Επιστρέφουν 29 αρχαιότητες από τις ΗΠΑ

Επιστρέφουν 29 αρχαιότητες από τις ΗΠΑ

Προέρχονται από Μακεδονία, Ηπειρο, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Κυκλάδες και χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως και τα ρωμαϊκά χρόνια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαρμάρινα, χάλκινα και πήλινα αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, τμήμα τοιχογραφίας σε πολύ καλή κατάσταση, κυκλαδικά ειδώλια και ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα αποτελούν τις 29 ελληνικές αρχαιότητες που διακινήθηκαν παράνομα στις ΗΠΑ παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα.

Οι αρχαιότητες κατασχέθηκαν από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης και παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Σε δηλώσεις του ο βοηθός εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνος σημείωσε ότι οι αρχαιότητες είναι το αποτέλεσμα τριών διαφορετικών ερευνών και όπως ανακοινώθηκε αργότερα κατά την παρουσίαση, ορισμένα αντικείμενα βρίσκονταν στη συλλογή της εκατομμυριούχου και γνωστής συλλέκτριας Σέλμπι Γουάιτ αλλά και σε οίκους δημοπρασιών. «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας την Εισαγγελία του Μανχάταν για να επιστρέψω στην πατρίδα μου την Ελλάδα 29 εξαιρετικούς πολιτιστικούς θησαυρούς», σημείωσε ο κ. Μπογδάνος.

Επιστρέφουν 29 αρχαιότητες από τις ΗΠΑ-1

Μάλιστα, ένα σπανιότατο χρυσό νόμισμα που είναι ανάμεσα στις αρχαιότητες που επαναπατρίζονται κατασχέθηκε από οίκο δημοπρασιών, όπως είπε σε δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι αρχαιότητες προέρχονται από τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη και τις Κυκλάδες και χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Εντύπωση προκαλεί ένα από τα λεγόμενα διπλά κυκλαδικά ειδώλια, ένα «σύμπλεγμα ειδωλίων», που απεικονίζει δύο γυναικείες μορφές με διπλωμένα χέρια, με τη μικρότερη να βρίσκεται πάνω στο κεφάλι της μεγαλύτερης. Παρόμοιο ειδώλιο υπάρχει και στη Συλλογή Στερν που εκτίθεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ανάμεσα στα αντικείμενα που επαναπατρίζονται διακρίνονται ένα χρυσό διάδημα, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια, δύο μεγάλα χάλκινα αγγεία, μικρότερα χάλκινα και πήλινα αγγεία, αντικείμενα σε μορφές ζώων και ειδώλια σε καθιστή θέση.

Πριν από μερικούς μήνες πάνω από 20 αρχαιότητες αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κατασχέθηκαν από τη συλλογή της εκατομμυριούχου και μέλους του συμβουλίου του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης Σέλμπι Γουάιτ και επέστρεψαν στην Ιταλία και στην Τουρκία. Η Γουάιτ και ο σύζυγός της, ο επενδυτής Λέβι Γουάιτ που πέθανε το 2003, είχαν δημιουργήσει μια μεγάλη συλλογή με ρωμαϊκές και ελληνικές αρχαιότητες, η προέλευση των οποίων έχει κατά καιρούς απασχολήσει τις Αρχές. Το 2009 ήρθαν στην Ελλάδα το κάτω μέρος μιας επιτύμβιας στήλης και ένας χάλκινος κρατήρας του 4ου αιώνα π.Χ. από τη συλλογή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή