρώτης γυναίκας δικηγόρου στη γειτονική χώρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νόµος της Λίντια Πόετ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ (2023)
∆ηµιουργός: Γκουίντο Ιουκουλάνο
Ερμηνείες: Ματίλντα ντε Ανγκελις, Εντουάρντο Σκαρπέτα

Μια ολοκαίνουργια σειρά του Netflix μάς έρχεται από την Ιταλία για να μας αφηγηθεί την (αληθινή) ιστορία της πρώτης γυναίκας δικηγόρου στη γειτονική χώρα. Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα και η Λίντια Πόετ έχει μόλις αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή και έχει περάσει της εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου. Καθώς όμως αναλαμβάνει μία από τις πρώτες υποθέσεις της, την υπεράσπιση ενός άνδρα που όλοι θεωρούν ένοχο δολοφονίας, νέα εμπόδια που έχουν να κάνουν με το φύλο της θα βρεθούν μπροστά της. Εκείνη θα βαλθεί να τα ξεπεράσει με τη βοήθεια του (όχι και τόσο πρόθυμου) αδελφού της, επίσης δικηγόρου, και ενός αινιγματικού δημοσιογράφου.

Η ιταλική σειρά έχει έντονη αστυνομική χροιά, αφού επί της ουσίας κάθε της επεισόδιο ασχολείται και με διαφορετική υπόθεση, η οποία λίγο ώς πολύ καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Σε ρόλο δικηγόρου-ντετέκτιβ βρίσκεται φυσικά η Λίντια Πόετ, με τη μικρή το δέμας αλλά δυναμική παρουσία της Ματίλντα ντε Ανγκελις να ξεχωρίζει. Προφανώς εδώ αυτό που έχει εξίσου μεγάλη σημασία είναι η ανάδειξη μιας ηρωίδας που παλεύει να ανέλθει μέσα σε ένα αυστηρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον, ωστόσο η σειρά δεν μένει εκεί· αντιθέτως, σκιαγραφεί επιτυχημένα την ατμόσφαιρα της εποχής, ενώ παράλληλα δημιουργεί μερικούς ακόμη ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Τέλος, η επιλογή των διαφορετικών υποθέσεων σε κάθε επεισόδιο βοηθά να διατηρηθεί πιο εύκολα το ενδιαφέρον του θεατή και όχι μόνο για να δει «τι θα γίνει παρακάτω».

Home Cinema: Οι περιπέτειες της πρώτης Ιταλίδας δικηγόρου στην Ιστορία-1
H σκηνή από την ταινία «Η συνωμοσία του Καΐρου», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Η συνωµοσία του Καΐρου ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Ταρίκ Σαλέχ
Ερμηνείες: Φάρες Φάρες, Ταουφίκ Μπαρχόµ

Από την πλατφόρµα του Cinobo επιλέγουμε την επίσημη πρόταση της Σουηδίας για τα Οσκαρ του 2023, η οποία είναι η ταινία ενός… Αιγύπτιου.

Ο Ταρίκ Σαλέχ («Κάιρο εμπιστευτικό») θεωρείται ανεπιθύμητος στη χώρα του πατέρα του, ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να τοποθετήσει την ιστορία του στο ιστορικό τέμενος – Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ του Καΐρου. Εκεί, στην πιο ονομαστή θεολογική σχολή ολόκληρου του αραβικού κόσμου, καταφθάνει ο Ανταμ, γιος μιας φτωχής οικογένειας ψαράδων. Ταυτόχρονα ο μεγάλος ιμάμης, ηγέτης του πανεπιστημίου, πεθαίνει και η μάχη για τη διαδοχή του ξεκινά· ένας πόλεμος στον οποίο σύντομα ο Ανταμ θα γίνει πιόνι των ισχυρών.

Το φιλμ του Σαλέχ θυμίζει κατασκοπικό θρίλερ, επιχειρώντας παράλληλα να σχολιάσει τις περίπλοκες συνθήκες και τις σχέσεις μεταξύ θρησκευτικής και κοσμικής εξουσίας, σε έναν κόσμο όπου η πρώτη παραμένει πανίσχυρη στη συνείδηση των ανθρώπων και η δεύτερη άμεσα εξαρτώμενη από τις διαθέσεις της. Η ταινία κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών. Στο Cinobo από τις 28/2.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή