Και τα μιούζικαλ στο μουσείο

Και τα μιούζικαλ στο μουσείο

Το Μουσείο Victoria & Albert συνδυάζει την ποπ κουλτούρα και τη μόδα με το μουσικό θέατρο και την Αναγέννηση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία από τις πιο γόνιμες περιόδους του μετά την πανδημία διανύει το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, χαϊδευτικά V&A. Επιδιώκοντας να κερδίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών του, να αλιεύσει νέο κοινό και να επαναφέρει στις αίθουσες όσους καλόμαθαν στις ψηφιακές δράσεις την περίοδο των lockdowns, οργανώνει σειρά από ενδιαφέρουσες εκθέσεις, προγράμματα για σχολεία και εστιάζει στην ολοκλήρωση μιας νέας μουσειακής εμπειρίας για το 2024.

Στο κτίριο V&A East Storehouse θα μεταφερθούν 260.000 αντικείμενα, 1.000 αρχεία, 350.000 βιβλία και πολλά νέα αποκτήματα – όπως το αρχείο του Ντέιβιντ Μπόουι με περισσότερα από 80.000 αντικείμενα. Επιπλέον, το μουσείο επικεντρώνεται στο άνοιγμα στις δημιουργικές βιομηχα-νίες και ιδίως στους νέους, ενώ θα ασχοληθεί περισσότερο με τις φυλετικές ανισότητες στις τέχνες.

Ομως στο νότιο Κένσιγκτον, ο επισκέπτης του V&A εντυπωσιάζεται με τα 130 εκθέματα που φωτίζουν την ιστορία του διάσημου Φλωρεντινού γλύπτη Ντονατέλο, ο οποίος δημιούργησε τα πρώτα γλυπτά της αναγέννησης σε ορείχαλκο. Μπορεί επίσης να δει έως τις 16/4 την έκθεση για την αφρικανική μόδα, ενώ ήδη συζητείται το πρότζεκτ «Γκαμπριέλ Σανέλ. Μανιφέστο μόδας», η πρώτη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα είναι αφιερωμένη στο έργο της περίφημης σχεδιάστριας. Ανοίγει τον Σεπτέμβριο και χαρτογραφεί την ίδρυση του διάσημου οίκου και την εξέλιξη του εμβληματικού στυλ που συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες σήμερα.

Νωρίτερα, τον Ιούνιο, ίσως με αφορμή την 100ή επέτειο από τη γέννηση της Κάλλας, το μουσείο εξερευνά την έννοια της ντίβας και πώς στο πέρασμα των χρόνων το θέατρο, η όπερα, ο κινηματογράφος, η ποπ την εναγκαλίστηκαν.

Εως τότε ποιος μπορεί να αντισταθεί στον λαμπερό κόσμο των μιούζικαλ και του μουσικού θεάτρου; Ακόμη και στην Ελλάδα, που δεν έχουμε παράδοση στο είδος, όλο και περισσότεροι νέοι δημιουργοί το προσεγγίζουν από νέα οπτική. Τα τελευταία χρόνια, νέες παραγωγές κερδίζουν έδαφος. Φέτος είδαμε τις παραστάσεις «Φτηνά τσιγάρα», «Φώτα της πόλης», «Σπιρτόκουτο», «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ», «Γεια», «Ζορμπάς» κ.ά.

Στις σκηνές της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ και στον κινηματογράφο τα μιούζικαλ έχουν μεγάλη ιστορία. Το V&A, λοιπόν, παρουσιάζει αποκτήματα από τα «Six», «Moulin Rouge», «A Chorus line», «Company» κ.ά. Κοστούμια όπως αυτό που σχεδίασε ο κοσμοπολίτης Σέσιλ Μπίτον και φόρεσε η Τζούλι Αντριους στην κινηματογραφική «Ωραία μου κυρία» το 1964, μια σπάνια αφίσα της ίδιας με τον Ρεξ Χάρισον, τα παπούτσια της Ελέιν Πέιτζ στις διάσημες «Γάτες» του Αντριου Λόιντ Ουέμπερ είναι ορισμένα από τα 100 αντικείμενα, η πλειονότητα των οποίων παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Ο επιμελητής του μουσείου, Σάιμον Σλέιντεν, θυμίζει ότι το μιούζικαλ είναι από τις πιο συναρπαστικές και περίπλοκες θεατρικές φόρμες. Για τους ψηφιακούς επισκέπτες, στην ιστοσελίδα του μουσείου υπάρχουν πολλές ιστορίες. Πώς π.χ. σχεδιάστηκε το εξώφυλλο του δίσκου της παράστασης «Τραγουδώντας στη βροχή», ιστορίες του μιούζικαλ «Rocky Horror Show», αλλά και του «Αννι» του 1977, που είναι εμπνευσμένο από το κόμικς του 1924 «Η μικρή ορφανή Αννι» του Χάρολντ Γκρέι κ.ά. Και στα δικά μας!

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή