Θεσσαλονίκη: Η γιορτή του βιβλίου, πολυφωνική και φιλόδοξη

Θεσσαλονίκη: Η γιορτή του βιβλίου, πολυφωνική και φιλόδοξη

Ανοίγει η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με επαγγελματικό προσανατολισμό

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περίπου 600 εκδηλώσεις, σχεδόν 1.200 ομιλητές, 80 συγγραφείς, εκδότες και ατζέντηδες από 40 χώρες, τιμώμενη λογοτεχνία την αμερικανική (για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση), επιπλέον χώρους, αλλά και έμφαση στην άλλοτε αδύναμη επικοινωνία της με τον διεθνή επαγγελματικό χώρο του βιβλίου, που πλέον ενισχύεται και από ένα στοχευμένο επαγγελματικό πρόγραμμα, ανοίγει από σήμερα και μέχρι την Κυριακή η 19η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης, φιλοδοξώντας να επιστρέψει δυναμικά στη μεταπανδημική περίοδο και μετά τις αναταράξεις των δύο τελευταίων διοργανώσεων.

Ειδικότερα, στο 1ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα που εγκαινιάζεται φέτος, περίπου 20 εκδότες και λογοτεχνικοί πράκτορες θα συμμετέχουν σε συζητήσεις και σεμινάρια για την ψηφιοποίηση και την καινοτομία στον ελληνικό εκδοτικό τομέα, για την αγορά δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή, για τις αγορές βιβλίου ανά τον κόσμο και βέβαια για την ελληνική.

Νέα προσθήκη είναι το Κέντρο Δικαιωμάτων (Rights Center), με στόχο να αποτελέσει ένα φόρουμ δικτύωσης και συναντήσεων μεταξύ επαγγελματιών του βιβλίου.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και εκδηλώσεις όπως εκείνη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου, με θέμα την εγχώρια βιβλιοπαραγωγή το διάστημα 2009-2022. Ενδεικτικά, έπειτα από μια μικρή πτώση την περίοδο της οικονομικής κρίσης (όταν έφτασε τις 8.306 το 2012), ο συνολικός αριθμός αντιτύπων για τις πρώτες εκδόσεις βιβλίων κάθε κατηγορίας και μορφής (έντυπα ή ηλεκτρονικά) παρουσιάζει γενικά αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με τη βιβλιογραφική βάση του ΟΣΔΕΛ: το 2009 τα αντίτυπα των πρώτων εκδόσεων στην Ελλάδα ήταν 10.532, το 2019 άγγιξαν τα 10.923, το 2021 ήταν 12.169 και το 2022 έφτασαν τα 11.592.

«Η φετινή έκθεση θεωρούμε ότι θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Κούκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, και η αλήθεια είναι ότι εκτός από το Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα, μία ακόμη νέα προσθήκη είναι το λεγόμενο Κέντρο Δικαιωμάτων (Rights Center): στόχος του είναι να αποτελέσει ένα φόρουμ δικτύωσης και συναντήσεων μεταξύ επαγγελματιών του βιβλίου, ώστε να αξιοποιηθούν με καλύτερο τρόπο μεταφραστικά προγράμματα, όπως το GreekLit.

Από την άλλη, το αμιγώς λογοτεχνικό επίκεντρο της φετινής έκθεσης, δηλαδή η αμερικανική λογοτεχνία ως τιμώμενο «πρόσωπο», δεν συνοδεύεται από ένα επιπλέον μεγάλο αφιέρωμα, όπως τα παλιότερα με θέμα τη σχέση χρόνου και λογοτεχνίας, τον ευρωπαϊκό Νότο, το «ιό της γραφής» κ.λπ. Η αμερικανική «απόβαση» στη 19η ΔΕΒΘ, που υποστηρίζεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και την Ενωση εκδοτικών εταιρειών American Collective Stand, σημαίνει μεταξύ άλλων ότι στο αμερικανικό Περίπτερο της έκθεσης θα φιλοξενηθούν 22 εκδοτικοί οίκοι που θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα της αμερικανικής εκδοτικής παραγωγής και οι οποίοι στο τέλος θα δωρίσουν τα εκτιθέμενα βιβλία τους σε βιβλιοθήκες της πόλης. Στους Αμερικανούς συγγραφείς που θα δώσουν το «παρών» περιλαμβάνονται η Κλερ Μεσούντ («Η γυναίκα του επάνω ορόφου», εκδ. Gutenberg), ο κριτικός λογοτεχνίας Τζέιμς Γουντ («Πώς δουλεύει η λογοτεχνία;», εκδ. Αντίποδες), καθώς και οι Νελ Ζινκ, Σάσκια Φόγκελ κ.ά. Στην έκθεση θα συμμετέχουν επίσης οι βραβευμένοι με Γκονκούρ Μακένζι Ορσέλ (από την Αϊτή) και Μοχάμεντ Μπουγκάρ-Σαρ (από τη Σενεγάλη), καθώς και ο Βούλγαρος Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ, συγγραφέας βιβλίων όπως τα «Εκεί όπου δεν είμαστε» και «Χρονοκαταφύγιο» (εκδ. Ικαρος). Η παρουσία του Γκοσποντίνοφ εντάσσεται στο πλαίσιο του Βαλκανικού Φόρουμ Λογοτεχνών, ενώ ο πολυφωνικός χαρακτήρας της έκθεσης συμπληρώνεται και από τη συνεργασία με το European Union Prize for Literature, στο πλαίσιο της οποίας προσκαλούνται βραβευμένοι συγγραφείς από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Κάλλια Παπαδάκη, Μάκης Τσίτας, Νίκος Χρυσός, Τζαν Κάρσον, Λάνα Μπαστάζιτς κ.ά.). Συνεχίζονται επίσης το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (με δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς) και το Φεστιβάλ Μετάφρασης, ενώ ενισχύεται η Παιδική Γωνιά.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή