Αμφορέας υπό αμφισβήτηση

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα ενός εκ των 351 αρχαιοτήτων που ανακτήθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΠΟ, έχουν έρθει στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες.

Το θέμα αφορά ερυθρόμορφο αμφορέα που απεικονίζει έναν σάτυρο και έναν τράγο, αντικείμενο που σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου (19/5) χρονολογείται στις «αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος και ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian υποστηρίζει ότι το αγγείο δεν είναι διόλου πολύτιμο, αλλά πρόκειται για σύγχρονη πλαστογραφία που δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990.

Το όλο ζήτημα ανακύπτει στο πλαίσιο της πολύχρονης προσπάθειας για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που κάποτε ανήκαν στον Βρετανό έμπορο έργων τέχνης Ρόμπιν Σάιμς, ο οποίος είχε σκοτεινές διασυνδέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ολοκλήρωση της 17χρονης διεκδίκησης και τα αντικείμενα επέστρεψαν στη χώρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ελληνα ειδικό, το συγκεκριμένο αγγείο υπήρξε το θέμα εργασίας του μελετητή Ντίτριχ φον Μπότμερ το 1998 στο αρχαιολογικό περιοδικό Minerva, ο οποίος θεώρησε τους χαρακτήρες στην επιφάνεια του αντικειμένου ως «μοντέρνα πλαστογραφία», πιθανότατα ζωγραφισμένη κατά τη δεκαετία του 1990.

Αμφορέας υπό αμφισβήτηση-1

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή