Οι Δελφοί, ένα ανανεωμένο κέντρο παγκόσμιου στοχασμού

Οι Δελφοί, ένα ανανεωμένο κέντρο παγκόσμιου στοχασμού

Η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών, στην πέμπτη της περίοδο, προσφέρει από τις 19 έως τις 30 Ιουνίου μια σειρά σεμιναρίων με θέμα «Εκτοπισμός, μετανάστευση, μνήμη», με εξαιρετικούς διδάσκοντες και μια διεθνή επιστημονική επιτροπή.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανανεωμένα προγράμματα για το 2023, καινούργια, εύχρηστη ιστοσελίδα (eccd.gr) και ανακαινισμένη την κτιριακή υποδομή του θα υποδεχθεί το κοινό του το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.  

Οπως τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόσο ο καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός, πρόεδρος του Δ.Σ. του κέντρου, όσο και ο διευθυντής του, καθηγητής Ανδρέας Γκόφας, σκοπός των Δελφικών Διαλόγων, της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών και της Θεατρικής Παιδείας είναι η παραγωγή πρωτότυπης σκέψης από το πολιτιστικό ίδρυμα που κατεξοχήν διερευνά την έννοια και την προβληματική του ανθρωπισμού σε σταθερή βάση.

Οι Δελφοί αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα του αρχαίου ελληνικού στοχασμού, η αίγλη του οποίου παραμένει δυναμική και σήμερα. Η παρουσία επιφανών πανεπιστημιακών δασκάλων, επιστημόνων, ερευνητών και φιλοσόφων στο πρόγραμμα του κέντρου εγγυάται την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της πολιτιστικής επιδραστικότητάς του, ενώ δεν λείπουν οι εικαστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Ξεκινώντας και ημερολογιακά από τον πολιτισμό, στις 10 Ιουνίου εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφιών του Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας». Τα κείμενα της έκθεσης και του νέου ομώνυμου βιβλίου που τη συνοδεύει (θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη) είναι του καθηγητή Παναγιώτη Ροϊλού και της δημοσιογράφου Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Την ίδια ημέρα θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη μεταπολεμική Ελλάδα, με τη συμμετοχή του φωτογράφου, της ζωγράφου Ευφροσύνης Δοξιάδη, του καθηγητή Κώστα Κωστή και της εφόρου αρχαιοτήτων Φωκίδας, Αθανασίας Ψάλτη.

Σειρά σεμιναρίων

Η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών, στην πέμπτη της περίοδο, προσφέρει από τις 19 έως τις 30 Ιουνίου μια σειρά σεμιναρίων με θέμα «Εκτοπισμός, μετανάστευση, μνήμη», με εξαιρετικούς διδάσκοντες και μια διεθνή επιστημονική επιτροπή. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι πρώτοι Δελφικοί Διάλογοι, που τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς στις 21 Ιουνίου, με τη χορηγία της Eurolife FFH. Η θεματική των προσκεκλημένων ομιλητών επικεντρώνεται στο πολύ επίκαιρο ζήτημα της τεχνολογίας και των τρόπων με τους οποίους αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει ή και να υπονομεύσει τη λειτουργία της Δημοκρατίας όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Οσο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών, ξεκινάει στις 27 Ιουλίου και διερευνά τη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο στην τραγωδία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή