«Greek Salad» με πρωταγωνίστρια την Αθήνα

«Greek Salad» με πρωταγωνίστρια την Αθήνα

Η σειρά «Greek salad» του Amazon Prime αποτυπώνει τη ζωή στο κέντρο της πόλης

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιάζει παράξενο, αλλά η πιο «αθηναϊκή» τηλεοπτική σειρά των τελευταίων 2-3 ετών είναι γυρισμένη από… Γάλλους. Με γυρίσματα κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2022, το «Greek Salad», που προβάλλεται αυτό τον καιρό στην πλατφόρμα του Amazon Prime, δεν έχει απλώς την Αθήνα ως φόντο ή συμπλήρωμα, όπως έχουμε δει σε άλλες ξένες παραγωγές που επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας· αντιθέτως, η πόλη εδώ πρωταγωνιστεί, συμμετέχει με τον τρόπο της, δείχνοντας μάλιστα λιγότερο το τουριστικό και περισσότερο το ωμά ρεαλιστικό προφίλ της.

Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Εξάρχεια, Πατήσια: οι αθηναϊκές γειτονιές είναι εύκολα αναγνωρίσιμες καθώς ο 26χρονος Τομ (Αλιόσα Σνάιντερ) από το Παρίσι τις περπατάει, φτάνοντας στην Ελλάδα προκειμένου να επιβλέψει την αγοραπωλησία ενός ακινήτου που έχει κληρονομήσει από τον παππού του. Δικαιούχος βέβαια είναι και η αδελφή του, η Μία (Μέγκαν Νόρθαμ), η οποία βρίσκεται ήδη κάποιους μήνες στην Αθήνα, υποτίθεται σε πρόγραμμα φοιτητικών ανταλλαγών – στην πραγματικότητα, το έχει παρατήσει για να γίνει μέλος μιας αναρχικής συλλογικότητας που συνδράμει τους πρόσφυγες, μένει σε κατάληψη, ενώ για τα προς το ζην έχει πιάσει δουλειά σε μπαρ.

Ο επικεφαλής της σειράς, Σεντρίκ Κλαπίς, το έχει ξανακάνει: πριν από 20 χρόνια γύρισε μια αρκετά παρόμοια νεανική ιστορία, τοποθετημένη στη Βαρκελώνη («L’ auberge espagnole»), με τους νεαρούς τότε Ρομέν Ντουρίς και Κέλι Ράιλι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Οι δυο τους εμφανίζονται και εδώ, ως χωρισμένοι πια γονείς του Τομ και της Μία. Πίσω στην Αθήνα, όπου γυρίστηκε το 90% της σειράς (υπήρξε και ένα κομμάτι στη Μήλο) βλέπουμε ένα βράδυ τη διεθνή παρέα των πρωταγωνιστών να γλιστράει μέσα από μια τρύπα στα κάγκελα της περίφραξης για να ανέβει στον λόφο του Στρέφη και να απολαύσει τη θέα της πόλης. Φυσικά οι Γάλλοι παραγωγοί δεν έκαναν μόνοι τους το ρεπεράζ.

«Greek Salad» με πρωταγωνίστρια την Αθήνα-1
Ο Τομ και η Μία βλέπουν την Αθήνα από ψηλά, αλλά και από πολύ χαμηλά, καθώς προσπαθούν να λύσουν τα προσωπικά τους ζητήματα.

«Διαβάζοντας το σενάριο, καταλάβαμε ότι όλο αυτό θα ήταν ένα πολύ urban πράγμα, οπότε χρειαζόταν και τις ανάλογες τοποθεσίες. Εμείς βρήκαμε τις περισσότερες από το κέντρο της Αθήνας με μεγάλη ποικιλία· στη σειρά βλέπουμε Πλάκα και Ακρόπολη, αλλά και λιγότερο λαμπερές γειτονιές, με παλιά κτίρια γεμάτα γκράφιτι», μας λέει η Ελληνίδα συμπαραγωγός, Φένια Κοσοβίτσα, της Blonde. Η ίδια επισημαίνει την πολύ σημαντική όσο και πολυπληθή συμμετοχή Ελλήνων συντελεστών στο πρότζεκτ των περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. Από την επικεφαλής σχεδιάστρια παραγωγής Αννα Γεωργιάδου και τη σχεδιάστρια του καστ, Μάρλη Αλειφέρη, μέχρι τους χειριστές κάμερας, οι 70 από τους συνολικά 90 ανθρώπους του συνεργείου προέρχονται από τη χώρα μας.

Η Αθήνα πρωταγωνιστεί, δείχνοντας μάλιστα λιγότερο το τουριστικό και περισσότερο το ωμά ρεαλιστικό προφίλ της.

Φυσικά υπάρχουν, σε δεύτερους ρόλους κυρίως, και αρκετοί Ελληνες ηθοποιοί: ο Δημήτρης Κίτσος, η Ιωάννα Κολλιοπούλου, η Ελσα Λεκάκου, ο Αναστάσης Λαουλάκος, αλλά και ο Μανώλης Μαυροματάκης, εξαιρετικός στον ρόλο ενός δικηγόρου.

Ενα άλλο από τα ατού της σειράς είναι ο πολύ σύγχρονος χαρακτήρας της, ο οποίος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότεροι σεναριογράφοι της είναι 20-30 ετών. «Ηθελα η σειρά να αιχμαλωτίσει το πνεύμα της εποχής, όπως νομίζω ότι καταφέραμε 20 χρόνια πριν με τη Βαρκελώνη. Για να γίνει αυτό χρειαζόμασταν διαλόγους προερχόμενους από άτομα της ηλικίας πάνω-κάτω των πρωταγωνιστών», διαβάζουμε σε συνέντευξη του Σεντρίκ Κλαπίς.

Ολοζώντανη πόλη

Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι αυτοί οι νεαροί σεναριογράφοι, υπό την καθοδήγηση της έμπειρης Λόλα Ντουαγιόν, μοιάζει να είναι αρκετά… ενήμεροι για τα ελληνικά πράγματα, από την κρίση του 2010 μέχρι και την άλλη, την παλιότερη, του 1974. Η Αθήνα που παρουσιάζουν δεν είναι ακριβώς ειδυλλιακή· μια πόλη βαθιά σημαδεμένη από τις συνεχόμενες κακουχίες, που παραμένει όμως ολοζώντανη, ικανή να προσφέρει ακόμη και στέγη και παρηγοριά σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Γενικότερα οι πολιτικές-κοινωνικές αναφορές, αν και δεν υπερκαλύπτουν την ανάλαφρη κομεντί διάθεση, είναι κατά κύριο λόγο εύστοχες και σχετικές με όσα ενώνουν ή χωρίζουν τους νέους ανθρώπους σήμερα. Ειδικά όταν αυτοί συναντιούνται στην Αθήνα προερχόμενοι από πολύ διαφορετικά μέρη του κόσμου –μάλλον εκεί παραπέμπει και η… «σαλάτα» του τίτλου– όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η ανατολική Ευρώπη, η Συρία, το Αφγανιστάν και αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή