Πέντρο Πασκάλ, ο Κλιντ Ιστγουντ του «Star Wars»

Πέντρο Πασκάλ, ο Κλιντ Ιστγουντ του «Star Wars»

«Η αυτοανακάλυψη και η αυτογνωσία είναι η “αποστολή” των περισσοτέρων ηρώων», λέει ο Πέντρο Πασκάλ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το ευρύ κοινό ανακάλυψε τον Πέντρο Πασκάλ μέσα από τον ρόλο του πρίγκιπα Ομπεριν Μαρτέλ στον τέταρτο κύκλο του «Game of Thrones», εκείνος ήταν ήδη 40 χρονών. Το σχετικά σύντομο (7 επεισόδια) αλλά εντυπωσιακό πέρασμα του Χιλιανού ηθοποιού από την εμβληματική σειρά του ΗΒΟ αποτέλεσε «διαβατήριο» για το επόμενο μεγάλο βήμα: πρωταγωνιστικός ρόλος στο επίσης τηλεοπτικό «Narcos» του Netflix και συμμετοχή, για πρώτη φορά στην καριέρα του, σε αρκετές ταινίες. Η πραγματική εκτόξευση, ωστόσο, ήρθε μέσα από το «Mandalorian», την υπέροχη σειρά που επέστρεψε το franchise του «Πολέμου των Αστρων» πίσω στις ρίζες του, ενώ ταυτόχρονα εγκαινίασε την πλατφόρμα του Disney+. Και να φανταστεί κανείς πως στη συντριπτική πλειονότητα των επεισοδίων ο ήρωάς του είναι κρυμμένος πίσω από γυαλιστερή πανοπλία και κράνος που καλύπτει το πρόσωπό του.

Η φωνή ωστόσο –βαθιά, χαρακτηριστική– είναι εκεί. Το ίδιο και ο Πασκάλ, ο οποίος φοράει κανονικά όλο τον εξοπλισμό και παίζει, εκτός κάποιων επικίνδυνων σκηνών όπου τα stunt αναλαμβάνουν οι ειδικοί. Αλλωστε ο Mando ή Ντιν Τζάριν, ο λιγομίλητος κυνηγός επικηρυγμένων, που θυμίζει τον Κλιντ Ιστγουντ των γουέστερν, είναι ένας χαρακτήρας που σταδιακά ο ίδιος αγάπησε πολύ και ταυτίστηκε μαζί του. Εκείνος βέβαια (ο Ντιν) έχει την καρδιά του δοσμένη στον Γκρόγκου, το μωρό-Τζεντάι που ανακάλυψε από τον πρώτο κύκλο και έκτοτε ένωσε τη μοίρα του μαζί του. Με την τρίτη σεζόν να έχει πλέον κυκλοφορήσει το τέταρτο επεισόδιό της, οι δυο τους έχουν επανενωθεί σε μια σχέση πατέρα-γιου, η οποία αποτελεί και βασικό θέμα της σειράς.

«Νομίζω ότι πλέον υπάρχει ανάμεσα στον Ντιν και τον Γκρόγκου ένας βαθμός αποδοχής της εξάρτησης που έχουν ο ένας από τον άλλον και την απροθυμία να ζουν χώρια. Απλώς δεν αξίζει τον κόπο… Λατρεύω την ιδέα του πόσο πλούσια είναι αυτή η σχέση, όπως η σειρά την εξερευνά μέσα από το χιούμορ και το δράμα κι ακόμη το πώς αλλάζει η δυναμική του ποιος μαθαίνει από ποιον και ποιος προστατεύει ποιον», σημειώνει ο Πέντρο Πασκάλ, σε δηλώσεις που έκανε σε διεθνή ΜΜΕ – και αποκλειστικά στην «Κ» για την Ελλάδα.

Μια άλλη πτυχή που κάνει συναρπαστικό το «Mandalorian», όπως και το αυθεντικό «Star Wars», είναι το ταξίδι: κυριολεκτικό αλλά και εσωτερικό των χαρακτήρων, άλλο ένα κοινό γνώρισμα της σειράς με τα κλασικά γουέστερν. «Η αυτοανακάλυψη και η αυτογνωσία είναι η “αποστολή” των περισσοτέρων ηρώων. Ολες αυτές οι περιπέτειες και οι αποστολές δημιουργούν προκλήσεις, έτσι ώστε καθένας τους, είτε ενστικτωδώς είτε συνειδητά, να αναγκαστεί να μάθει για τι είναι ικανός. Ιδιαίτερα ο Ντιν Τζάριν, ο οποίος έχει χάσει τους γονείς του σε πολύ μικρή ηλικία, υιοθετήθηκε από μια πολύ συγκεκριμένη κουλτούρα (σ.σ. αυτή των Mandalorian), όμως ποτέ δεν κατάλαβε ποιος πραγματικά είναι. Τουλάχιστον όχι μέχρι να συναντήσει τον Γκρόγκου και αρχίσει να ανακαλύπτει τον εαυτό του μέσω αυτής της σχέσης αγάπης», παρατηρεί σχετικά ο Πασκάλ.

Ο ίδιος πάντως αυτό τον καιρό πρωταγωνιστεί και σε μια ακόμη δημοφιλέστατη σειρά. Ο λόγος φυσικά για το «The Last of Us» του ΗΒΟ, το οποίο ολοκλήρωσε μόλις τον πρώτο κύκλο του, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Εκεί, με φόντο μια μετα-αποκαλυπτική δυστοπία, ο Πασκάλ υποδύεται ξανά έναν περιπλανώμενο άνδρα, ο οποίος θα πάρει υπό την προστασία του ένα έφηβο κορίτσι (Μπέλα Ράμσεϊ). Οπως περίπου και στο «Mandalorian» δηλαδή. Ανεξαρτήτως αν θα του γίνει… μανιέρα, ο Πασκάλ έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στον ρόλο του action hero όσο και σε άλλους, ενώ διαθέτει και κάτι από τη στόφα των παλιών κινηματογραφικών σταρ, που σπανί-ζει στις νεότερες εκδοχές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή