500 Λέξεις με τον Πασχάλη Λαμπαρδή

500 Λέξεις με τον Πασχάλη Λαμπαρδή

Το νέο του μυθιστόρημα «Πρόβα ζωής» (εκδ. Αρμός) εστιάζεται στην απελευθέρωση του ατόμου από τις φυλακές της παιδικής του ηλικίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πασχάλης Λαμπαρδής ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ψυχολογία, με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική και κοινοτική ψυχολογία. Το νέο του μυθιστόρημα «Πρόβα ζωής» (εκδ. Αρμός) εστιάζεται στην απελευθέρωση του ατόμου από τις φυλακές της παιδικής του ηλικίας.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Στον κήπο του Επίκουρου» του Ιρβιν Γιάλομ, «Οταν η ανάσα γίνεται αέρας» του Πολ Καλανίθι και το «Ταξίδι στην Ανατολή» του Ερμαν Εσε.

Ποιος ήρωας λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Θα επέλεγα έναν ήρωα της μυθολογίας, τον Προμηθέα, για να ανάψω με τη συγγραφική μου πένα τη φωτιά στις ψυχές των ανθρώπων, ώστε να ανταποκριθούν στο χρέος της φύσης τους για μια ανυψωτική πορεία ζωής.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Ομηρο, τον Παλαμά, τον Καζαντζάκη και τον Λουντέμη, γιατί συντρόφευαν από παιδί την ψυχή μου και έτρεφαν τα όνειρά μου.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οσους βίους κι αν επιλέξεις, αυτός που σου έλαχε είναι ο καλύτερος. Από το βιβλίο «Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη» του Ματ Χέιγκ.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

«Οι Δαιμονισμένοι» του Ντοστογιέφσκι.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Η «Ασκητική» του Καζαντζάκη.

Ποιο είναι το μήνυμα της «Πρόβας ζωής»;

Το βασικό μήνυμα είναι να επιλέξουμε τη ζωή στην καλύτερη εκδοχή της. Να μην επιτρέψουμε στον πα-τέρα και τη μη-τέρα να γίνουν το τέρας που θα μας καταδιώκει για μια ολόκληρη ζωή. Το βιβλίο καλεί τον καθένα να προβληματιστεί για τον ρόλο που υποδύεται στη ζωή του και τον καθοδηγεί να ελευθερωθεί από τις παιδικές του φυλακές.

Πόσο εύκολο είναι να ορθώσουμε ανάστημα στα αρνητικά γεγονότα;

Παίζει ρόλο η στάση μας απέναντι στα γεγονότα. Ο τρόπος σκέψης κάνει τη διαφορά. Ο,τι και να έρθει στη ζωή μας, ευχάριστο ή δυσάρεστο, εμείς να το χρησιμοποιήσουμε για το γενικότερο καλό μας. Που σημαίνει, να διδασκόμαστε από κάθε είδους περίσταση, να εξελισσόμαστε και να μην καθυστερούμε άλλο στη ζωή. Εμείς πιο πάνω κι από τα προβλήματά μας!

Ποιες οι επιλογές μπροστά σε ένα σταυροδρόμι – δίλημμα ζωής;

Οπως αναφέρω και στο βιβλίο μου, έχουμε τρεις επιλογές: ή μένουμε κολλημένοι στην ίδια θέση και βουλιάζουμε όλο και περισσότερο ή οδηγούμαστε στην υποταγή της μοίρας κι όπου μας βγάλει ή ακολουθούμε τον δρόμο της ευτυχίας, που μοιάζει με ένα πανέμορφο κόκκινο τριαντάφυλλο γεμάτο αγκάθια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή