Η αγγλική εξοχή αγκαλιάζει τον κόσμο της Τζέιν Οστεν

Η αγγλική εξοχή αγκαλιάζει τον κόσμο της Τζέιν Οστεν

Αυτό το μοναδικό σπίτι είναι προς πώληση στην Αγγλία και στην ιστοσελίδα των Savills και Knight Frank μπορεί να απολαύσει κανείς τις θαυμάσιες φωτογραφίες από τον περίγυρο και το αυθεντικά βρετανικό εσωτερικό του

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό το μοναδικό σπίτι είναι προς πώληση στην Αγγλία και στην ιστοσελίδα των Savills και Knight Frank μπορεί να απολαύσει κανείς τις θαυμάσιες φωτογραφίες από τον περίγυρο και το αυθεντικά βρετανικό εσωτερικό του. Αλλά αυτό που κάνει το σπίτι αυτό να ξεχωρίζει και να προκαλεί συναισθηματικές αντιδράσεις είναι η διασύνδεσή του με την Τζέιν Οστεν. Είναι ένα γεωργιανό οίκημα της δεκαετίας του 1820, συνδεδεμένο με ολόκληρη την οικογένεια της Τζέιν Οστεν, το οποίο προσφέρεται για πώληση έναντι 8,5 εκατ. στερλινών.

Βρίσκεται στο χωριό Στέβεντον, κοντά στο Μπέιζινγκτον του Χαμσάιρ στην Αγγλία, και έχει έξι κρεβατοκάμαρες. Αυτό που είναι ιδιαίτερο είναι ότι στο ίδιο σημείο βρισκόταν το σπίτι του 16ου αιώνα όπου γεννήθηκε η Τζέιν Οστεν.

Οταν ο πατέρας της μεγάλωσε και αποφάσισε, το 1801, να μεταφέρει την οικογένεια στο Μπαθ, ένας από τους αδελφούς της Τζέιν Οστεν αποφάσισε αργότερα να κατεδαφίσει την πατρογονική οικία (που ήταν για τα μέτρα της εποχής απλώς ένα παμπάλαιο και δυσλειτουργικό σπίτι). Στη θέση του σπιτιού του 16ου αιώνα έχτισε αυτό που υπάρχει σήμερα, ένα σπίτι του 1820, που για τα μέτρα της εποχής του ήταν μοντέρνο και λειτουργικό (εντέλει το καινούργιο σπίτι το πούλησε το 1855 στον δεύτερο δούκα του Ουέλινγκτον).

Η Οστεν σε αυτό το σημείο της αγγλικής εξοχής και όσο ακόμη υπήρχε το παλιό πατρογονικό σπίτι είχε συλλάβει ολόκληρο το σύμπαν της. Η εξοχή ολόγυρα και η αρχιτεκτονική των κατοικιών και των υποστατικών είναι όσα βρίσκει κανείς στα βιβλία της. Είναι η γνήσια Αγγλία των αρχών του 19ου αιώνα, οι αστοί της εξοχής, σε ένα ιστορικό μεταίχμιο μετασχηματισμού και εκβιομηχάνισης των αστικών κέντρων (όταν υψώθηκε η πρώτη καμινάδα εργοστασίου στον ορίζοντα της αγγλικής εξοχής, ο κόσμος είχε ήδη αλλάξει).

Αυτούς τους κραδασμούς περνάει στα μυθιστορήματά της η Τζέιν Οστεν. Στο πατρογονικό σπίτι σχεδίασε, ως έφηβη, τρία από τα πιο σημαντικά βιβλία της, τα «Περηφάνια και προκατάληψη», «Αββαείο του Νορθάνγκερ» και «Λογική και ευαισθησία», και από μικρή έγραφε και σημείωνε. Στο παλιό σπίτι έζησε 25 χρόνια.

Σε εργασίες του 2011, εντοπίστηκαν τα θεμέλια του πατρογονικού σπιτιού, καθώς και ένα σπασμένο πιάτο από λευκή και μπλε πορσελάνη. Η οικογένεια της Τζέιν Οστεν ζούσε την απλή ζωή μιας οικογένειας της εξοχής.

Ματιές στον κόσμο 

Η αγγλική εξοχή αγκαλιάζει τον κόσμο της Τζέιν Οστεν-1
Φωτ. NATIONAL GALLERY OF IRELAND

ΔΟΥΒΛΙΝΟ
Απόκτημα ενός Σεζάν

Η Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας απέκτησε ένα έργο του Πολ Σεζάν με τίτλο «Η ζωή στους αγρούς» και εμπλούτισε τις συλλογές ευρωπαϊκής τέχνης. Είναι το πρώτο έργο του Σεζάν που γίνεται κτήμα του ιρλανδικού κράτους. Η αγορά έγινε δυνατή χάρη σε κρατικούς πόρους και μια ιδιωτική χορηγία. «Η ζωή στους αγρούς» φιλοτεχνήθηκε το 1877 στην Προβηγκία. Η απόκτησή του χαιρετίστηκε ως σημαντική για την Ιρλανδία και πιστεύεται πως θα αποτελέσει πρότυπο και για μελλοντικές αγορές έργων τέχνης.

Η αγγλική εξοχή αγκαλιάζει τον κόσμο της Τζέιν Οστεν-2
Φωτ. KAISELICHEN WAGENBURG

ΒΙΕΝΝΗ
Το φόρεμα της Σίσι

Το «φόρεμα μυστήριο» της πριγκίπισσας Ελισάβετ, γνωστής ως Σίσι, παρουσιάζεται στη Βιέννη, στο Αυτοκρατορικό Μουσείο Αμαξών, έως τις 5 Νοεμβρίου. Το νυφικό της φόρεμα αποκαταστάθηκε σχολαστικά και παρουσιάζεται για πρώτη φορά, έπειτα από τον εντοπισμό της «ουράς» το 1989. Η «ουρά» παρουσιάζεται στο μουσείο από το 2008, αλλά πλέον μετά την επανένωση και την αντιπαραβολή με το πορτρέτο του 1857, που ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2021, υπάρχει το πλήρες σύνολο.

Η αγγλική εξοχή αγκαλιάζει τον κόσμο της Τζέιν Οστεν-3
Φωτ. CNN

ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ
Το σπίτι της Νίνα Σιμόν

Εθνικό μνημείο είναι πλέον το ξύλινο σπίτι στη Βόρεια Καρολίνα όπου γεννήθηκε το 1933 και μεγάλωσε η Νίνα Σιμόν. Το 2017, ερειπωμένο πλέον, είχε κινδυνεύσει με κατεδάφιση, αλλά τέσσερις Αμερικανοί καλλιτέχνες ενώθηκαν και το αγόρασαν έναντι 95.000 δολαρίων. Η Νάσιοναλ Τραστ μαζί με το Νίνα Σιμόν Πρότζεκτ και άλλους φορείς συνεργάζονται με τους ιδιοκτήτες για την ανάδειξη του σπιτιού και τη σύνδεσή του με το αποτύπωμα της Νίνα Σιμόν στον πολιτισμό.

Η αγγλική εξοχή αγκαλιάζει τον κόσμο της Τζέιν Οστεν-4
Φωτ. THE ART INSTITUTE OF CHICAGO

ΣΙΚΑΓΟ
Βαν Γκογκ και πρωτοπορία

Το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου παρουσιάζει την έκθεση «Ο Βαν Γκογκ και η πρωτοπορία: το μοντέρνο τοπίο» έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση διερευνά τις νέες τεχνικές αλλά και τις νέες αντιλήψεις μετά το 1880 στην τοπιογραφία και εστιάζει στην εξελικτική πορεία μεγάλων δημιουργών στη σύνθεση. Παρουσιάζονται πλέον των 75 έργων ζωγραφικής και σχεδίων από την πρώτη περίοδο του Βαν Γκογκ, καθώς και έργα του Ζορζ Σερά, του Πολ Σινιάκ, του Εμίλ Μπερνάρ και του Σαρλ Ανγκράν.

Η αγγλική εξοχή αγκαλιάζει τον κόσμο της Τζέιν Οστεν-5
Φωτ. LE MUSÉE DES BEAUX-ARTS ORLEANS

ΟΡΛΕΑΝΗ
Σκιές και φως

Στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Ορλεάνης, ένα από τα σημαντικότερα του είδους στη Γαλλία, θα παρουσιάζεται, από τις 30 Μαΐου έκθεση με τίτλο «Η γραμμή και η σκιά». Πρωταγωνιστούν κορυφαία σχέδια από τις συλλογές του μουσείου, που συγκροτούν μια άτυπη αφήγηση της ιστορίας της τέχνης από τα χρόνια της Αναγέννησης έως τον 20ό αιώνα. Τα πρόσωπα έτσι όπως παρελαύνουν γίνονται μάρτυρες μεταβολών. Η έκθεση εντάσσεται σε ένα νέο τρόπο μουσειολογικής παρουσίασης των συλλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή