500 ΛΕΞΕΙΣ με την Αννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

500 ΛΕΞΕΙΣ με την Αννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Η Αννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά γεννήθηκε στις Μακρυλιές Σαμοθράκης. Είναι συνταξιούχος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός λογοτεχνίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά γεννήθηκε στις Μακρυλιές Σαμοθράκης. Είναι συνταξιούχος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός λογοτεχνίας. Εχει εκδώσει λογοτεχνικά βιβλία και το λεξικό «Σαμοθράκη. Ιδιώματος ανίχνευσις» (Α΄ έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών). Το τελευταίο βιβλίο της, «Κραδασμοί ευαισθησίας – Μικρά πεζά και ποιήματα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θρακικός Οιωνός.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Δεν διαβάζω ποτέ στο κρεβάτι από πεποίθηση. Σε άλλο χώρο: «Ραγιάς» του Γιάννη Καλπούζου, «Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι» του Γεωργίου Μάνου, «Ο Κρίνος του Πάγου» του Βαγγέλη Γιάννου.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Να ζεις την κάθε μέρα σου συνειδητά. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας που δεν σηκώνει αναβολές.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τον «Ανήφορο» του Νίκου Καζαντζάκη.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Σε μια ήσυχη γωνιά, με ένα ζεστό ρόφημα, καλό, εξωτερικό φωτισμό και θέα στον κήπο.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Οι επιλογές μου είναι καλά μελετημένες, ώστε να μην εγκυμονούν τον κίνδυνο της ενοχής. Διάβασα το βιβλίο «Πρίγκιπας Χάρι – Ρεζέρβα» ως κριτικός κυρίως, και ναι, μου συνέβη αυτό κι ας είχα πείσει τον εαυτό μου για το αντίθετο.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Η ωραία γραφή και η πολυεπίπεδη σχέση, που σου επιτρέπει να προβληματισθείς, να συλλογισθείς και να σκεφθείς.

Γιατί σε αυτή την έκδοση συνυπάρχουν τα μικρά πεζά με τα ποιήματα;

Είναι μια ηθελημένη επιλογή για δύο λόγους: προκαλείται το ενδιαφέρον του αναγνώστη και προμηνύεται μια ωραία, άνετη ανάγνωση. Από την άλλη, συμβαίνει, η αφαιρετικότητα των ποιημάτων να ενυπάρχει και στα μικρά πεζά οπότε, κατά την ανάγνωση, ο επαρκής αναγνώστης καλείται να εντοπίσει τους προβληματισμούς, να ανακαλύψει τους υπαινιγμούς και να συμπληρώσει τα κενά. Διδακτικά και συμβολικά, με αφήγηση, όχι καθαρό λυρισμό, στηρίζονται σε επεισόδια της καθημερινότητας του πολίτη και για τούτο αξίζει να διαβαστούν προσεκτικά.

Σε ό,τι αφορά τα ποιήματα, πώς τα ταξινομείτε, από πού αντλείτε τα θέματα;

Δεν τα ταξινομώ, γιατί πιστεύω ότι βάζω τον αναγνώστη σε διαδικασία επιλογής και δεν είναι τούτος ο στόχος μου. Αντλώ τη φωνή μου από τα σπαράγματα του χρόνου, από την καθημερινότητα που είναι σοβαρή, τραγική, αλλά έχει και τα ευτράπελά της και προσβλέπω στο γνωστό ερώτημα: τι θέλει να πει ο ποιητής;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή