To υπ. Πολιτισμού παραπέμπει την υπόθεση των «Ιντεάλ» και «Αστορ» στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

To υπ. Πολιτισμού παραπέμπει την υπόθεση των «Ιντεάλ» και «Αστορ» στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ως μνημεία».

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα των κινηματογράφων «Ιντεάλ» και «Αστορ», δίνει το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ,διευκρινίζοντας ότι «το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα».

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Σύμφωνα με τον Ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνο για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, «Ιντεάλ» και «Αστορ», δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος 4858/2021 προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα.

Φόβοι ότι οι τίτλοι τέλους είναι κοντά

Υπενθυμίζεται ότι τόσο για το «Ιντεάλ» όσο και για το «Αστορ» υπάρχει ο φόβος πως οι τίτλοι τέλους ίσως και να είναι κοντά.

Συγκεκριμένα, αφότου ο e-ΕΦΚΑ και τωρινός ιδιοκτήτης των ιστορικών αθηναϊκών αιθουσών κήρυξε διαγωνισμό για τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα δύο σινεμά πριν από μερικούς μήνες, το μέλλον τους θεωρήθηκε αβέβαιο. 

Εκτοτε ξεκίνησε μια κινητοποίηση με αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κηρυχθούν οι δύο κινηματογραφικές αίθουσες διατηρητέες, με τον κόσμο του κινηματογράφου, αλλά και τους απλούς κινηματογραφόφιλους να εκπέμπουν SOS. 

Αρχικά υπήρξε καθησυχασμός πως η χρήση των δύο κινηματογράφων δεν θα επηρεαστεί. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στήριξε ομόφωνα τη διατήρηση των δύο σημαντικών για την πολιτιστική ιστορία της Αθήνας τοπόσημων.

Πριν από μερικές ημέρες, όμως, ο e-ΕΦΚΑ κατέθεσε ένσταση στο ΥΠΕΝ με αίτημα να μην κηρυχθούν διατηρητέα τα δύο σινεμά του κέντρου μιας και, όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τις απαραίτητες επισκευές για τη νέα χρήση των κτιρίων.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή