Αλλαγές σε Λυρική, ΚΘΒΕ, ΚΟΑ, Ελευσίνα λόγω εκλογών

Αλλαγές σε Λυρική, ΚΘΒΕ, ΚΟΑ, Ελευσίνα λόγω εκλογών

Σε μικρές ή μεγάλες τροποποιήσεις του προγραμματισμού τους ετοιμάζονται να προχωρήσουν ορισμένοι πολιτιστικοί οργανισμοί, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μικρές ή μεγάλες τροποποιήσεις του προγραμματισμού τους ετοιμάζονται να προχωρήσουν ορισμένοι πολιτιστικοί οργανισμοί, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου.

Χαρακτηριστικά, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα μεταφέρει και τις τέσσερις παραστάσεις του μπαλέτου «Κάρμεν» στην επόμενη καλλιτεχνική σεζόν, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός του έργου για το διάστημα 18-21 Μαΐου θα κινδύνευε να υλοποιηθεί μόνο κατά το ήμισυ, με δεδομένη την άδεια που χορηγείται σε όσους ψηφίζουν μακριά από τον τόπο εργασίας τους.

Το Εθνικό Θέατρο, του οποίου το πρόγραμμα θα ολοκληρωνόταν στις 7-14 Μαΐου εάν δεν είχε διακοπεί από τις καταλήψεις σε Τσίλλερ και Ρεξ, αναμένεται το διάστημα γύρω από τις 21 Μαΐου να παρουσιάζει ακόμη παραγωγές, με τις ακριβείς ημερομηνίες να ανακοινώνονται προσεχώς. «Προφανώς, την Κυριακή των εκλογών δεν θα είναι ανοιχτά τα θέατρα. Σημαντικά, πάντως, δεν θα επηρεαστούν οι παραστάσεις μας», λέει στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος.

Οι επαναληπτικές εκλογές ενδέχεται να μετατοπίσουν την πρεμιέρα των «Τρωάδων», που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους.

Το ενδεχόμενο μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, η οποία φαίνεται πως θα γίνει στις 2 Ιουλίου, αφήνει μάλλον ανεπηρέαστο και τον θερινό προγραμματισμό του Εθνικού, που στις 7 και 8 του μηνός θα παρουσιάσει τον «Ιππόλυτο» στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Καθώς το πρώτο –και μάλλον «εκλογικό»– Σαββατοκύριακο του Ιουλίου βρίσκει την Επίδαυρο χωρίς παράσταση, ίσως επηρεαστούν οι γενικές πρόβες του «Ιππολύτου» και το στήσιμο των σκηνικών του στο αργολικό θέατρο, που ενδέχεται να μετακινηθούν κατά μία ημέρα. Οι πρώτες κάλπες, ωστόσο, δεν θα επηρεάσουν τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ Αθηνών, αφού οι εκδηλώσεις ξεκινούν αργότερα. Την ίδια περίοδο (24/5) προγραμματίζεται η απονομή του βραβείου Pritzker στην Αρχαία Αγορά.

Οι εκτιμήσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο, ήταν σωστές κι έτσι ο προγραμματισμός δεν θα επηρεαστεί έντονα από τις πρώτες κάλπες: οι περισσότερες παραστάσεις του ΚΘΒΕ θα ολοκληρώνονται σταδιακά από τις 14 έως τις 20 Μαΐου. Οι επαναληπτικές εκλογές ενδέχεται να μετατοπίσουν την πρεμιέρα των «Τρωάδων», που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους. «Ενδεχομένως οι δεύτερες εκλογές να επηρεάσουν τις γενικές πρόβες της παράστασης, οπότε η πρεμιέρα ίσως μεταφερθεί στις 6 Ιουλίου», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης.

Κατά τα άλλα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ίσως αναθεωρήσει το πρόγραμμά της για τη 19η Μαΐου, η παράσταση «Don’t Look Back» του Γιάννη Χουβαρδά στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας θα κάνει μια παύση στις 21 Μαΐου, ενώ ο θεσμός «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», την ευθύνη του οποίου έχουν η Εθνική Λυρική Σκηνή και το υπουργείο Πολιτισμού (και που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων), θα προσαρμόσει τον προγραμματισμό του με βάση τις επαναληπτικές εκλογές – τυπικά θα ξεκινούσε την 1η Ιουλίου.

Το υπουργείο Πολιτισμού, πέραν του ρυθμιστικού πλαισίου για την καταπολέμηση των ανασφάλιστων προβών και για τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των απασχολουμένων στον πολιτισμό (που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο), έχει δύο μεγάλες νομοθετικές εκκρεμότητες πριν από τις εκλογές: τη σύσταση νέου φορέα βιβλίου και τη συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ, του ΕΚΚ και του ΟΠΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ζητήματα θα συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο δεν είναι βέβαιο πότε –ή αν– θα περάσει από την παρούσα Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή