Home Cinema: «Ελληνική σαλάτα» με γαλλική συνταγή στην Αθήνα

Home Cinema: «Ελληνική σαλάτα» με γαλλική συνταγή στην Αθήνα

Είκοσι χρόνια μετά την ανάλογη ισπανική της εκδοχή («L’ auberge espagnole»), ο Γάλλος Σεντρίκ Κλαπίς επιστρέφει με μια καινούργια νεανική σειρά, τοποθετημένη αυτή τη φορά στη σύγχρονη Αθήνα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Greek Salad
ΚΟΜΕΝΤΙ (2023)
Δημιουργός: Σεντρίκ Κλαπίς
Ερμηνείες: Αλιόσα Σνάιντερ, Μέγκαν Νόρθαμ, Ρομέν Ντουρίς

Είκοσι χρόνια μετά την ανάλογη ισπανική της εκδοχή («L’ auberge espagnole»), ο Γάλλος Σεντρίκ Κλαπίς επιστρέφει με μια καινούργια νεανική σειρά, τοποθετημένη αυτή τη φορά στη σύγχρονη Αθήνα. O εικοσιεξάχρονος Τομ (Αλιόσα Σνάιντερ) φτάνει στην Ελλάδα από το Παρίσι, προκειμένου να επιβλέψει την αγοραπωλησία ενός ακινήτου που έχει κληρονομήσει από τον παππού του. Δικαιούχος βέβαια είναι και η αδελφή του, η Μία (Μέγκαν Νόρθαμ), η οποία βρίσκεται ήδη κάποιους μήνες στην Αθήνα, υποτίθεται σε πρόγραμμα φοιτητικών ανταλλαγών – στην πραγματικότητα το έχει παρατήσει για να γίνει μέλος μιας αναρχικής συλλογικότητας που συνδράμει τους πρόσφυγες, μένει σε κατάληψη, ενώ για τα προς το ζην έχει πιάσει δουλειά σε μπαρ.

Η νεανική ομάδα των σεναριογράφων καταφέρνει να πιάσει τον παλμό της εποχής, μέσα από τις κουβέντες των συνομηλίκων τους πρωταγωνιστών, που συναντιούνται στην Αθήνα από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αυτή η συναρπαστική «σαλάτα» είναι και το μεγαλύτερο ατού της σειράς, μαζί με την υψηλού επιπέδου κινηματογράφηση, η οποία εξερευνά γειτονιές της Αθήνας, όπως το Μεταξουργείο, τα Πατήσια και τα Εξάρχεια, που ανήκουν στο λιγότερο τουριστικό προφίλ της πόλης. Το «Greek Salad» κυκλοφορεί στην πλατφόρμα του Amazon Prime.

Home Cinema: «Ελληνική σαλάτα» με γαλλική συνταγή στην Αθήνα-1
Ο Λαμπέρ Ουιλσόν ως στρατηγός Ντε Γκωλ στην ομώνυμη ταινία που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ντε Γκωλ ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Λε Μπομάν
Ερμηνείες: Λαμπέρ Ουιλσόν, Ιζαμπέλ Καρέ

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε τη σχετικά πρόσφατη βιογραφία του Γάλλου στρατηγού Ντε Γκωλ. Βρισκόμαστε στα τέλη της άνοιξης του 1940 και η αστραπιαία γερμανική προέλαση έχει καθηλώσει τις γαλλικές δυνάμεις. Ο στρατηγός Πετέν πιέζει τον Γάλλο πρόεδρο να συνθηκολογήσει, ωστόσο ο Ντε Γκωλ μαζί με μια χούφτα αξιωματούχους επιμένουν να συνεχίσουν τον πολεμικό αγώνα. Καθώς οι ναζί πλησιάζουν πια στο Παρίσι, εκείνος καταφεύγει στο Λονδίνο, ώστε να έρθει σε συνεννόηση με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ· ταυτόχρονα η καρδιά του βρίσκεται πίσω στην πατρίδα, εκεί όπου η τύχη της οικογένειάς του αγνοείται. Το φιλμ ισορροπεί έξυπνα το βάρος του ανάμεσα στα δραματικά γεγονότα εκείνων των ημερών –και τον ρόλο του πρωταγωνιστή σε αυτά– και στον άνθρωπο Ντε Γκωλ που κρύβεται πίσω από τον αποφασιστικό στρατιωτικό. Αν και παραμένει συμβατικά ακαδημαϊκή στην προσέγγισή της και μάλλον επίπεδη ως προς τον ρυθμό, η ταινία του Γκαμπριέλ Λε Μπομάν βασίζεται στις καλές στιγμές της. Τέτοιες είναι αυτές των τεταμένων υπουργικών συμβουλίων, με τον Ολιβιέ Γκουρμέ να είναι εξαιρετικός στον ρόλο του πελαγωμένου προέδρου Ρεϊνό, αλλά και οι συναντήσεις με τον Τσώρτσιλ, όπου με λίγη φαντασία αισθάνεται κανείς τα γρανάζια της Ιστορίας να γυρίζουν.

Home Cinema: «Ελληνική σαλάτα» με γαλλική συνταγή στην Αθήνα-2
Ο Λαμπέρ Ουιλσόν ως στρατηγός Ντε Γκωλ στην ομώνυμη ταινία που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή