500 λέξεις με τη Μαρία Σεβαστιάδου

500 λέξεις με τη Μαρία Σεβαστιάδου

Η Μαρία Σεβαστιάδου, εκ Πατρών ορμώμενη, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου άφησε σε διαρκή εκκρεμότητα το μεταπτυχιακό της στη Γλωσσολογία, και έκτοτε ζει στην Αθήνα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαρία Σεβαστιάδου, εκ Πατρών ορμώμενη, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου άφησε σε διαρκή εκκρεμότητα το μεταπτυχιακό της στη Γλωσσολογία, και έκτοτε ζει στην Αθήνα. Από το 2008 εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Εργα της έχουν συμπεριληφθεί σε δύο ποιητικές ανθολογίες («Σύγχρονοι Ελληνες Δημιουργοί» και «Ημερολόγιο της Γραφής»), ενώ το ποίημα «Εσσεται ήμαρ» φιλοξενείται στο βιβλίο «Πάτρα: Πόλη φυλακισμένη;».

Εξακολουθεί να «συμπερι-γράφει», να «μετα-ποιητεύει» και να «στιχο-πλοκεί» σε φούσκες πρόσφορης φαντασίας, με σχεδιάσματα που συχνά αυτοακυρώνουν την απόλυτη διαγραφή και επιλέγουν την ολική επαναφορά. Μέσα σε ένα κλίμα έκφρασης που αποκαλεί «ποιητική πρόζα», συστήνεται στην πεζογραφία με δεκατρία περιπλανώμενα διηγήματα, ένα φιλόδοξο όσο και ρηξικέλευθο εγχείρημα που απευθύνεται σε «παιδιά όλων των ηλικιών». Πρόκειται για μια φρέσκια νότα με άρωμα παιδικά ενήλικης λογοτεχνίας που φέρει τον τίτλο «Ιστορίες της ερευνήτριας Νίνας Σίγμα». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Επειδή διαβάζω για να αφυπνιστώ, όχι για να αποκοιμηθώ, τελευταία με συντροφεύει, θωπεύοντας την ονειροφαντασία, ένα «υπερβατικό» ανάγνωσμα, το «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο» του Ολιβερ Σακς.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Η ζωή και το έργο του λυρικού ποιητή Ανακρέοντα ενέπνευσαν τη σύσταση της Ανακρεόντειας Εταιρείας, από αριστοκράτες ερασιτέχνες μουσικούς, στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Το 1814 οι Αμερικανοί συνδύασαν τη μελωδία του ύμνου της λέσχης, που είχε τίτλο «Στον Ανακρέοντα στους ουρανούς», με τους στίχους του ποιήματος «Η αστερόεσσα», «βαφτίζοντας» τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Στον δρόμο» του Τζακ Κέρουακ.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Μια ακατανίκητη διάθεση να βυθιστείς στις μυρωδάτες σελίδες.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Εχω νιώσει ενοχές για βιβλία που, θεωρητικά, θα έπρεπε να μου αρέσουν, αλλά απέτυχαν. Εχω συμφιλιωθεί πλέον μαζί τους.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Η συλλειτουργική αυθεντικότητα της εικονοποιητικής γλώσσας.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Το «Περί τυφλότητος» του Ζοζέ Σαραμάγκου.

Από πού και πώς αντλήσατε το περιεχόμενο των ιστοριών σας;

Από τα χρόνια συστράτευσης με τα βιβλία. Αυτά καλλιέργησαν το υπέδαφος: προετοίμασαν τη φαντασία να οργώσει τη δική μου εύφορη γη και να την κάνει να καρποφορήσει.

Υπάρχει μυθοπλασία ή πρόκειται για αληθινά γεγονότα;

Οι ιστορίες του βιβλίου είναι αλληγορίες και μύθοι με άρωμα παραμυθιού και χρώμα ενήλικης παιδικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή