Επιστρέφουν τα θραύσματα του Παρθενώνα από το Βατικανό

Επιστρέφουν τα θραύσματα του Παρθενώνα από το Βατικανό

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρέψουν από τα Μουσεία του Βατικανού στην Αθήνα, τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, που ο Πάπας Φραγκίσκος «δώρισε» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Δεκέμβριο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού πρώτα λήξουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ιταλία και Ελλάδα που ενδέχεται να επηρεάσουν την απρόσκοπτη μεταφορά τους, αναμένεται να επιστρέψουν από τα Μουσεία του Βατικανού στην Αθήνα, τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, που ο Πάπας Φραγκίσκος «δώρισε» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Δεκέμβριο.

Η επίσημη τελετή υποδοχής των θραυσμάτων και ενσωμάτωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «Κ» (7/3/2023). Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του Βατικανού.

Οι συμφωνίες για την οριστική επιστροφή των τριών θραυσμάτων στην Ελλάδα και για την απόδοσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής τους, υπογράφηκαν χθες το πρωί στο Γρηγοριανό Μουσείο Κοσμικής Τέχνης του Βατικανού (Museo Gregoriano Profano).

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο καρδινάλιος Φερνάντο Βέρχεθ Αλθάγα, πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βατικανού, Μπάρμπαρα Γιάτα και ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης.

Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι η «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου δείχνει πως ο πολιτισμός συμβάλλει στον διάλογο, στην ειρήνη και στη συμφιλίωση των κοινοτήτων, ενώ ο καρδινάλιος Αλθάγα έκανε λόγο για μια χειρονομία που θέλει να χτίσει «γέφυρες αδελφοσύνης». Ο π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης τόνισε ότι με την επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα θεραπεύονται, έστω μερικώς, τραύματα από πρακτικές του παρελθόντος και εξέφρασε την ελπίδα η πρωτοβουλία του Ποντίφικα να βρει και άλλους μιμητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή