Parthenon Project: Ελληνική ιδέα η Μάσκα και ο Παις

Parthenon Project: Ελληνική ιδέα η Μάσκα και ο Παις

Την ίδρυση μη κερδοσκοπικού ιδρύματος περιλαμβάνει η πρόταση του Parthenon Project.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την ελληνική πλευρά προέκυψε, σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού Parthenon Project, το ενδεχόμενο μιας πολιτιστικής «ανταλλαγής» των Γλυπτών του Παρθενώνα με ελληνικές αρχαιότητες, όπως η νεκρική προσωπίδα του Αγαμέμνονα και ο Παις του Κριτίου. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του οργανισμού στην «Κ», «οι συγκεκριμένες αρχαιότητες είχαν αναφερθεί σε πρωθύτερη στιγμή από τις ελληνικές αρχές ως αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της πολιτιστικής ανταλλαγής. Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφασιστεί από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το Parthenon Project, που προωθεί την επανένωση των Γλυπτών μέσα από μια αμοιβαία επωφελή λύση, ανακοίνωσε την αναλυτική πρότασή του «για μια πολιτιστική συνεργασία» που θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων, αφενός χωρίς να θίγει θέματα ιδιοκτησίας τους και αφετέρου περιλαμβάνοντας την ανταλλαγή τους με άλλα ελληνικά έργα τέχνης, όπως τα παραπάνω, που θα παρουσιάζονται σε περιοδικές εκθέσεις στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την πρόταση του οργανισμού (ο οποίος, σύμφωνα με εκπρόσωπό του βρίσκεται σε διάλογο με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Oσμπορν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη), η ελληνική πλευρά και το Βρετανικό Μουσείο θα «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» στο ιδιοκτησιακό, προκειμένου η επιστροφή των Γλυπτών να καταστεί δυνατή στο πλαίσιο του νόμου «British Museum Act» του 1963, που δεν επιτρέπει στο βρετανικό ίδρυμα την αποδιάρθρωση των συλλογών του. Η πρόταση του Parthenon Project προβλέπει και τη σύσταση ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που θα χρηματοδοτεί εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και υποτροφίες. Το διοικητικό του όργανο θα αποτελείται από μέλη ισότιμα διορισμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, τα οποία θα υιοθετήσουν ένα πλαίσιο δημιουργικών συζητήσεων γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών. Στην αποστολή του ιδρύματος περιλαμβάνεται επίσης η διαφύλαξη μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, καθώς και η συμφωνία επί των ειδικότερων όρων της πολιτιστικής ανταλλαγής.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέκλεισε χθες, Δευτέρα, το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα. Oπως δήλωσε ο Σούνακ, «η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από τον νόμο και δεν σκοπεύουμε να τον αλλάξουμε».

Ερωτώμενος από την «Κ» σχετικά με την πρόταση του Parthenon Project και τις δηλώσεις του Ρίσι Σούνακ, ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, δήλωσε λακωνικά «ουδέν σχόλιον». Από τη μεριά του το Βρετανικό Μουσείο σημείωσε ότι δεν σχολιάζει τις προτάσεις του Parthenon Project και παρέπεμψε σε πρόσφατο άρθρο του προέδρου του, Τζορτζ Oσμπορν, στο βρετανικό περιοδικό Spectator.

«Εμείς οι Trustees (σ.σ.: του Βρετανικού Μουσείου) μελετούμε από κοινού με τους Ελληνες εάν υπάρχει τρόπος να επιλυθεί αυτή η 200 ετών διαμάχη, προκειμένου τα Γλυπτά να εκτίθενται και στο Λονδίνο και στην Αθήνα, ενώ νέα κοινά εδώ θα μπορούν να θαυμάσουν τους θησαυρούς που είναι τώρα στην Ελλάδα», έγραφε στο άρθρο του ο Οσμπορν και κατέληγε: «Μπορεί να επιτύχουμε, μπορεί και όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή