Το «τι» και το «γιατί» της απεργίας των σεναριογράφων του Χόλιγουντ και ο άμεσος αντίκτυπός της

Το «τι» και το «γιατί» της απεργίας των σεναριογράφων του Χόλιγουντ και ο άμεσος αντίκτυπός της

Είναι η πρώτη απεργία συγγραφέων –και η πρώτη απεργία κάθε είδους στο Χόλιγουντ– την τελευταία δεκαπενταετία

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σωματείο που εκπροσωπεί 11.500 συναριογράφους κινηματογράφου, τηλεόρασης και άλλων ψυχαγωγικών προϊόντων, το Writers Guild of America (WGA), απεργεί. Είναι η πρώτη απεργία συγγραφέων –και η πρώτη απεργία κάθε είδους στο Χόλιγουντ– την τελευταία δεκαπενταετία.

Γιατί απεργούν οι σεναριογράφοι

Το streaming και η επίδραση που έχει στο επαγγελματικό πεδίο των σεναριογράφων βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης. Το σωματείο λέει ότι, ακόμα και όταν οι προϋπολογισμοί των σειρών αυξάνονται, το μερίδιο των συγγραφέων συρρικνώνεται συνεχώς.

Η επιστράτευση στελεχών χαμηλά στην «ιεραρχία» από τις υπηρεσίες ροής –γνωστά στον κλάδο ως «αίθουσες συγγραφέων»– για μικρότερες περιόδους έχει καταστήσει δυσκολότερη τη συνεχή ροή εισοδήματος, λέει το σωματείο. Και ο αριθμός των συγγραφέων που εργάζονται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα της συντεχνίας έχει αυξηθεί από περίπου το ένα τρίτο σε περίπου τους μισούς την τελευταία δεκαετία.

Ταυτόχρονα, σε αυτό το πλαίσιο έχει μειώσει περαιτέρω τις αμοιβές, όπως αναφέρει η έκθεση. Και οι προγραμματισμένες ετήσιες αυξήσεις των μισθών στο πλαίσιο της τρέχουσας σύμβασης υπολείπονται κατά πολύ από τις αυξήσεις του πληθωρισμού.

Το εβδομαδιαίο ελάχιστο εισόδημα για έναν σεναριογράφο τηλεοπτικής σειράς τη σεζόν 2019-2020 ήταν 4.546 δολάρια, σύμφωνα με το Variety. Εργάζονται κατά μέσον όρο 29 εβδομάδες σε ένα προϊόν για 131.834 δολάρια ετησίως ή κατά μέσον όρο 20 εβδομάδες για 90.920 δολάρια. Για έναν συγγραφέα-παραγωγό, το ποσό είναι 6.967 δολάρια την εβδομάδα. Οι σεναριογράφοι κωμικών-βαριετέ εκπομπών για streaming δεν έχουν καμία ελάχιστη οικονομική εξασφάλιση, λέει το σωματείο.

Η Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, η οποία εκπροσωπεί τα στούντιο, τους streamers και τις εταιρείες παραγωγής του Χόλιγουντ, λέει ότι οι απαιτήσεις των σεναριογράφων είναι να διατηρείται στο προσωπικό και να πληρώνεται όταν δεν υπάρχει δουλειά. «Αν χρειάζεται να γραφτεί κάτι, προσλαμβάνονται συγγραφείς, αλλά αυτό απαιτεί την απασχόληση συγγραφέων είτε χρειάζονται για τη δημιουργική διαδικασία είτε όχι», ανέφερε η Ενωση σε έγγραφο που περιγράφει τις θέσεις της.

Η Ενωση είπε επίσης ότι τα επιδόματα υγειονομικής περίθαλψης, παιδικής μέριμνας και συνταξιοδότησης των συγγραφέων διαφέρουν πολύ από τους εργαζομένους στις μουσικές παραγωγές, με τους οποίους οι συγγραφείς έχουν συγκρίνει εαυτούς.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ

Μήνες διαπραγματεύσεων δεν κατάφεραν να μειώσουν τη σημαντική απόσταση μεταξύ των σεναριογράφων και της Ενωσης Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Οι συνομιλίες συχνά παρατείνονται για ώρες ή ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας της τρέχουσας σύμβασης. Σε αυτή την περίπτωση, αντίθετα, έληξαν λίγες ώρες πριν από τη λήξη της πιο πρόσφατης σύμβασης, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ. Μέχρι τότε, οι συγγραφείς, οι οποίοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία για να εξουσιοδοτήσουν τους ηγέτες τους να προκηρύξουν απεργία, είχαν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν πλακάτ για τις διαμαρτυρίες τους, που ξεκίνησαν ήδη από την Τρίτη.

Το «τι» και το «γιατί» της απεργίας των σεναριογράφων του Χόλιγουντ και ο άμεσος αντίκτυπός της-1
©Associated Press

Η Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης είπε ότι είχε προσφέρει «γενναιόδωρες αυξήσεις στους συγγραφείς», συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης αύξησης μισθού πρώτου έτους σε σύμβαση σε περισσότερα από 25 χρόνια, αλλά και της δημιουργίας μιας νέας κατηγορίας μισθών. Αυτό θα σήμαινε ένα νέο, υψηλότερο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για συγγραφείς μεσαίου επιπέδου. Η Ενωση είπε ότι ήταν έτοιμη να βελτιώσει την προσφορά του, αλλά οι σεναριογράφοι ζητούσαν πολύ περισσότερα από όσα ήταν διατεθειμένες να προσφέρουν οι εταιρείες. Ετσι, διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις λίγες ώρες προτού λήξει η τρέχουσα σύμβαση.

Ποιοι επηρεάζονται άμεσα

Τα μεταμεσονύχτια talk shows, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ημερήσια επικαιρότητα, βασισμένα σε τρέχοντα γεγονότα, ήταν τα πρώτα που ένιωσαν τα αποτελέσματα της απεργίας. Οι εκπομπές ήταν de facto στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια προηγούμενων απεργιών συγγραφέων. Το «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon» του NBC, το «Jimmy Kimmel Live!» του ABC και το «The Late Show With Stephen Colbert» του CBS μπήκαν αμέσως σε παύση και προβάλλονται επαναλήψεις τους. Ο αποχαιρετισμός του Τζέιμς Κόρντεν το βράδυ της Πέμπτης στο «Late Late Show» ήταν εύστοχος.

Οι προσεχείς εκπομπές βραβείων κρατούν τα σχέδια σε ισχύ προς το παρόν, αλλά θα μπορούσαν εύκολα να καταρρεύσουν.

Πώς επηρεάζονται οι σειρές και οι ταινίες

Ο αντίκτυπος της απεργίας στις σειρές θα μπορούσε να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθεί. Οι αισθητές συνέπειες στο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας μιας ταινίας θα μπορούσαν να αργήσουν ακόμα περισσότερο.

Οι εκπομπές όπου οι συγγραφείς είχαν αρχίσει να δουλεύουν για τις επόμενες σεζόν –συμπεριλαμβανομένου του «Yellowjackets» του Showtime– έχουν πλέον διακόψει την πορεία τους και θα υποχρεωθούν να πασχίσουν μετά την απεργία για να ανταποκριθούν στον προγραμματισμό.

Η παραγωγή σε ολοκληρωμένα σενάρια μπορεί να προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί (χωρίς το όφελος της επιμέλειας της τελευταίας στιγμής). Σε γενικές γραμμές, τα άλλα συνδικάτα του Χόλιγουντ –συμπεριλαμβανομένων των σωματείων ηθοποιών και σκηνοθετών, τα οποία αντιμετωπίζουν συμβάσεις με την Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης που λήγουν τους επόμενους μήνες– απαγορεύεται από τα συμβόλαιά τους να συμμετάσχουν στην τρέχουσα απεργία και πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται, αν και τόσο τα μέλη όσο και οι ηγέτες έχουν εκφράσει αλληλεγγύη με το WGA.

Το «τι» και το «γιατί» της απεργίας των σεναριογράφων του Χόλιγουντ και ο άμεσος αντίκτυπός της-2
©Associated Press

Ανάλογα με τις μεθόδους κατανάλωσης που χρησιμοποιούν, πολλοί θεατές –τηλεόρασης ή σινεμά– μπορεί να μην παρατηρήσουν τα αποτελέσματα της απεργίας, ακόμα και αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωσή της. Το «μενού» στο Netflix και το Amazon Prime δεν θα τροποποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά, επειδή αυτή είναι η πρώτη απεργία των συγγραφέων της εποχής του streaming, δεν υπάρχει πρότυπο για το ποιες συνέπειες θα εκδηλωθούν μήνες αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας απεργίας, όταν εξακολουθούσαν να κυριαρχούν τα τηλεοπτικά και τα καλωδιακά δίκτυα με καθιερωμένα εποχιακά προγράμματα, πολλές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των «CSI» και «Grey’s Anatomy», συντόμευσαν τις σεζόν τους.

Τι γίνεται με τους σεναριογράφους

Το να σταματήσει η δουλειά θα σημάνει μεγάλες οικονομικές απώλειες για τους σεναριογράφους, αν και πολλοί λένε ότι αξίζει τον κόπο, προκειμένου να καταπολεμηθεί η καθημερινή μείωση του εισοδήματος.

Οι κανόνες απεργίας των σεναριογράφων εμποδίζουν τα μέλη να κάνουν νέες συμφωνίες, να κάνουν νέες προσφορές ή να υποβάλλουν νέα σενάρια. Τους επιτρέπεται να δέχονται πληρωμή για οποιαδήποτε δουλειά έχει ήδη κατατεθεί.

Τι συνέβη με τις προηγούμενες απεργίες

Οι συγγραφείς έχουν απεργήσει έξι φορές, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο Χόλιγουντ.

Η πρώτη ήρθε το 1960. Ηταν μια απεργία του Σωματείου Συγγραφέων που κράτησε σχεδόν πέντε μήνες. Ακολούθησαν απεργίες το 1973, το 1981 και το 1985. Η μεγαλύτερη διακοπή εργασίας, που διήρκεσε ακριβώς πέντε μήνες, σημειώθηκε το 1988.

Η απεργία του 2007-2008 λύθηκε έπειτα από τρεις μήνες. Μεταξύ των κυριότερων παραχωρήσεων που κέρδισαν οι συγγραφείς ήταν τα προαπαιτούμενα για τις νεοσύστατες τότε εκπομπές ροής ώστε να προσλαμβάνουν συγγραφείς του σωματείου, εάν οι προϋπολογισμοί τους ήταν αρκετά μεγάλοι. Ηταν ένας προάγγελος σχεδόν κάθε εργατικού αγώνα στον τομέα της ψυχαγωγίας στα χρόνια που ακολούθησαν.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή