Η Αγκαθα Κρίστι «καθαρίζεται»

Η Αγκαθα Κρίστι «καθαρίζεται»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είδηση πως αρκετά από τα μυθιστορήματα της Αγκαθα Κρίστι έχουν πλέον «διορθωθεί», προκειμένου να αφαιρεθούν προσβλητικά γλωσσικά στοιχεία από τις προσεχείς επανεκδόσεις τους, μετέδωσε πρόσφατα η βρετανική Telegraph. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποια τμήματα των ιστοριών μυστηρίου του Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ (π.χ. «Εγκλημα στον Νείλο», «Μυστήριο στην Καραϊβική») μετασκευάστηκαν ή αφαιρέθηκαν εντελώς, έτσι ώστε να απαλειφθούν προσβλητικές αναφορές στο φύλο, στη φυλή και στο χρώμα χαρακτήρων ή κοινωνικών ομάδων. Στόχος είναι τα βιβλία να γίνουν πιο φιλικά και «κατάλληλα» για το σύγχρονο κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ παρόμοιες επιμέλειες έχουν γίνει και σε έργα των Ρόαλντ Νταλ και Ιαν Φλέμινγκ.

Το «αίμα της Ιστορίας»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν απόψε (8.30 μ.μ.) στο καφέ του Ιανού το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη με τίτλο «Μινώταυρος». Περιγράφοντας «ζωές ανθρώπων που στις φλέβες τους κυλά το αίμα της Ιστορίας», ο συγγραφέας ξεκινά από την Κρήτη του τέλους του 19ου αιώνα συνεχίζοντας μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα σε περίπου μισόν αιώνα, οι ήρωες του μυθιστορήματος θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στις δοκιμασίες που θέτουν τα μεγάλα γεγονότα στον απλό άνθρωπο, είτε αυτός ζει στο Βερολίνο, στο Παρίσι του Μεσοπολέμου ή στα χωριά της νότιας Κρήτης. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος Κυριακή Μπεϊόγλου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ολγα Νικολαΐδου.

Ο σπουδαίος Τζον Γουντς

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Τζον Ε. Γουντς, ο βραβευμένος μεταφραστής των έργων του Τόμας Μαν και του Αρνο Σμιντ. Οπως έγινε γνωστό, ο Γουντς υπέφερε από πνευμονολογικά προβλήματα που προκάλεσαν τον θάνατό του ενώ είχε διαγνωστεί και με καρκίνο του δέρματος. Ο Γουντς μετέφρασε το «Μαγικό βουνό», τον «Δόκτωρ Φάουστους», «Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού» κ.ά. «Η ουσία αυτού που κάνω είναι να αιχμαλωτίζω για τον αγγλόφωνο αναγνώστη, όπως ελπίζω, το μεγαλύτερο μέρος της αισθητικής και διανοητικής γοητείας, απόλαυσης και ομορφιάς του αυθεντικού», είχε πει ο Γουντς στο περιοδικό The New Yorker το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή