«Οι αρχαιολόγοι επωμιζόμαστε σχεδόν όλη τη δουλειά»

«Οι αρχαιολόγοι επωμιζόμαστε σχεδόν όλη τη δουλειά»

«Εχουμε στην περιοχή ευθύνης μας τρία ή και τέσσερα νησιά, ενώ στους πολύ λιγότερους αριθμητικά αρχιτέκτονες της Εφορείας αντιστοιχούν πολύ περισσότερα»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση ενίσχυση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με προσωπικό, ώστε να αυξηθεί ο αρχαιολογικός έλεγχος στη Μύκονο, ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής και Νήσων, και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων.

Για τις ελλείψεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε προσωπικό μίλησαν πρόσφατα στην «Κ» αρχαιολόγοι που εργάζονται σε αυτήν. Η Ζώζη Παπαδοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας, έκανε λόγο για υπαρκτή υποστελέχωση της ΕΦΑ Κυκλάδων, ενώ τόνισε ότι «με την οικοδομική δραστηριότητα και την έκρηξη που παρατηρείται στις νησιωτικές περιοχές χρειάζεται στελέχωση σε όλες τις ειδικότητες της υπηρεσίας, όχι μόνο στους αρχαιολόγους, αλλά και στους πολιτικούς μηχανικούς και στους φύλακες αρχαιοτήτων».

Η Μαρία Κονιώτη, αρχαιολόγος στο τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Κυκλάδων, πρόσθεσε ότι για να εκτελεστούν σωστά οι εργασίες της χρειάζονται αρχαιολόγοι, αλλά και αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, συντηρητές και διοικητικό προσωπικό. «Οι αρχαιολόγοι επωμιζόμαστε σχεδόν όλο το κομμάτι της δουλειάς, που ενώ γίνεται με τη συνδρομή άλλων ειδικοτήτων, όλα της τα στάδια περνούν ως επί το πλείστον από εμάς», σημείωσε η κ. Κονιώτη.

«Εχουμε στην περιοχή ευθύνης μας τρία ή και τέσσερα νησιά, ενώ στους πολύ λιγότερους αριθμητικά αρχιτέκτονες της Εφορείας αντιστοιχούν πολύ περισσότερα», παρατήρησε η αρχαιολόγος Κατερίνα Καλαντζοπούλου, που υπηρετεί στο ίδιο τμήμα της ΕΦΑ Κυκλάδων με την κ. Κονιώτη. Είναι ανάγκη, πρόσθεσε η κ. Καλαντζοπούλου, να στελεχωθεί η υπηρεσία με περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό, όπως αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, αλλά και νομικούς, η συνδρομή των οποίων γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. «Σημαντική δυσχέρεια για την αποτελεσματική άσκηση του έργου μας δημιουργεί και η νησιωτικότητα», συμπλήρωσε η κ. Καλαντζοπούλου. «Η απόσταση από τον χώρο ευθύνης, οι δυσκολίες πρόσβασης λόγω των καιρικών συνθηκών, της έλλειψης δρομολογίων τον χειμώνα –όταν σημειώνονται οι περισσότερες οικοδομικές παραβάσεις– και των απαγορευτικών τιμών στη διάρκεια της σεζόν, περίοδο λειτουργίας της πλειονότητας των καταστημάτων ψυχαγωγίας, δυσχεραίνουν την άμεση επαφή και τον έλεγχο της κατάστασης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα με την ΕΦΑ Κυκλάδων, το υπουργείο Πολιτισμού είχε σημειώσει ότι εφόσον τίθεται θέμα υποστελέχωσής της, αυτό θα πρέπει να εκφραστεί με το ανάλογο αίτημα. Το αίτημα στάλθηκε από την Εφορεία και το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωσή της με υπαλλήλους του που ενδιαφέρονται να αποσπαστούν σε αυτήν, με τη διάρκεια της απόσπασης να ανέρχεται σε έξι μήνες ή σε δεκαπέντε το ανώτερο. Ανταπόκριση υπήρξε, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή