Μέρες ραδιοφώνου στην Τεχνόπολη

Μέρες ραδιοφώνου στην Τεχνόπολη

Εκθεση με ανέκδοτο φωτογραφικό, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του 9.84 FM

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση του τότε δημάρχου της Αθήνας Μιλτιάδη Εβερτ, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας «βγήκε στον αέρα» την Κυριακή 31 Μαΐου 1987, στη συχνότητα 98,4 FM, χωρίς επίσημη άδεια λειτουργίας, χωρίς παρεμβάσεις και πολιτικές πιέσεις κομμάτων ή προσώπων. Εκείνες τις πρώτες ημέρες, για να παραμείνει η κεραία του σταθμού στον Λυκαβηττό έγιναν πραγματικές συγκρούσεις των ανθρώπων του δήμου με τα ΜΑΤ. Εξέπεμψε ραδιοφωνικό σήμα από το ισόγειο του δημαρχείου στην οδό Λιοσίων 22. Πρώτος πρόεδρος του σταθμού ήταν ο ηθοποιός Νίκος Απέργης και πρώτος διευθυντής, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζαννετάκος. Το πρώτο 12ωρο ζωντανό, καθημερινό πρόγραμμα του Αθήνα 9.84 περιελάμβανε ενημερωτικές, κοινωνικές, πολιτικές και μουσικές εκπομπές, καθώς και συνεντεύξεις με πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και προσωπικότητες που βρίσκονταν στην επικαιρότητα. Μέσα σε λίγους μήνες η ακροαματικότητα του σταθμού έφτασε στο 50%. Ανάμεσα στους πρωτεργάτες ήταν η Μαρία Ρεζάν, ο Γιώργης Μασσαβέτας, ο Γιάννης Πετρίδης, ο Ζακ Μεναχέμ, ο Σήφης Πολυμήλης, ο Ξενοφών Ραράκος, η Μπήλιω Τσουκαλά κ.ά.

Μέρες ραδιοφώνου στην Τεχνόπολη-1
Στέλιος Κούλογλου, Άκης Κοσώνας, Σεραφείμ Φυντανίδης.

Μέρες ραδιοφώνου στην Τεχνόπολη-2
Γιώργος Παπαστεφάνου, Ιάσων Τριανταφυλλίδης, Μίνα Αδαμάκη.

Μέρες ραδιοφώνου στην Τεχνόπολη-3
Νίκος Χατζηνικολάου, Γεώργιος Ράλλης.

Μέρες ραδιοφώνου στην Τεχνόπολη-4
Γιώργος Μητσικώστας.

Μέρες ραδιοφώνου στην Τεχνόπολη-5
Δήμητρα Παπαδοπούλου, Λίνα Νικολακοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Μέρες ραδιοφώνου στην Τεχνόπολη-6
Γιάννης Πάριος, Αγγελος Πυριόχος, Ιάσων Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Τσάμπρας.

Μέρες ραδιοφώνου στην Τεχνόπολη-7
Κώστας Ταχτσής, Μελίνα Αδαμοπούλου.

Μέρες ραδιοφώνου στην Τεχνόπολη-8
Νίκος Χατζηνικολάου, Μιλτιάδης Εβερτ.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο Αθήνα 9.84, τιμώντας τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σταθμού, παρουσιάζουν μια έκθεση με ανέκδοτο φωτογραφικό, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό εκείνης της εποχής. Φωτογραφίες, βίντεο, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ηχητικά αποσπάσματα εκπομπών, όλα αυτά παρουσιάζονται έως τις 6 Ιουνίου στο Μηχανοστάσιο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Πίττα και Μαργαρίτας Μυτιληναίου.Οσοι περιδιαβάζουν τον χώρο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν ραδιοφωνικά εξαρτήματα της εποχής, αλλά και κομμάτια από πλούσιες συλλογές σαν το προσωπικό αρχείο της Αναστασίας Ντόλκα, γραμματέως του Μιλτιάδη Εβερτ. Πρόκειται για μια επιλεγμένη σειρά από τα περίπου 200 αρνητικά που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια, όταν από το 1987 έως το 1989, με μια μικρή μηχανή Kodak, καθημερινά κατέβαινε στο στούντιο και φωτογράφιζε τους παραγωγούς, τους δημοσιογράφους και τους καλεσμέ-νους των εκπομπών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή