Home Cinema: Ο «σκληρός» ντετέκτιβ του Λονδίνου επιστρέφει

Home Cinema: Ο «σκληρός» ντετέκτιβ του Λονδίνου επιστρέφει

Αυτό που ξεκίνησε το 2010 ως επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά πέντε κύκλων, συνεχίζεται τώρα σαν ταινία με την υπογραφή του Netflix

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λούθερ: Ο έκπτωτος ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Τζέιμι Πέιν
Ερμηνείες: Ιντρις Ελμπα, Σίνθια Ερίβο, Αντι Σέρκις

Αυτό που ξεκίνησε το 2010 ως επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά πέντε κύκλων, συνεχίζεται τώρα σαν ταινία με την υπογραφή του Netflix. Ο δημιουργός του τηλεοπτικού «Λούθερ», Νιλ Κρος, είναι εδώ σεναριογράφος, ενώ και ο Ιντρις Ελμπα επιστρέφει στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Βρετανού προϊσταμένου του τμήματος ανθρωποκτονιών. Αυτή τη φορά ωστόσο δεν θα μείνει για πολύ στη θέση του, αφού μια σειρά αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων καταφέρνει να τον κλείσει στη φυλακή· ταυτόχρονα, ένας σαδιστής σίριαλ κίλερ (Αντι Σέρκις), που προσεγγίζει τα θύματά του μέσω Διαδικτύου, τρομοκρατεί το Λονδίνο και (φυσικά) ο μόνος που μπορεί να τον σταματήσει είναι ο «έκπτωτος» Λούθερ.

Συνεχίζοντας στην ίδια σκοτεινή λογική του τηλεοπτικού προτύπου της, η ταινία του Τζέιμι Πέιν ξεκινάει από έναν απόλυτα παρανοϊκό κακό –ιδανικός ο Αντι Σέρκις για τον ρόλο–, που μάλιστα κινείται στον μοναδικό χώρο με τον οποίο δεν είναι τόσο εξοικειωμένος ο Λούθερ: αυτόν του Διαδικτύου και συγκεκριμένα των κοινωνικών δικτύων και της δημόσιας εικόνας, η διαφύλαξη της οποίας είναι ικανή να οδηγήσει τους σημερινούς ανθρώπους ακόμη και στις πιο ακραίες αποφάσεις. Ο Ιντρις Ελμπα, από την πλευρά του, είναι ξανά επιβλητικός και πειστικός στον ρόλο του «σκληρού» ντετέκτιβ που δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια του ή να ξεπεράσει τα όρια του νόμου προκειμένου να φθάσει στον στόχο του.

Home Cinema: Ο «σκληρός» ντετέκτιβ του Λονδίνου επιστρέφει-1
Η Κλέλια Ανδριολάτου και ο Ιωσήφ Γαβριελάτος σε σκηνή από την ταινία «18», που είναι διαθέσιμη στο Ertflix.

«18» ★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Βασίλης ∆ούβλης
Ερμηνείες: Ιωσήφ Γαβριελάτος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κλέλια Ανδριολάτου

Από την πλατφόρμα του Ertflix επιλέγουμε τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Δούβλη («Επιστροφή»). Ο τελευταίος ρίχνει αυτή τη φορά το βλέμμα του στις νεαρές ηλικίες και στις δυνάμεις που βράζουν εκεί, πολλές φορές κάτω από το ραντάρ της «επίσημης» κοινωνίας. Σε μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας, μια παρέα λυκειόπαιδων κυκλοφορεί τα βράδια με τις μάσκες της πανδημίας κάνοντας επιθέσεις σε μετανάστες και ομόφυλα ζευγάρια. Ανάμεσα σε αυτούς και ένας μαύρος συμμαθητής τους.

Οταν ένας φίλος του θα προσπαθήσει να τον υπερασπιστεί, ανοίγει νέος κύκλος βίας με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Δούβλης πιάνει πολύ εύστοχα σοβαρά ζητήματα, όπως η αναγέννηση του φασισμού στην Ελλάδα της καινούργιας –ή απλώς αέναα συνεχιζόμενης– οικονομικής κρίσης, η οποία συντρίβει όνειρα, διαλύει οικογένειες και θρέφει τα πιο σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα. Η προσέγγισή του είναι βέβαια κάπως άγαρμπη και περισσότερο περιγραφική παρά διεισδυτική, ωστόσο η αυθεντικότητα και η ζωντάνια των ηρώων του είναι αναμφισβήτητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή