SOS από Άστορ, Ιντεάλ

Ενσταση του ΕΦΚΑ στη διατήρηση της χρήσης των αιθουσών ως κινηματογράφων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος συναγερμός ανάμεσα στους κινηματογραφόφιλους –και όχι μόνο– έχει σημάνει εδώ και μερικές μέρες σχετικά με την τύχη των κεντρικών κινηματογράφων Ιντεάλ και Αστορ, οι οποίοι στεγάζονται σε υπό παραχώρηση κτίρια που ανήκουν στον ΕΦΚΑ. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε αναδειχθεί ευρέως από έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο η ανησυχία αιθουσαρχών και κοινού για τη μοίρα των δύο ιστορικών σινεμά· ωστόσο, μια σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ καθησύχασε τότε τους αιθουσάρχες: «Δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Αστορ και Ιντεάλ (…) αναφορικά με τον κινηματογράφο Αστορ, ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός του φορέα, προκειμένου η αίθουσα κινηματογράφου να μην αλλάξει χρήση, το υπόλοιπο κτίριο να αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και ένα κατάστημα στο ισόγειο. Οι πρώτες μελέτες, που ήδη έχουν υλοποιήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Πριν από λίγες μέρες, όμως, η υπηρεσία του ΕΦΚΑ κατέθεσε ένσταση στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ζητώντας επί της ουσίας να μη χαρακτηριστεί διατηρητέα η χρήση των δύο κινηματογράφων (το Αελλώ δεν συμπεριλαμβάνεται), αφού κάτι τέτοιο, όπως αναφέρεται, θα στεκόταν εμπόδιο στην επισκευή και στη λειτουργία των κτιρίων όπου στεγάζονται.

Η κήρυξη της χρήσης του χώρου του ως διατηρητέας «θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κτιρίου», αναφέρει ο ΕΦΚΑ.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, η θέση περί διατήρησης της χρήσης των δύο αιθουσών ενισχύθηκε περαιτέρω από το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων, το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων ξεκάθαρα την ιστορική και πολιτιστική αξία τους – σε χθεσινή επικοινωνία της «Κ» με τη δημοτική αρχή επιβεβαιώθηκε εκ νέου η συγκεκριμένη θέση. Ακόμη πιο σημαντική ήταν η διπλή εισήγηση του ΥΠΕΝ, συνοδευόμενη και από τη σχετική αιτιολογική έκθεση, στα μέσα Ιανουαρίου, η οποία προτείνει (χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια διατύπωση και στις δύο περιπτώσεις) τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέας της χρήσης των κινηματογράφων.

Πριν εκπνεύσει η προθεσμία των 30 ημερών για την υποβολή ενστάσεων, έρχεται η επίσης διπλή ένσταση από την πλευρά του ΕΦΚΑ, η οποία προβάλλει διαφορετικές αιτιάσεις: στην περίπτωση του Αστορ αναφέρει πως η κήρυξη της χρήσης του χώρου του ως διατηρητέας «θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κτιρίου». Οσο για το Ιντεάλ, εκεί η διατύπωση είναι κάπως πιο… αφηρημένη, επικαλούμενη μάλιστα ρεπορτάζ που αναδεικνύει τα σύγχρονα προβλήματα προσέλευσης που αντιμετωπίζουν τα σινεμά του κέντρου: «…Η δε διάσωση του κινηματογράφου ως τέχνης δεν μπορεί να συνδέεται με τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέας της χρήσης του κτίσματος του Ιντεάλ, αφού οι ίδιοι οι άνθρωποι του χώρου όπως αναλύθηκε ανωτέρω αναφέρουν ότι το θέμα είναι ευρύτερο και πολυπαραγοντικό», ενώ ένδειξη προθέσεων αποτελεί το παρακάτω: «Η διατήρηση της πολιτιστικής χρήσης του Ιντεάλ εξασφαλίζεται στο επιχειρηματικό πλάνο του αναδόχου ως θεάτρου».

Ο ανάδοχος στην προκειμένη περίπτωση είναι η εταιρεία Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company Α.Ε., στην οποία κατακυρώθηκε το κτίριο όπου στεγάζεται και το Ιντεάλ, με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχείου. Το κτίριο του Αστορ στην οδό Σταδίου, αντιθέτως, προς παρόν δεν έχει ανάδοχο. Ο μισθωτής του χώρου και ιδιοκτήτης του κινηματογράφου, Ανδρέας Κονταράκης, εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχος: «Ολο αυτό το διάστημα από το ΥΠΕΝ μάς διαβεβαίωναν συνεχώς ότι, σε αντίθεση με το Ιντεάλ όπου το ζήτημα ήταν πιο περίπλοκο, με το Αστορ δεν υπήρχε κανένα ζήτημα, η χρήση θα διατηρούνταν κανονικά. Τις τελευταίες μέρες όμως αυτή η στάση άλλαξε, προφανώς μετά και την ένσταση του ΕΦΚΑ, με τον διευθυντή του οποίου έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να συναντηθούμε, δίχως αποτέλεσμα». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα σύσκεψη μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων (υπουργεία, δήμος, ΕΦΚΑ, αιθουσάρχες) για τη συζήτηση της υπόθεσης ακυρώθηκε δίχως να οριστεί νέα ημερομηνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή