Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αρκούδα σε… αμόκ, έρωτας σε κρίση

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αρκούδα σε… αμόκ, έρωτας σε κρίση

«Cocaine Bear», «Οι δύο όψεις του ξυραφιού». Μια απολαυστική μαύρη κωμωδία και το νέο φιλμ της Κλερ Ντενί

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Cocaine Bear ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Ελίζαμπεθ Μπανκς
Ερμηνείες: Κέρι Ράσελ, Κρίστιαν Κόνερι, Ρέι Λιότα

Μια παλαβή αλλά αναπάντεχα καλοφτιαγμένη μαύρη κωμωδία έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες, σε σκηνοθεσία της ηθοποιού Ελίζαμπεθ Μπανκς. Κάπου πάνω από έναν ορεινό δρυμό της Τζόρτζια, ένα αεροπλάνο γεμάτο κοκαΐνη ξεφορτώνει αναγκαστικά το πολύτιμο φορτίο του. Τη λευκή σκόνη εντοπίζει πριν από όλους μια πελώρια μαύρη αρκούδα, η οποία «φτιάχνεται», με αποτέλεσμα να εξαπολύσει ένα μανιασμένο, αιματηρό κυνηγητό με στόχο περίπου οτιδήποτε κινείται στο βεληνεκές της. Στην προκειμένη αυτό είναι μια ετερόκλητη ομάδα τουριστών, εφήβων, αστυνομικών αλλά και των παρανόμων που αναζητούν τα χαμένα ναρκωτικά τους.

Ακολουθώντας την (πρόσφατη) παράδοση ταινιών, όπως το εξαιρετικό «Cabin in the Woods», το φιλμ της Ελίζαμπεθ Μπανκς απενοχοποιεί πετυχημένα το σπλάτερ θρίλερ, δίνοντάς του χαρακτηριστικά κατάμαυρης απολαυστικής κωμωδίας. Η ιστορία της εθισμένης στην κοκαΐνη αρκούδας, παρότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1985, είναι προφανώς θεότρελη, όμως αυτό καθόλου δεν ενοχλεί· ίσα ίσα προσθέτει στη γενικότερη σεναριακή παράνοια όσων παρακολουθούμε εδώ. Φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις το όριο μεταξύ ακραίας κωμωδίας και φάρσας είναι αρκετά λεπτό, ωστόσο στη μεγαλύτερη διάρκειά της η ταινία της Μπανκς καταφέρνει να σταθεί από τη σωστή πλευρά και να μας παραδώσει ένα αναπάντεχα διασκεδαστικό σύνολο.

Οι δύο όψεις του ξυραφιού ★★½
ΕΡΩΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Κλερ Ντενί
Ερμηνείες: Ζιλιέτ Μπινός, Βενσάν Λιντόν

Η σπουδαία κινηματογραφίστρια Κλερ Ντενί απέσπασε την Αργυρή Αρκτο σκηνοθεσίας στην Μπερλινάλε του 2022 για ένα ερωτικό θρίλερ, στο οποίο πρωταγωνιστούν δύο κορυφαίοι σύγχρονοι Γάλλοι ηθοποιοί. Η Ζιλιέτ Μπινός και ο Βενσάν Λιντόν υποδύονται τη Σάρα και τον Ζαν, ένα ευτυχισμένο ανδρόγυνο που ζει ακόμη παθιασμένα τη σχέση του έπειτα από δέκα χρόνια γάμου. Αυτό ωστόσο μέχρι εκείνη να συναντήσει ξανά τυχαία τον πρώην εραστή της, ο οποίος θα ξυπνήσει μέσα της μια ακατανίκητη έλξη. Καθώς η Σάρα βρίσκεται μπλεγμένη στο ερωτικό τρίγωνο, οι εντάσεις ανεβαίνουν, παρασύροντας και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές σε μια επικίνδυνη συναισθηματική δίνη.

Η ταινία της Κλερ Ντενί ξεκινάει από μια ενδιαφέρουσα όσο και παράδοξη ιδέα: πώς γίνεται δύο αγαπημένοι σύζυγοι, που μοιάζουν πλήρεις σε κάθε τομέα της σχέσης τους, να κλονιστούν μέσα σε λίγα κυριολεκτικά λεπτά; Την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, αν υπάρχει κάποια, καλείται να δώσει ο ίδιος ο θεατής, αφού εισχωρήσει στον ψυχικό κόσμο των ηρώων. Η Ντενί τον οδηγεί μέχρις ενός σημείου με την εξαιρετική της κινηματογράφηση, ειδικά στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο η ελλειπτικότητα της ιστορίας της μπορεί να κουράσει το λιγότερο εξοικειωμένο σε τέτοιου είδους φιλμ μάτι.

Το ήσυχο κορίτσι ★★½
∆ΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Κόλουμ Μπερέιντ
Ερμηνείες: Κάρι Κρόουλι, Αντριου Μπένετ

Υποψήφιο για Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ιρλανδού Κόλουμ Μπερέιντ, είναι μια αληθινή ιστορία, την οποία παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια ενός νεαρού κοριτσιού. Στην επαρχιακή Ιρλανδία της δεκαετίας του 1980, η δωδεκάχρονη Κάιτ μεγαλώνει μάλλον παραμελημένη στους κόλπους μιας πολυμελούς οικογένειας. Περιμένοντας ένα ακόμη παιδί, η μητέρα της τη στέλνει να περάσει το καλοκαίρι μαζί με ένα μεσήλικο ζευγάρι που ζει σε φάρμα στην ύπαιθρο. Με τη δική τους φροντίδα και αγάπη η μικρή σταδιακά θα βρει τη φωνή της και θα «ανθήσει», ανακαλύπτοντας στην πορεία και ένα συνταρακτικό μυστικό. Ο Μπερέιντ κινηματογραφεί με ευαισθησία τη νεαρή πρωταγωνίστριά του μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο, καθώς εκείνη περνάει από τη σιωπή και τον φόβο στη συνειδητοποίηση μιας νέας πραγματικότητας. Τα ψυχικά τραύματα, τόσο τα δικά της όσο και των νέων της «γονιών» είναι πάντα εκεί, απαλύνονται ωστόσο από την ανθρώπινη επαφή και τη στοργή που όλοι τους έχουν μεγάλη ανάγκη.

Κριντ ΙΙΙ ★★½
∆ΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν
Ερμηνείες: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τζόναθαν Μέιτζορς

Δεύτερο σίκουελ για τη σειρά ταινιών που αναβίωσε εκείνη του θρυλικού «Ρόκι», με τον πρωταγωνιστή Μάικλ Μπ. Τζόρνταν να περνάει αυτή τη φορά και πίσω από την κάμερα στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Ο Αντόνις Κριντ έχει πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση, απολαμβάνοντας την οικογενειακή θαλπωρή· σύντομα ωστόσο αυτή θα διαταραχθεί όταν ένας παλιός του φίλος, πρώην πυγμάχος και αυτός, θα βγει από τη φυλακή βάζοντας στόχο τον παγκόσμιο τίτλο. Οι δυο τους (προφανώς) θα συγκρουστούν σε έναν αγώνα μέχρις εσχάτων. Το φιλμ του Τζόρνταν τσεκάρει σχεδόν ευλαβικά όλα τα κουτάκια με τα κλισέ του είδους, δίχως όμως να διαθέτει παράλληλα την «ψυχή» ούτε τον χαρακτήρα ακόμη και των πιο μέτριων προκατόχων του.

Οι κυνηγοί ★★★★
∆ΡΑΜΑ (1977)
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ερμηνείες: Μαίρη Χρονοπούλου, Βαγγέλης Καζάν

Η ταινία που ολοκληρώνει την άτυπη ιστορική τριλογία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα σε επανέκδοση, στον κινηματογράφο Studio. Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 1977, μια ομάδα αστών κυνηγών εντοπίζει το πτώμα ενός αντάρτη του Εμφυλίου μέσα στο πυκνό χιόνι. Αφού το μεταφέρουν πίσω στο ξενοδοχείο τους, θα περάσουν μια νύχτα γεμάτη από τα φαντάσματα της ιστορικής συνείδησης και τον φόβο του παρελθόντος, ενώ ένα ιδιότυπο εφιαλτικό δικαστήριο στήνεται για να αποδώσει δικαιοσύνη. Παρότι η πολιτική του ανάλυση παραμένει εδώ αρκετά σχηματική και στρατευμένη, ο Αγγελόπουλος παραδίδει άλλο ένα μάθημα καλλιτεχνικά άρτιας κινηματογράφησης, φορτισμένο από την αρχή έως το τέλος με τα τραγικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αρκούδα σε… αμόκ, έρωτας σε κρίση-1
«Οι κυνηγοί» του Θόδωρου Αγγελόπουλου κυκλοφορούν σε επανέκδοση, στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος του κινηματογράφου Studio.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή