To «Irida Visions» πάει απόψε σινεμά (και όχι μόνο)

To «Irida Visions» πάει απόψε σινεμά (και όχι μόνο)

Το φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει εβδομαδιαία το παρόν στο ιστορικό κτίριο της Ίριδας που ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο, υπενθυμιζοντας τη σημασία και τη μακρά του ιστορία

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όποιος στα φοιτητικά του χρόνια δεν έχει σταθεί μόνο απ’ έξω, αλλά έχει περάσει την πόρτα του κτιρίου στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους θα θυμάται πολύ καλά την ιδιαίτερη γοητεία αυτού που τον περίμενε μέσα. 

Πάνω από το κατώφλι γράφει «ΙΡΙΣ» και περνώντας το, περιμένει η ομώνυμη Ίριδα, δηλαδή, μία από τις ιστορικότερες αίθουσες της Αθήνας που βρίσκεται στο κτίριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν είναι μόνο η επιβλητική αρχοντιά που αποπνέει με τα σκαλιστά μάρμαρα και τα κόκκινα καθίσματα με επίχρυσο περίβλημα. Είναι κυρίως οι ανήσυχοι φοιτητές που μπαινοβγαίνουν σε αυτό και εδώ και δεκαετίες έχουν γαλουχηθεί καλλιτεχνικά μέσα από τα σεμινάρια, τις προβολές, τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα εκεί, χάρη στον Π.Ο.Φ.Π.Α., δηλαδή τον Πολιτιστικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Για την τύχη του κτιρίου που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου και των δράσεων των επιμέρους τομέων του Π.Ο.Φ.Π.Α. (κινηματογραφικός, φωτογραφικός, θεατρικός και χορευτικός), όπως και για το κτίριο «Κωστής Παλαμάς», λίγο πιο κάτω στην Ακαδημίας, γεννήθηκε έντονη ανησυχία ύστερα από το άρθρο 296 του νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ» που έκρινε αβέβαιο το μέλλον των πανεπιστημιακών λεσχών με τα τρέχοντα δεδομένα. 

Ήταν τότε, λοιπόν, που ο Π.Ο.Φ.Π.Α. αποφάσισε να αποκτήσει μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια προβάλλοντας το έργο του και υπογραμμίζοντας την ιστορία δεκαετιών που έχει, μιας και ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80. Και ποιος καλύτερος τρόπος να το κάνει αυτό από το να διοργανώσει ένα φεστιβάλ;

To «Irida Visions» πάει απόψε σινεμά (και όχι μόνο)-1
Το «Irida Visions» πήρε και επίσημα σάρκα και οστά πίσω στον Νοέμβριο του 2022. Φωτ.: Εύα Σαμουηλίδου

Κι έτσι γεννήθηκε το «Irida Visions». Μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι το καλοκαίρι του 2022 κι άρχισε να παίρνει μορφή με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Πρόκειται για τις «Μέρες Πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης ΕΚΠΑ 2022-23» όπως θα διαβάσει κανείς στην αφίσα του φεστιβάλ. 

Ελεύθερη είσοδος, όχι μόνο για φοιτητές

Όποιος λαμβάνει τους τελευταίους μήνες τα εβδομαδιαία μέιλ με τις νέες εκδηλώσεις του «Iridia Visions» θα έχει καταλάβει πως εδώ έχει γίνει σημαντική δουλειά που δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους φοιτητές: φωτογραφικές εκθέσεις και masterclasses από καταξιωμένους φωτογράφους, μουσικά και χορευτικά events και κυρίως, προβολές μερικών πολύ αξιόλογων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσία συντελεστών, αποτελούν την καθημερινότητα του «Irida Visions». Κι όλα αυτά, με ελεύθερη είσοδο (μην ξεχάσετε, όμως, να κάνετε την προκράτηση της θέσης σας). 

Όλα αυτά φαντάζουν εντυπωσιακότερα αν αναλογιστεί κανείς πως όλη η οργάνωση και η εκτέλεση στηρίζεται σε εθελοντική εργασία νέων και παλαιών μελών του Ομίλου, οι οποίοι είναι φοιτητές ή επαγγελματίες του χώρου της τέχνης που έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στους τομείς του. Όπως μου λέει και η ίδια η ομάδα του «Irida Visions», «Όλα αυτά τα μέλη, έχουν αφιερώσει τεράστιο κομμάτι του χρόνου τους στη διοργάνωση του φεστιβάλ», που είναι άλλωστε ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη: «Σίγουρα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τις διαστάσεις που θα έπαιρνε όλο αυτό και την διάρκεια του, καθώς όλο και περισσότερα μέλη μας κινητοποιούνται και προθυμοποιούνται να συμμετέχουν, δημιουργώντας ένα μεγάλο δυναμικό που στηρίζει, συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις και τρέχει τις διαδικασίες, σε ένα φεστιβάλ που διαρκώς αναπτύσσεται». 

Όλα ξεκίνησαν και επίσημα πίσω στον Νοέμβριο, με την αυλαία να ανοίγει «Ο Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού, σε μία επετειακή προβολή της ταινίας. Έκτοτε, έχουν περάσει αρκετοί μήνες ώστε να μπορεί να γίνει μια έστω μικρή αποτίμηση του «Irida Visions», η ανταπόκριση στο οποίο έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, όπως επιβεβαιώνουν οι άνθρωποι του φεστιβάλ. Μια μεγάλη νίκη που πάει πέρα από το ίδιο το «Irida Visions», όπως ήταν και ο αρχικός στόχος: «Λαμβάνουμε συνεχώς θετικά σχόλια για την πρωτοβουλία μας και αισθανόμαστε με κάθε εκδήλωση ότι δικαιώνουμε τη μακρά ιστορία του Π.Ο.Φ.Π.Α. και επιβεβαιώνουμε την επιτακτική ανάγκη συνέχισης του έργου του», μου λένε τα μέλη του Ομίλου. 

To «Irida Visions» πάει απόψε σινεμά (και όχι μόνο)-2
Η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη (αριστερά) και η σκηνοθέτρια Ζακλίν Λέντζου (δεξιά) στην προβολή του «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις». Φωτ.: Παύλος Σταματιάδης

Στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου

Η μερίδα του λέοντος στους πιστούς του φεστιβάλ είναι φυσικά οι φοιτητές, αλλά σε αυτό θα δει κανείς ανθρώπους κάθε ηλικίας να δίνουν το παρόν. Τίποτα δεν θα ήταν βέβαια ίδιο για το «Irida Visions» χωρίς την άμεση και δυναμική στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου από την πρώτη στιγμή.

Μπορεί να φαντάζει δύσκολο να στηθεί μια τέτοια διοργάνωση με πυκνό πρόγραμμα και πολλούς συμμετέχοντες, πάντως, όπως μου εξηγούν οι φοιτητές του Π.Ο.Φ.Π.Α., οι προσεγγίσεις τους στους εν δυνάμει καλεσμένους των εκδηλώσεων απέδωσαν αμέσως καρπούς, μιας και σε όλες τις περιπτώσεις αυτοί απάντησαν αμέσως θετικά στο να παρευρεθούν στο φεστιβάλ. 

Ζητώντας από την ομάδα του «Irida Visions» να ξεχωρίσει κάποια στιγμή από την ως τώρα πορεία του, είναι δύσκολο να βρεθεί μία και μόνο απάντηση. Και πώς να ξεχωρίσουν εύκολα, άλλωστε, όταν το ένα βράδυ μπορεί να έχουν πάνω στη σκηνή της Ίριδας τη Ζακλίν Λέντζου και τη Σοφία Κόκκαλη να συζητούν για το «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» και την άλλη τον Γιώργο Γούση να παρουσιάζει την περσινή ταινία-φαινόμενο «Μαγνητικά Πεδία»;

Όπως λένε οι ίδιοι οι φοιτητές στο τέλος, «ο Π.Ο.Φ.Π.Α. αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, μια δημιουργική κυψέλη ζύμωσης ανθρώπων και το ίδιο το φεστιβάλ ως κομμάτι του εξελίσσεται όσο συνεχίζουν οι άνθρωποί του».

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα περνάτε την Ακαδημίας και θα δείτε πηγαδάκια έξω από την Ίριδα ρωτήστε «τι παίζει». Θα είναι σίγουρα κάτι καλό.

To «Irida Visions» πάει απόψε σινεμά (και όχι μόνο)-3
«That’s all folks». Φωτ.: Δανάη Εξάρχου

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή