Το άγνωστο ειδώλιο, ο κρατήρας του 350 π.Χ. και η «νεολιθική οικογένεια»

Το άγνωστο ειδώλιο, ο κρατήρας του 350 π.Χ. και η «νεολιθική οικογένεια»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από το χρυσό νόμισμα του Βρούτου, μεταξύ των 29 αρχαιοτήτων που επιστρέφουν από τις ΗΠΑ, εντύπωση προκαλεί το κυκλαδικό «σύμπλεγμα» ειδωλίων που απεικονίζει δύο γυναικείες μορφές με τη μικρότερη σε μέγεθος να βρίσκεται πάνω στο κεφάλι της μεγαλύτερης και χρονολογείται μεταξύ του 2800 έως 2600 π.Χ.

Το άγνωστο ειδώλιο, ο κρατήρας του 350 π.Χ. και η «νεολιθική οικογένεια»-1

Οχι μόνο λόγω της σπανιότητάς του αλλά και της μυστηριώδους προέλευσής του που έχει προβληματίσει τους αρχαιολόγους. Με μια πρώτη ματιά αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σημείωναν στην «Κ» ότι ίσως πρόκειται για το ειδώλιο ιδιωτικής συλλογής που είχε παρουσιαστεί το 1977 στη γνωστή έκθεση κυκλαδικής τέχνης του Μουσείου Βάδης της Καρλσρούης. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση στις διαστάσεις και στη μορφολογία του, κατατάσσει το ειδώλιο στην κατηγορία του «άγνωστου».

Το ειδώλιο της Βάδης είχε ύψος 21,6 εκ., ενώ αυτό που επαναπατρίζεται έχει ύψος 46,6 εκ. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης διαφορές στα χέρια και στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ το ειδώλιο της Βάδης έχει κενό ανάμεσα στα πόδια και δεν έχει σπασμένο το ένα πόδι όπως το ειδώλιο που επιστρέφει από τις ΗΠΑ. Ετσι, οι αρχαιολόγοι που μίλησαν στην «Κ» οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα άγνωστο ειδώλιο που δεν έχει εμφανιστεί στο παρελθόν, χωρίς όμως να αποκλείουν και την πιθανότητα να αποδειχθεί κίβδηλο. Αν είναι αυθεντικό, όπως λένε, πιθανόν να προέρχεται από την Ιο ή τη Νάξο.

Η αξία των 29 αρχαιοτήτων που παραδόθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού από την Εισαγγελία του Μανχάταν ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσά τους είναι και ένας χάλκινος κρατήρας του 350 π.Χ. προερχόμενος από θαλαμοειδή τάφο και η «νεολιθική οικογένεια», μια ενότητα μαρμάρινων ειδωλίων που χρονολογείται μεταξύ του 5000-3500 π.Χ., αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων με προέλευση από την Εύβοια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας, ο κρατήρας μεταφέρθηκε λαθραία στην Ελβετία όπου αποκαταστάθηκε από συνεργάτες του γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπερτ Χεχτ (1919-2012) και αργότερα διακινήθηκε παρανόμως στη Νέα Υόρκη. Τα νεολιθικά ειδώλια βγήκαν από την Εύβοια με τη βοήθεια ενός Ελληνα λαθρέμπορου και μέσω Ελβετίας και του γνωστού διακινητή παράνομων αρχαιοτήτων Νικόλα Κουτουλάκη (1910-1996) κατέληξαν και αυτά στην Αμερική. Οι αρχαιότητες αγοράστηκαν από το ζευγάρι συλλεκτών Λέον Λέβι και Σέλμπι Γουάιτ. Ο κρατήρας κατασχέθηκε τον Ιανουάριο και η «οικογένεια» τον Μάρτιο του 2023· τα νεολιθικά ειδώλια ήταν σε έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης από το 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή