Καλάθι και πρόστιμα

Οταν ξεσπούσε ο πόλεμος στη γειτονιά μας όλοι σκεφτήκαμε ότι ακόμη κι αν δεν κινδυνεύουμε άμεσα, θα μας επηρεάσει σε πολλά επίπεδα. Ενα χρόνο μετά, οι συνέπειες παραμένουν στην καθημερινότητά μας και δεν αποτυπώνονται καλύτερα από ό,τι στο περίφημο καλάθι της οικογένειας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ξεσπούσε ο πόλεμος στη γειτονιά μας όλοι σκεφτήκαμε ότι ακόμη κι αν δεν κινδυνεύουμε άμεσα, θα μας επηρεάσει σε πολλά επίπεδα. Ενα χρόνο μετά, οι συνέπειες παραμένουν στην καθημερινότητά μας και δεν αποτυπώνονται καλύτερα από ό,τι στο περίφημο καλάθι της οικογένειας.

Πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ», σε σύνολο 62 ειδών διατροφής μόνο σε μία περίπτωση υπάρχει απειροελάχιστη μείωση τιμής (0,02% στα νωπά ψάρια), ενώ σε όλα τα άλλα προϊόντα οι τιμές είναι αυξημένες από 0,29% (νωπά φρούτα) έως 44,96% (ζάχαρη). Η αύξηση είναι πάνω από 20% σε 14 είδη διατροφής, στα οποία συγκαταλέγονται τα πλέον βασικά, όπως το γάλα (24,29% το φρέσκο, με ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα άλλα είδη γάλακτος), το ψωμί (25,55%), το αλεύρι (26,89%), τα αυγά (26,27%), τα τυριά (26,61), το γιαούρτι (21,65%), το ελαιόλαδο (22,37%), το μοσχάρι (20,15%), το αρνί και το κατσίκι (21,35%). Το κόστος για την ελληνική οικογένεια είναι δυσβάσταχτο.

Αν τώρα βγούμε από το σούπερ μάρκετ και κατευθυνθούμε στον χώρο της εστίασης, εκεί, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Η έξοδος σε μια απλή ταβέρνα είναι πλέον πολυτέλεια. Αμφιβάλλω αν μια τετραμελής οικογένεια μπορεί εύκολα πια να απολαύσει ένα κυριακάτικο γεύμα εκτός σπιτιού.

Το χειρότερο νέο είναι ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα καθυστερήσει κι άλλο. Ακόμη η βιομηχανία των τροφίμων πιέζεται από το υψηλό κόστος παραγωγής, το κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών. Ανθρωποι της αγοράς λένε ότι θα δούμε και νέες αυξήσεις στις τιμές καθώς οι βιομηχανίες έχουν απόθεμα σε πρώτες ύλες τις οποίες πλήρωσαν ακριβά.

Mε βάση τη νομοθεσία το «καλάθι του νοικοκυριού» θα έχει ισχύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα χρειαστεί σίγουρα περισσότερο. Οι οικογένειες θέλουν στήριξη, τη μέγιστη δυνατή, αλλά και προστασία. Εντατικούς ελέγχους και σκληρά πρόστιμα, όπου διαπιστώνεται αισχροκέρδεια, τα οποία θα εισπράττονται. Ενα ενδιαφέρον ρεπορτάζ θα ήταν πόσα από τα πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που ακούμε κατά καιρούς να επιβάλλονται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή