Οικεία θαλπωρή και ταραχή

Η χορογράφος Πατρίσια Απέργη στέλνει ένα ερωτικό γράμμα στους καιρούς μας

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εδώ είμαι, δείτε με, δεν ντρέπομαι». Ετσι θα ήθελε η χορογράφος Πατρίσια Απέργη να μιλάει κάθε σώμα –το σώμα του καθενός μας– που με θάρρος θα σταθεί στο κέντρο ενός προβολέα και με περηφάνια θα αποδεχθεί τις ατέλειές του.

Η νέα παράστασή της με τίτλο «Ο Οίκος της Ταραχής» θα μπορούσε να αποτελεί «ένα ερωτικό γράμμα στην παραδοξότητα των καιρών που ζούμε, φωτίζοντας την ανάγκη που έχουμε όλοι να αποδεχθούμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι. Να τον αγαπήσουμε αντί να σκεφτόμαστε διαρκώς τον τρόπο για να τον “διορθώσουμε”», λέει η ίδια στη συζήτησή μας με αφορμή τη νέα της δουλειά.

Τι γίνεται λοιπόν μέσα σε αυτό το ταραγμένο σπίτι, για το οποίο εργάζεται μαζί με την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες; «Δημιουργούμε έναν ουτοπικό κόσμο», απαντάει η κ. Απέργη. «Πρόκειται για έναν φανταστικό τόπο τον οποίο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη, επειδή του παρέχει την ασφάλεια και τη θαλπωρή της κατοικίας, της οικογένειας, της κοινότητας. Από την άλλη, ο τίτλος της παράστασης εμπεριέχει μια αντίφαση: Στην ηρεμία του σπιτιού αντιπαραβάλλεται η ταραχή. Ζούμε σε μια κοινωνία διχασμένη: Από τη μια μεριά βρίσκονται εκείνοι που θεωρούν την ελεύθερη έκφραση της ταυτότητας του καθενός αυτονόητη. Από την άλλη, αυτοί που με έκπληξη και ενίοτε με θυμό ανακαλύπτουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

«Μας ενδιαφέρει η μεταμόρφωση αλλά και η παραμόρφωση, έννοιες που στη χορογραφία λειτουργούν ως μεταφορές», λέει η Π. Απέργη.

Το πρώτο βήμα για την αποδοχή της πολυμορφίας και της πολυπολιτισμικότητας εκφράζεται από την ίδια την ομάδα Αερίτες, τους επτά Ελληνες και ξένους χορευτές που συμμετέχουν στην παραγωγή εκπροσωπώντας μια ευρεία ηλικιακή γκάμα από 22 έως 40 ετών. «Μας ενδιαφέρει η μεταμόρφωση αλλά και η παραμόρφωση, έννοιες που στη χορογραφία λειτουργούν ως μεταφορές προκειμένου να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα», εξηγεί η χορογράφος. «Αρχικά εμπνεύστηκα από την ιδέα του τσίρκου, αυτό το μαγικό μέρος που μας συνέπαιρνε όταν ήμασταν παιδιά, αλλά μεγαλώνοντας αντιληφθήκαμε ότι υπήρξε ένα καταφύγιο στο οποίο τα εκδιωγμένα από την κοινωνία σώματα, τα λεγόμενα “φρικιά”, μπορούσαν να εκθέσουν τη διαφορετικότητά τους στη σκηνή».

Αλήθεια ή θέαμα;

Τι γίνεται, όμως, όταν δεν μπορούμε πλέον να τιθασεύσουμε τους διαφορετικούς; Οταν η επίσκεψη στον κόσμο αυτό ακουμπάει το πιο σκοτεινό κομμάτι της ψυχής μας; Οταν ο νάνος που χειροκροτούσαμε αποφασίζει να τραβήξει τη σκανδάλη; Οταν η βία πηγάζει από τους ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί για να μην υφίστανται βία; Τσίρκο ή ζωή; Αλήθεια ή θέαμα;

Οικεία θαλπωρή και ταραχή-1Ο «Οίκος της Ταραχής» είναι μια γιορτή που ενσωματώνει όλες αυτές τις αντιδράσεις. Χρησιμοποιεί τις αντιθέσεις της εποχής για να μας αποκαλύψει ότι, παρά τις αδυναμίες, τις προκαταλήψεις, τους φόβους μας, μπορούμε να περάσουμε καλά έστω κι αν διαφωνούμε ή δεν ταιριάζουμε. Μιλάει για την ελευθερία μας να αποδεχόμαστε διαφορετικές κουλτούρες και χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο κινητικό λεξιλόγιο, που ωστόσο βρίσκει συνάφειες με το παρελθόν.

Στη διάρκεια της έρευνας για τον «Οίκο της Ταραχής», η Πατρίσια Απέργη ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποιώντας residencies με σκοπό να συνομιλήσει με τους πρωτοπόρους των χορευτικών τάσεων krump και voguing. Τον Δεκέμβριο του 2022 επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, την πόλη όπου θριαμβεύει το voguing μέσα από την παράδοση των ballrooms στο Χάρλεμ. Λίγο αργότερα πήγε στο Παρίσι, που αυτή τη στιγμή αποτελεί την ευρωπαϊκή έδρα εξέλιξης της street dance κουλτούρας, αφομοιώνοντας νέες κινητικές φόρμες και αισθητικές.

«Σκοπός μου ήταν να καταλάβω τις ιδέες τους και στη συνέχεια να τις μετουσιώσουμε με την ομάδα σε κάτι νέο, που ωστόσο διαθέτει συνάφεια με το παρελθόν», σχολιάζει η κ. Απέργη. Για τη χορογράφο, η σωματική έκφραση αποτελεί μέσο επιβίωσης στο αστικό περιβάλλον, και όπως συμβαίνει στη δουλειά της γενικά, στον «Οίκο της Ταραχής» εκφράζεται με τον χορό, τον λόγο και το θέατρο.

«Ο Οίκος της Ταραχής», Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 4-7 Μαΐου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή