Μια ιδιότυπη παράσταση ποίησης, μουσικής και αστροπαρατήρησης

Μια ιδιότυπη παράσταση ποίησης, μουσικής και αστροπαρατήρησης

«Η ιδέα ότι η Σαπφώ ταξιδεύει πια στα άστρα, ότι κάθε πλάσμα που μπορεί να υπέφερε πάνω στη Γη οι θεοί το τοποθετούσαν στα άστρα»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρηνιώ Κυριαζή είναι από τη Λέσβο. Τη γιαγιά της την έλεγαν Σαπφώ. Ο πατέρας της ήταν φυσικός, λάτρευε τον έναστρο ουρανό και τα θραύσματα της αρχαίας λυρικής Λέσβιας ποιήτριας. Ηταν κάτι σαν πεπρωμένο λοιπόν για τη Ρηνιώ η ιδιότυπη μουσική και ποιητική παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα, όχι σε θέατρο αλλά στον Λόφο των Νυμφών και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Τίτλος της, «Σαπφώ καταστερωμένη. Μουσικό αστροφυσικό ταξίδι στο Αστεροσκοπείο Αθηνών».

«Ο υπέροχος τίτλος είναι του Παντελή Μπουκάλα», μου λέει από το τηλέφωνο η Ρηνιώ, «ο οποίος μετέφρασε για την παράσταση όλη τη Σαπφώ». «Η αλήθεια είναι ότι με βρήκαν στα μισά του δρόμου», μου λέει και ο Παντελής, επίσης τηλεφωνικά, σε ένα διάλειμμα παρουσίασής του στη Λέσχη Ανάγνωσης Μυκόνου. «Είχα μεταφράσει κάμποσα ποιήματά της. Οπότε το πήρα με καημό και το πήγα ώς το τέλος».

Η όλη παράσταση ακούγεται ιδιαίτερη. Σίγουρα δεν θα είναι κάτι στατικό. «Θα έχει και τον χαρακτήρα της ξενάγησης, όπως και της αστροπαρατήρησης», λέει ο Παντελής.

Ολα άρχισαν πριν από ένα χρόνο, όταν η Ρηνιώ Κυριαζή συνάντησε τη Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού του Αστεροσκοπείου. «Κάναμε έναν περίπατο στον χώρο και θυμηθήκαμε το ποίημα της Σαπφώς για τις Πλειάδες» (από τις λίγες φορές που ένα λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να αποτελέσει βάσιμο τεκμήριο για αστρονομικά φαινόμενα). «Η Σαπφώ», λέει η Ρηνιώ, «είχε πάθος με τη Σελήνη και τα άστρα. Ο δε χώρος, με τη φύση που έχει, το ότι είναι ο Λόφος των Νυμφών (η Σαπφώ μιλούσε για νύμφες και χάριτες), το ότι ο τόπος αυτός ήταν από την αρχαιότητα τόπος αστροπαρατήρησης, το ότι η Σαπφώ ήταν και μουσικός, όλα αυτά με έφεραν ώς εδώ. Αποταθήκαμε στον Παντελή για τη μετάφραση των στίχων και μας έδωσε έναν υπέροχο τίτλο: “Σαπφώ καταστερωμένη”. Η ιδέα ότι η ποιήτρια ταξιδεύει πια στα άστρα, ότι κάθε πλάσμα που μπορεί να υπέφερε πάνω στη Γη οι θεοί το τοποθετούσαν στα άστρα. Θα έχουμε τον συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο, με εμένα στο τραγούδι, και τον Νικόλα Καζάζη, ο οποίος είναι sound designer, που θα επεξεργαστεί ηλεκτρονικά τη μουσική αποδίδοντας μια πιο συμπαντική, θα έλεγα, αίσθηση. Και, βέβαια, αστρονόμοι θα κάνουν μια ουρανογραφία εκτός θόλου και παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων με το τηλεσκόπιο».

«Δέδυκε μεν α σελάννα και/ Πληιάδες· μέσαι δε/ νύκτες, παρά δ’ έρχετ’ ώρα,/ εγώ δε μόνα κατεύδω». Ραντεβού στον Λόφο των Νυμφών…

«Σαπφώ καταστερωμένη», Λόφος των Νυμφών, Θησείο.

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας. Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία – ερμηνεία: Ρηνιώ Κυριαζή. Μουσική σύνθεση – πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου. Sound design: Νικόλας Καζάζης. Σκηνογράφος: Αγγελος Μέντης. Επιμέλεια κίνησης: Αλκηστις Πολυχρόνη. Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση.

Από Δευτέρα 6 Μαρτίου έως Κυριακή 26 Μαρτίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 6 και 8 μ.μ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή